Implantul dentar

Implantul dentar in Clinicile Implantodent

Supraspecializarile intensive pe domenii de nisa ale medicinei dentare precum si utilizarea tehnologiilor performante a impus Implantodent ca prima clinica din Romania si printre putinele din Europa  unde se practica pe scara larga implantologia digitala. Astfel, sinergia dintre unitatile laser, microscoapele de mare putere, tomografele dentare si sistemele cad/cam din dotarea clinicilor permite reabilitari rapide, minim invazive si precise cu implanturi moderne. In acest mod, planificarea virtuala tridimensionala la scara 1:1 atat a implantului cat si a lucrarii dentare chiar inainte de inceperea operatiei, ajuta la realizarea ghidului chirurgical, instrument care permite operatorului sa insere implantul in cele mai sigure conditii, diminuand aproape de zero riscul de a gresi.

Despre implanturile dentare

Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Fie ca pierdem un dinte, mai multi dinti sau chiar toti dintii, implanturile si tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sa sacrifice dintii naturali pentru a ancora lucrari de tipul puntilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creeaza un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantura fixa, ancorata pe implanturi, care arata si se simte la fel ca si dintii naturali.

Pierderea dintilor reprezinta o adevarata problema, chiar daca inlocuirea acestora, din pacate,  este frecvent amanata sau chiar ignorata.

Ce este implantul dentar?

Efectele lipsei dintilor

In lipsa dintilor, atat masticatia cat si estetica au de suferit. In plus, osul maxilar, acolo unde nu mai exista dinte sau dinti se va resorbi, adica se va topi, astfel incat inserarea unui implant va fi riscanta sau chiar imposibila in lipsa unor manopere suplimentare, cum ar fi cele de aditie de os, prin care se reface volumul osos astfel incat implantul sa se poata ancora ferm.

Cand se pierd grupe mari de dinti sau chiar toti dintii estetica faciala are mult de suferit. Oasele maxilare se resorb, iar structurile fetii incep sa se modifice: buzele capata un aspect infundat si subtiat, apar numeroase riduri in jurul gurii si langa nas, dimensiunea verticala scade. Intr-un cuvant, fata capata un aspect de imbatranire prematura ceea ce constituie un mare dezavantaj.

Efectele lipsei dintilor

In plus, masticatia cu proteze mobile atinge o eficienta de maxim 10% si multe din alimentele preferate sunt constant evitate. Pacientul, chiar daca nu recunoaste, incepe sa resimta probleme psiho-sociale, dezvoltand ticuri faciale, este permanent obsedat de mobilitatea protezelor, evita sa zambeasca si sa manance, ajungand chiar sa se izoleze.

Atunci cand se pierde un dinte, iar acesta nu este inlocuit, atat dintii vecini, dar si cei antagonisti sau opusi vor migra, schimbandu-si pozitia corecta. Acest fapt va conduce la dezechilibre ale muscaturii care se pot agrava prin afectarea musculaturii masticatorii sau a articulatiei temporo-mandiblare. Astfel, pacientul va experimenta oboseala musculara si dureri nejustificate in regiunea capului, precum si un permanent discomfort la nivelul danturii si a vecinatatilor ei.

Dintii migrati vor retentiona mai usor placa bacteriana si tartru, ceea ce va conduce la instalarea infectiilor, atat la nivel dentar prin aparitia si complicarea cariilor cu afectiuni ale canalelor cat si la nivel gingivo-parodontal prin instalarea si progresarea diverselor forme de boala parodontala.

Un tratament eficient cu implanturi dentare este acela care restaureaza estetic si functional dantura pentru cel putin 30-40 de ani, adica predictibil pe termen lung. Acest deziderat poate fi atins numai prin implicarea totala de ambele parti: de partea medicului, prin investigare atenta, diagnostic corect si planificare interdisciplinara si de partea pacientului prin pastrarea unei igiene orale riguroase la domiciliu, respectarea celor doua controale anuale si evitarea sau renuntarea la fumat.

Contraindicatii pentru implantul dentar

Consultatie de specialitate7Contraindicatiile la tratamentul cu implanturi dentare sunt putine la numar si vizeaza afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat, afectiuni decompensate, boli osoase sau forme de cancer.

Nu exista limita de varsta superioara deoarece implanturile dentare moderne sunt special tratate pe suprafata lor si au un design care le permite o ancorare ferma chiar si in oase maxilare cu densitate scazuta, dar exista limita de varsta inferioara, evitandu-se implantarea pana nu se incheie cresterea osoasa, adica in perioada adolescentei.

Nu se insera implanturi dentare in guri care prezinta infectii sau inflamatii: carii active, placa bacteriana si tartru, in nici un caz cand sunt prezente forme active de boala parodontala ori infectii de canal. Igiena orala deficitara si fumatul sunt principalii factori locali responsabili de esecul tratamentului cu implanturi, reprezentand contraindicatii majore.

Lipsa volumului osos, aparut ca urmare a amanarii inlocuirii dintelui dupa extractie, precis diagnosticata cu ajutorul tomografiei dentare, determina in multe situatii complicatii ca si timp dar si costuri. Astfel, tratamentul va fi unul de durata si cu preturi piperate deoarece atat manoperele cat si materialele cu care restauram osul si gingia sunt scumpe, fiind realizate de specialisti cu experienta si cu tehnologie avansata. Volumul osos defic itar se reface prin manopere de aditie si augmentare osoasa, osul putand fi reparat si regenerat cu ajutorul biomateralelor si tehnicilor avansate.

Cum se desfasoara tratamentul cu implant dentar?

Etapele tratamentului prin implant dentarTratamentul cu implant dentar presupune un examen clinic amanuntit, atat local cat si general, investigatii atente, fie sub forma analizelor de sange, fie sub forma investigatiilor radiologice, cea mai valoroasa fiind tomografia dentara. Pe baza acestora poate fi stabilit diagnosticul ce conduce la tratamentul corect.

Exista mai multe tipuri de lucrari care se pot realize pe implanturile dentare: lucrari mobilizabile, pe care pacientul le indeparteaza la domiciliu in vederea igienizarii si lucrari fixe, cimentate sau insurubate la implant, detasabile pentru control si igienizare doar de catre medic.

Tratamentul prin implant dentar implica mai multe componente, cele principale fiind in numar de trei si reprezentate de implantul propriu-zis, cu forma de surub tronconic sau cilindric, bontul protetic, adica elementul de legatura intre implant si lucrare si coroana sau lucrarea dentara.

Lucrarile dentare pe implanturi necesita protezisti si tehnicieni priceputi care sa integreze echilibrat dintele sau dintii artificiali in dinamica maxilara precum si tehnologii si materiale modern, biocompatibile si estetice: compozitele, polimerii, portelanul pe structura metalica, portelanul pe structura de zirconiu sau ceramica integrala adica portelanul fara metal, cu aspectul cel mai natural. Lucrarile dentare pe implanturi pot fi realizate impecabil cu ajutorul robotilor dentari adica a tehnologiei cad/cam.

Rezultatul se obtine rapid, find unul precis, estetic, biocompatibil si functional. Coroana dentara se ancoreaza la implant fie prin cimentare cu cimenturi speciale fie prin insurubare, cea din urma fiind o varianta mult mai eficienta si confortabila in cazul controalelor regulate.

Pentru un tratament de succes, foarte importanta este calitatea implantului dentar folosit in tratament, acesta trebuind sa fie fabricat din materiale calitative si in conditii deosebite, avand certificarile si omologarile institutiilor abilitate in acest sens. Nu in ultimul rand luam in discutie calificarea medicului (obligatoriu cu competenta in acest domeniu, specializari si experienta), cat si dotarea clinicii in care are loc interventia chirurgicala (sala de operatii dedicata acestui scop, cu toata aparatura necesara interventiei si cu metode totale de investigare pre si postoperator). Fiind o manopera chirurgicala pura, conditiile de sterilizare vor fi foarte riguroase, normele de asepsie si antisepsie trebuind  respectate cu rigurozitate.

Optiuni inlocuire a dintilor lipsa

Atunci cand lipseste un dinte, acesta poate fi inlocuit clasic prin punte dentara, aceasta presupunand  si sacrificarea altor dinti sanatosi sau proteze mobile care din pacate prezinta numeroase dezavantaje. Modern, dintele pierdut este inlocuit cu un implant dentar, situatie in care acesta se percepe si se intretine intocmai ca un dinte natural.

Cand lipsesc mai multi dinti, inlocuirea se face cu implant dentar pentru fiecare dinte lipsa sau cu implant pentru fiecare doi dinti lipsa. Numarul, distributia si pozitia implanturilor sunt stabilite numai de catre specialist, pe criterii obiective care tin de fizica si biologie. Atunci cand pacientul nu mai are nici un dinte, fiind edentat total, este necesara o evaluare foarte atenta a oaselor maxilare, atat in ceea ce priveste volumul, densitatea cat si pozitia lor. In general, zonele posterioare ale maxilarelor sunt predispose resorbtiei accentuate deoarece maselele se pierd in general de timpuriu. Tot in zonele posterioare, la maxilar gasim sinusurile iar la mandibula nervii alveolari, formatiuni anatomice care ingreuneaza sau impiedica inserarea implanturilor in aceste regiuni. Cand nu mai exista dinti dar osul maxilar isi pastreaza volumul, inserarea a 6-8 implanturi pe arcada permite o restaurare confortabila, fie fixa, fie mobilizabila. De aceea, in maniera clasica, restaurarea pe implanturi dentare atunci cand lipsesc toti dintii si este prezenta atrofia maxilarelor se face prin manopere ajutatoare de aditii si augmentare osteo-gingivala. Dar acestea, din pacate, prelungesc durata tratamentului, cresc considerabil costurile si implica riscuri specifice chirurgiei regenerative.

Dinti intr-o zi!

Metodele alternative, care permit restaurari totale imediate, fixe si fara aditie osoasa sunt reprezentate de tehnicile executate de multi ani si cu rata mare de succes la Implantodent: “TotalFix”, “All-on-4”, “Fast and Fixed”. Aceste tehnici presupun exploatarea inteligenta a volumului osos restant, cu ajutorul unor implanturi moderne, inserate axial si angulat.

Important pentru pacient este faptul ca el vine la clinica fara nici un dinte sau cu dintii ramasi in totalitatea compromisi si pleaca cu implanturi si lucrari, provizorii insa fixe, in numai 24 de ore!

Atunci cand lipsesc toti dintii insa maxilarele sunt dramatic atrofiate, singura si ultima optiune care ii poate oferi pacientului o dantura fixa, de multe ori fixate imediat este cea prin care sunt utilizate implanturile speciale, numite implanturi zigomatice. Sunt implanturi foarte lungi care travereaza maxilarul si se ancoreaza in oasele zigomatice cunoscute popular sub numele de oasele pometilor.

La acest capitol, specialistii Implantodent detin 2 premiere nationale: atat “QuadZygoma” cat si “SixZygoma”, adica restaurarea imediata si fixa pe 4, respective 6 implanturi zigomatice inserate simultan!

Atunci cand atrofia este severa, sinusurile maxilare marite de volum insa s-a mai pastrat os in regiunea anterioara a maxilarului, distributia perfecta a implanturilor pe arcada se obtine prin tehnica “TotalFix +” care combina implanturile dentare conventionale cu implanturi  dentare zigomatice. Astfel, pe langa sprijinul exceptional pe care il va avea lucrarea, sunt evitate operatiile de sinus lifting si augmentare sinuzala.

Avantajele protezarii pe implanturi dentare:

Beneficiile implanturilor dentare sunt multiple, cateva din acestea sunt:

  1. Pret convenabil – deoarece inlocuieste un singur dinte si nu trei ca in cazul unei punti , un implant dentar are un cost apropiat unei lucrari traditionale metaloceramice.
  2. Salveaza dintii – implanturile dentare nu sacrifica integritatea dintilor invecinati cum ar face o punte dentara, deoarece lucrarea dentara se sprijina pe implanturi si nu pe dinti naturali. Dintii dumneavoastra sanatosi nu sunt afectati sub nici o forma, acesta fiind in beneficiul sanatatii dumneavoastra orale.
  3. Salveaza osul – in lipsa dintelui/dintilor, osul incepe sa se demineralizeze (rareasca) si sa se resoarba (topeasca) afectand echilibrul aparatului masticator si implicit al intregului organism. Implantul dentar, asemenea unei radacini naturale “stimuleaza” pozitiv osul, pastrandu-i integritatea cantitativa si calitativa.
  4. Confortabil – implanturile dentare va permit sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati confortabil, cu incredere. Coroanele sustinute de implanturi sunt ancorate fix si transmit presiunile din timpul masticatiei fiziologic in os, asemenea unui dinte natural, impiedicand totodata resorbtia osoasa.
  5. Estetic – lucrarile dentare pe implanturi pot  fi unidentare (cand inlocuim un singur dinte), partiale (cand inlocuim un grup de dinti) si totale (cand inlocuim toti dintii). Indiferent de tipul de inlocuire, lucrarile dentare pe implanturi par naturale, dandu-i pacientului increderea sa zambeasca fara inhibitii si sa manance ce isi doreste.
  6. Rata de succes – rata de success a inlocuirii dintilor prin implanturi este foarte mare (95 – 97%-mandibula si 92 – 95%-maxilar), daca pacientul prezinta o stare de sanatate generala si locala (osul receptor) buna, prezinta o igiena dentara buna, nu este un mare fumator sau consumator de bauturi alcoolice in exces. Pastrarea igienei orale detine un rol hotarator in reusita tratamentului prin implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv aceasta reusita.

Întrebări frecvente – Implanturile dentare

Cat dureaza / rezista un implant dentar? Multe implanturi dentare isi indeplinesc functiile cu succes chiar si dupa 25-30 de ani. Prognoza pentru pacientii care au avut in trecut probleme parodontale, cu afectari ale osului in jurul radacinilor dintilor naturali, este mai putin optimista decat pentru pacientii sanatosi. O influenta majora este data de modul in care pacientul respecta toate indicatiile pe care le primeste de la clinica. Ca orice inlocuitor artificial in corp, nu exista promisiuni sau garantii in ceea ce priveste longevitatea implantului.

Este imposibil de stiut cat poate tine un anumit tip de implant insa respectand indicatiile specialistilor Implantodent rata de succes pe termen lung va creste considerabil.

O sa doara implantul dentar? Multi pacienti spun ca interventia chirurgicala de implant creaza mai putine probleme decat extractia unui molar de minte. Cu o dotare moderna, sterilizare perfecta, anestezice de ultima generatie , personal medical specializat si cu vasta experienta in domeniu, discomfortul va fi o notiune straina.

 

In functie de tipul implantului, locatia acestuia, tipul de lucrare selectata, perioada de timp totala poate fi cuprinsa intre 3, 6 sau mai multe luni. Exista implanturi dentare speciale (folosite in clinicile Implantodent) care datorita compozitiei si tratamentelor de suprafata pot fi incarcate protetic (cu dinti) imediat (Nobel Biocare, Straumann).

Daca este necesar transplantul de os, atunci perioada de vindecare este mai indelungata. Vom discuta cu dumneavoastra toate aceste aspecte si va vom sfatui asupra perioadei de recuperare.

Imediat dupa operatie veti fi sfatuiti sa nu purtati nici un fel de proteza in zona operata. In aceasta scurta perioada noi va vom confectiona lucrari provizorii ca sa puteti sa va continuati viata cu toate implicatiile sale sociale. Oricum, daca stilul d-voastra de viata social si profesional nu va permit aceasta , sunt tehnici moderne care permit realizarea unei protezari provizorii imediate (implantele ce permit incarcare protetica imediata – Nobel Biocare, Straumann)

 

Pretul implantului dentar este de fapt onorariul tratamentului cu implant dentar. Pretul total include nu numai costul implantului dentar propriu-zis ci si pe cel al componentelor protetice: bontul protetic si coroana dentara.

Tipul si materialul din care sunt fabricate acestea modifica dramatic pretul tratamentului. In alta ordine de idei, tipul implantului si calitatea acestuia difera de la un producator la altul.

Alti factori esentiali cu rol determinant in ecuatia costului final il au experienta si notorietatea specialistului dar si dotarea si facilitatile cabinetului respective a clinicii. Nu putem omite manoperele si materialele suplimentare necesare in anumite cazuri pentru refacerea tesuturilor alterate prin resorbtie, necesare in cadrul aditiilor si augmentarilor, atat de tesut dur cat si de tesut moale. Tocamai de aceea, intrebarea “cat ma costa un implant?” este total nepotrivita in implantologia dentara.

Mai multe detalii

Pierderea dintilor

„Alege un implant dentar, nu un surub!” Dintii temporari (de lapte) sunt in numar de 20 iar cei permanenti (definitivi) sunt in numar de 32, incluzand si...

Optiuni de inlocuire a dintilor

Optiuni de inlocuire a dintilor lipsa Atunci cand deja am pierdut un dinte/dinti, optiunile principale de inlocuire sunt: Reprezinta cea mai nepotrivita solutie de inlocuire a dintilor lipsa. Dezavantajele...

Candidatul la implant

Sunt candidat pentru implantul dentar? Majoritatea pacientilor sunt candidati pentru tratamentul cu implantul dentar, indiferent de varsta lor. Daca limita inferioara de varsta este reprezentata de incheierea...

Etapele tratamentului prin implant dentar

Etapele tratamentului

Consultatia are ca scop principal identificarea si diagnosticarea afectiunilor existente. Consecutiv , se realizeaza planul de tratament pentru aceste afectiuni. Consultatia nu se poate realiza de la distanta,...

Tipuri de implanturi

Ce sunt implanturile dentare? Implanturile dentare sunt inlocuitori artificiali ai radacinilor dentare. Implantul dentar este de obicei fabricat din titan sau aliaje de titan. Suprafata implantului dentar...

Implant pentru un dinte lipsa

IMPLANTUL PENTRU UN SINGUR DINTE (EDENTATIA UNIDENTARA) Cand vorbim despre implantul dentar de fapt ne referim la intregul ansamblu care inlocuieste dintele natural: Asa cum am descris anterior,...

Implanturi pentru mai multi dinti lipsa

IMPLANTURI MULTIPLE (EDENTATIA PARTIALA) – CAND LIPSESC MAI MULTI DINTI Atunci cand va lipsesc mai multi dinti, acestia pot fi inlocuiti cu succes de implanturi si coroane solidarizate....

Implant dentar pentru toti dintii lipsa

SOLUTIA IDEALA POATE FI „TOTALFIX” SAU „ALL-ON-4” – RECONSTRUCTIA TOTALA A DANTURII PRIN IMPLANTURI SI LUCRARI IMEDIATE SI FIXE IN NUMAI 48 DE ORE!!! Reprezinta VARIANTA IDEALA in cazul in care:...

Implanturi zigomatice (speciale)

In anul 2012, colectivul medical Implantodent condus de dr. Chemal Taner  a realizat  in premiera nationala tehnica speciala cu 4 implanturi zigomatice inserate simultan si lucrare imediata...

Îngrijirea implanturilor

INGRIJIREA IMPLANTURILOR DENTARE Nu uitati! Succesul tratamentului cu implanturi pe termen lung depinde crucial de modul in care acestea sunt intretinute si igienizate, atat la domiciliu cat...

Tomografia dentara

Investigatii gratuite – din dorinta de a oferi pacientilor nostri tratamente sigure si precise, la Implantodent am investit sute de mii de euro in tomografe dentare de ultima...

Optiuni de anestezie

Interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte nu trebuie sa fie traumatizanta. Experientele negative ale unei persoane in cadrul unui cabinet stomatologic sau de chirurgie orala pot...

Implantologie digitala

IMPLANTOLOGIA DIGITALA conduce la rezultate extraordinare in tratamentul dintilor lipsa cu implant dentar, avand in vedere precizia, acuratetea si viteza de executie cu care este realizat tratamentul. Implantul...