Nutritie pentru vindecare

Nutritie pentru o mai buna vindecarenutritie 1

Nutritia adecvata si-a demonstrat in mod clar efectele benefice asupra sistemului imunitar si a procesului de vindecare. O mai buna nutritie poate contribui, de asemenea, la vindecarea rapida a inciziilor (taieturilor).

Dieta si suplimentele nutritive va vor oferi materia prima de care sistemul dumneavoastra imunitar are nevoie pentru a se proteja impotriva infectiei. Aceleasi elemente nutritionale sunt cele pe care corpul dumneavoastra le va utiliza pentru refacerea pielii, nervilor, vaselor sangvine, muschilor si oaselor. Asigurarea unei nutritii echilibrate va va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate in urma interventiei. Iata cateva recomandari si nutrienti esentiali importanti pentru vindecare.

 

  • Necesitati calorice: 35 – 45 calorii per kilocorp.
  • Beti sase pana la opt cani de apa pe zi pentru a evita deshidratarea.
nutritie 2
  • Beti bere de ghimbir si ceai de ghimbir care calmeaza senzatiile de greata si voma.
nutritie 3
  • O dieta bogata in proteine si carbohidrati este cea mai recomandata.
nutritie 4
  • Supele sunt foarte nutritive si contribuie la restabilirea echilibrului hidric pentru mentinerea tensiunii arteriale sub control.
nurtitie 5
  • Iaurtul reprezinta o sursa excelenta de calciu care intensifica capacitatea corpului de constructie a oaselor. Uneori la femeile care iau antibiotice apar infectii cu levuri. Consumul unei cani cu iaurt in fiecare zi contribuie la prevenirea infectiilor de acest tip.
nutritie 6
  • Terciul de ovaz este o sursa de betaglucani care reduc riscul de infectie dupa interventiile chirurgicale si cresc imunitatea.
nutritie 7
  • Fasolea contine o mare varietate de nutrienti sanatosi fata de majoritatea alimentelor, inclusiv calciu, potasiu, vitamina B6, magneziu, folat si acid alfa-linoleic. Acesti nutrienti activeaza impreuna in cateva zone esentiale ale corpului pentru promovarea sanatatii generale.
nutritie8
  • Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3, vitamine si minerale care aduc beneficii sanatatii dumneavoastra in general.
nutritie 9
  • Consumati paste, orez, jeleuri, oua fierte moi, piure, inghetata si smoothies. Smoothies sunt usor de preparat si sunt pline de vitamine si nutrienti.
nutritie 10png
  • Daca scaunele devin neregulate, va sugeram sa luati un laxativ usor precum hidroxidul de magneziu. Papaia si lintea pot, de asemenea, preveni constipatia.
  • Proteinele ajuta in vindecare, repararea tesuturilor si regenerare. Acestea se gasesc in carne, pui, peste, oua, lapte si branza.
nutritie pentru buna vindecare
  • Carbohidratii ofera energie pentru vindecare si previn descompunerea proteinelor si a tesutului muscular. Acestia se regasesc in fructe, legume, fasole, paine, fulgi de cereale, orez, paste si cereale integrale.
    nutritie 12
  • Lipidele (grasimile) contribuie la absorbtia unor vitamine, consolideaza raspunsul sistemului imunitar si sporesc nivelul de energie. Acestea se gasesc in uleiuri, nuci, seminte, avocado, sosuri pentru salate sau unt.
nutritie 13
  • Calciul contribuie la constructia si mentinerea oaselor si la contractia musculara. Se gaseste in lapte, branza, iaurt, produsele de soia, frunze de nap si mustar, broccoli si migdale. Doza zilnica recomandata este de 1500 mg.
nutritie 15
  • Fierul contribuie la formarea hemoglobinei si sporeste capacitatea de transmitere a oxigenului. Cel mai bine este cand se administreaza impreuna cu alimente bogate in vitamina C. Se gaseste in ficat, carne rosie slaba, pui, peste, fasole, legume cu frunze inchise la culoare si fructe uscate. Doza zilnica recomandata este de 15 mg.
nutritie 16
  • Zincul este important in procesul de vindecare a ranilor si este o componenta a multor enzime. Se gaseste in mod obisnuit in carne, ficat, oua si fructe de mare. Doza zilnica recomandata este de 15 mg.
nutritie 17
  • Vitamina A contribuie la vindecarea ranilor, precum si la mentinerea sanatatii pielii. Se gaseste in morcovi, cartofi dulci, legume cu frunze inchise la culoare sau galben închis (ex. spanac si broccoli), lapte, branza, ficat si galbenus de ou. Doza zilnica recomandata este de 5000 UI.
nutritie 18
  • Vitamina D ajuta la vindecarea oaselor si absorbtia calciului. Se gaseste in laptele imbogatit, unt, cereale imbogatite, ficat, peste gras (somon) si galbenus de ou. Doza zilnica recomandata este de 400-800 UI.
vitamina D
  • Vitamina E are proprietati antioxidante si de combatere a bolilor. Se regaseste in uleiurile vegetale, ficat de vita, lapte, oua, unt, legume cu frunze verzi si cereale imbogatite. Doza zilnica recomandata este de 30 UI.
vitamina e
  • Vitamina K contribuie la vindecarea ranilor si previne formarea cheagurilor. Se regaseste in legume cu frunze verzi, peste gras, ficat si uleiuri vegetale. Doza zilnica recomandata este de 65 ug.
nutritie 22
  • Vitamina C ajuta corpul in procesul de constructie a tesutului conjunctiv si reprezinta un nutrient esential pentru vindecare. Se gaseste in citrice, capsuni, rosii, ardei, verdeturi, varza cruda si pepene. Doza zilnica recomandata este de 60 mg.
nutritie 23

IU=unitate internationala, mg=miligram, ug=microgram

 

 

 

 

Retete de smoothie pentru o dieta usoara sanatoasa

nutritie 24

Smoothie cu banane

  • 1 cana suc de portocale
  • 2 cani iaurt simplu
  • 4 banane mici
  • Miere dupa gust

 

Smoothie cu mango si ananas:

  • 1 cana suc de ananas
  • 1 cana suc de portocale
  • 1/2 banana inghetata (bucati)
  • 1 cana serbet de ananas
  • 1 /2 cana felii de mango inghetat

 

Smoothie usor de afine:

  • 1 cana afine inghetate
  • 250 g iaurt fara grasimi
  • Lapte pentru diluare

 

Smoothie de papaia:

  • 1/2 cana suc de portocale
  • 3/4 cana de papaia coapta decojita, curatata de seminte si taiata
  • Miere dupa gust
  • 1/2 cana gheata

Introduceti ingredientele intr-un blender la viteza mare timp de 30 de secunde. Adaugati gheata dupa caz si amestecati pana ingredientele se omogenizeaza.