Tratamentul maselelor de minte

Gestionarea durerii si a tumefierii asociate molarilor de minte

Durerea si tumefierea asociate molarilor de minte pot aparea in mod neasteptat si progresa rapid. Evaluarea timpurie, antibioticele si extractiile imediate reprezinta singura modalitate de solutionare a problemei. Pana cand reusiti sa fiti consultat de un chirurg oral, iata cateva sfaturi pentru gestionarea durerii si a tumefierii.

Anbesol sau alta substanta cu aplicatie locala NU sunt eficiente pentru indepartarea durerii asociate molarilor de minte.

Tratamentul maselelor de minte


NU puneti aspirina, alcool (spirt) sau algocalmin peste molar pentru a calma durerea. Aceasta va determina iritatia si arsura gingiilor.

Doar durere: Fara tumefiere, drenaj sau dificultate la deschiderea gurii.

1) Luati 400-600 mg Ibuprofen (2-3 tablete de Advil) sau 500-1000 mg de Tylenol la fiecare patru ore pentru durere.Tratamentul maselelor de minte1

2)  Daca durerea se accentueaza, puteti lua Vicodin sau Ibalgin Forte, prescrise de medicul dentist.Tratamentul maselelor de minte2

3)  Sunati-va dentistul imediat pentru evaluare sau indrumare la un chirurg oral. Clinicile Implantodent au in echipa chirurgi orali precum si chirurgi maxilo-faciali.Tratamentul maselelor de minte3

4)  Inflamatia usoara se poate rezolva prin simpla periere a zonei si pastrarea curata a acesteia.

Tratamentul maselelor de minte4


5)  Extractiile trebuie efectuate cat mai repede posibil inaintea cresterii intensitatii durerii si a infectiei.

Durerea şi tumefierea: Durerea asociata tumefierii tesutului gingival sau a fetei cu posibila eliminare a puroiului sau dificultate la deschiderea gurii.

1) Luati 400-600 mg Ibuprofen (2-3 tablete de Advil) sau 500-1000 mg de Tylenol la fiecare patru pana la sase ore.

2)  Sunati-va dentistul imediat pentru evaluare sau indrumare la un chirurg oral.

3)  Incepeti imediat terapia cu antibiotic. Daca nu puteti consulta un chirurg oral imediat, cereti dentistului sa va prescrie antibiotice si analgezice. NU ADMINISTRATI ANTIBIOTICE LA INTAMPLARE, FARA PRESCRIPTIA SPECIALISTULUI!!!Tratamentul maselelor de minte5

4)  Extractiile trebuie realizate in cel mai scurt timp posibil, inainte ca infectia sa se raspandeasca si sa afecteze alte zone ale fetei, fapt care v-ar putea pune viata in pericol. Nu este necesar sa luati antibiotice timp de cateva zile inainte de interventie. Aceasta abordare este invechita si nerecomandata.

5)  Nu aplicati gheata. Nu contribuie la calmarea tumefierii cauzate de infectie.

6)  Nu aplicati pungi calde pe fata deoarece pot prelua puroiul din infectie spre piele si cauza cicatrice.

Simpla utilizare a antibioticelor nu vindeca problemele molarilor de minte. De fapt, expunerea repetata la antibiotice pot spori riscul de hipersensibilitate, alergie si rezistenta sporita la anumite tipuri de bacterii. Indepartarea dintelui este singurul tratament definitiv.

Vârsta adecvata pentru extractie

Se recomanda indepartarea molarilor de minte intre varsta de 15 si 20 de ani din multiple motive.

  • Vindecare mai rapida si eficace la pacientii tineri.
  • Formare incompleta a radacinilor si osul mai moale (elastic) faciliteaza indepartarea si o fac mai putin traumatizanta.
  • In absenta infectiei sau a afectiunii parodontale, osul si tesutul gingival se vindeca complet si cu mai putine complicatii.
  • Sanse reduse de lezare a nervului in apropierea molarului de minte inferior, deoarece radacinile sunt mai scurte si mai putin dezvoltate.
  • Prevenirea carierii sau a afectiunilor gingivale care pot afecta dintii adiacenti si cauzeaza pierderea acestora.

Uneori, molarii de minte pot fi indepartati inaintea varstei de 15 ani.

Indepartarea timpurie este recomandata in urmatoarele situatii:

  • Cand spatiul inadecvat determina ingramadirea si incluzia molarilor numarul doi, extractia molarilor numarul trei si dezvoltarea continua a maxilarului pot oferi suficient spatiu pentru eruptia molarilor numarul doi.
  • Cand exista o infectie.
  • Cand exista chisturi sau alta forma de patologie.
  • Cand exista o „varsta dentara” avansata. Unii pacienti cunosc o dezvoltare avansata a molarilor de minte fata de varsta lor reala. In mod normal, cand molarii de minte au atins nivelul osului, indepartarea acestora poate fi realizata in mod relativ usor.

Molarii de minte trebuie indepartati inainte de a produce durere. Cand durerea este prezenta, este deseori prea tarziu, existand posibilitatea ca o leziune ireversibila sa se fi produs.

Varsta ideala de indepartare a molarilor de minte este intre 15 si 20 de ani.

Varsta reala si varsta dentara pot sa nu coincida. Se recomanda corelarea pozitiei dintilor si simptomele cu varsta pacientului

Extractia simultana – 2 cate 2 sau toti 4 odata?

Deseori, pacientii intreaba:

„Este mai bine sa tratez o parte acum si cealalta mai tarziu pentru a putea manca mai usor?” sau

„Durerea resimtita la extractia tuturor molarilor de minte va fi mai mare decat daca extrag unul sau doi dintre ei?”

Realitatea este ca indepartarea tuturor celor patru molari de minte in acelasi timp este cea mai buna si adecvata abordare. Iata si motivele:

  • Durerea nu este un proces cumulativ, ceea ce inseamna ca durerea nu este corelata cu numarul de dinti extrasi. Durerea este aceeasi indiferent de numarul molarilor de minte indepartati.
  • Analgezicele actioneaza eficient indiferent de numarul de dinti indepartati.
  • Antibioticele, analgezicele si anestezicele sunt administrate o singura data cand toti molarii sunt îndepartati in acelasi timp.
  • Perioada de recuperare este aceeasi si nu se prelungeste cand sunt indepartati mai multi dinti.
  • Absenta de la lucru sau scoala este necesara o singura data.
  • Indicatiile si restrictiile privind dieta sunt aceleasi.
  • In mod obisnuit, extractia tuturor molarilor de minte este o procedura de 20 – 30 minute bine tolerata de pacienti.
  • Extractia tuturor molarilor in acelasi timp contribuie la economisirea de bani, deoarece pacientii platesc anestezia o singura data.
  • Sentimentele de anxietate si anticipare sunt traite o singura data.
  • Se economiseste timp fata de interventiile repetate.

DOTARILE IMPLANTODENT – Interventia este cel mai bine realizata intr-un cabinet de chirurgie orala conceput special pentru aceste proceduri. Salile de operatii pentru chirurgia orala sunt echipate cu toata instrumentatia si echipamentele necesare pentru rezultate sigure şi predictibile. Ocazional, extractia molarilor de minte este extrem de complicata sau asociata cu chisturi mari – in aceasta situatia, ii vom extrage sub anestezie generala prin intubare nazo-traheala, intr-unul din blocurile operatorii ale clinicii si asistati de specialistul nostru ATI.

Tratamentul maselelor de minte6


Abordarea preferata si recomandata este indepartarea tuturor molarilor de minte în acelasi timp.Tratamentul maselelor de minte7

Tehnici de extractie pentru cele mai bune rezultate – CHIRURGIA MINIM INVAZIVA

Procedura de extractie a molarilor de minte a evoluat considerabil in decursul anilor, in special datorita tehnicilor imbunatatite, instrumentatiei specializate si cunostintelor superioare. Interventia chirurgicala a devenit mult mai putin invaziva si s-a scurtat semnificativ, fapt care se traduce, in cele din urma, printr-o recuperare mai rapida, durere si tumefiere reduse si mult mai putine complicatii. In cele ce urmeaza sunt prezentate tehnicile cele mai recente de indepartare a molarilor de minte.Tratamentul maselelor de minte8

  • Inciziile mici: Prin utilizarea unei mini incizii, extractia molarilor de minte poate fi realizata cu lezare minima a tesutului gingival si dezintegrare redusa a fibrelor musculare. Acest fapt permite o vindecare mai rapida si reducerea durerii si a tumefierii dupa interventie.
  • Abordarea fara lambou: Tumefierea este direct proportionala cu cantitatea de tesut implicata in ridicarea marginii gingivale si substanta osoasa indepartata. Desi este mai dificil de realizat, evitarea ridicarii marginii gingivale printr-un orificiu de dimensiuni reduse poate contribui la eliminarea sau minimizarea tumefierii, scaderea durerii postoperatorii si vindecarea rapida.
  • Hi-Tec – piezochirurgia si laserul de os: Sunt instrumente concepute special pentru chirurgia orala, inclusiv cea a molarilor de minte, care permit chirurgului indepartarea eficienta si rapida a molarilor si a osului, fara traumatisme. Frezele dentare nechirurgicale utilizate pentru procedurile stomatologice obisnuite nu sunt recomandate deoarece fluxul de aer sub presiune poate determina pungi de aer la nivelul tesutului si contaminare care pot duce la infectie.
  • Instrumente de extractie specializate: Aceste instrumente permit chirurgului indepartarea mai usoara chiar si a celor mai inclusi molari in cateva minute. Fiecare instrument este specific pentru o anumita locatie, tip de incluzie si caracteristici.
  • Cunostinte si tehnici îmbunatatite: Chirurgia orala moderna permite chirurgilor indepartarea usoara a celor mai dificil de extras molari de minte într-un timp relativ scurt, cu o mare precizie si usurinta ca niciodata pana in prezent. Aceste progrese au contribuit in mod semnificativ la imbunatatirea experientei pacientului si a procesului de recuperare.