Ortodontie si ortopedie

ORTODONTIA este ramura stomatologiei care se ocupa cu indreptarea dintilor strambi, pozitionati necorespunzator pe arcadele maxilare sau pentru a corecta muscatura (ocluzia) gresita.

Clinicile Implantodent dispun de ani buni atat de specialisti cu experienta in aceste ramuri ale medicinii dentare cat si de toata tehnologia necesara efectuarii in conditii de siguranta si fara durere a tratamentelor ortodontice si pedodontice moderne, atat la copii cat si la adolescenti.


Tratamentul ortodontic al adultului sau „Mai bine mai tarziu, decat niciodata”

Multi pacienti adulti ma intreaba: „Nu e prea tarziu sa port aparat ortodontic?” Raspunsul meu e inevitabil, mereu acelasi: „NU”. Tratamentul ortodontic vizeaza atat copiii cat si adultii, iar numarul adultilor care apeleaza la tratamentul  ortodontic este in continua crestere. La momentul actual, as putea spune ca procentul pacientilor mei, cu varsta peste 21 de ani, a ajuns la aproximativ 40%.

Dr Ioana Popescu – specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Ortodontie - indreptarea dintilor

Adultul care apeleaza la tratament ortodontic se incadreaza intr-una din cele doua categorii: este fie acel pacient care ar fi trebuit sa poarte aparat dentar inca din copilarie, dar din diferite motive nu a facut-o si odata ajuns la varsta maturitatii constientizeaza necesitatea tratamentului, fie este un pacient care, pentru a putea beneficia de alte tratamente stomatologice (de pilda, inserarea unui implant), trebuie intai sa corecteze malpozitiile (pozitia incorecta a dintilor) dentare aparute odata cu trecerea timpului. Indiferent de categoria in care se incadreaza, pacientii manifesta un entuziasm tot mai mare in ceea ce priveste purtarea aparatelor dentare, cu precadere a aparatelor fizionomice.

Descriere

Odata cu modernizarea tehnicilor de indreptare a dintilor, au aparut aparate deosebit de fizionomice pana la cele „invizibile”, care au dus la un interes crescut fata de tratamentul ortodontic. Aparatele ortodontice fixe sunt:

 • metalice (nefizionomice) – cu bracketi metalici care se cimenteaza pe partea vizibila a dintilor si se solidarizeaza cu sarma din otel,
 • ceramice – bracketsi de culoare alba, de culoarea dintilor, pentru pacientii cu pretentii estetice ridicate,
 • din safir – transparente, care se observa foarte putin, pentru pacientii cu exigente fizionomice deosebite.

De asemenea, pentru a camufla aparatul cat mai mult cu putinta, acesta se poate pozitiona pe fata interna a dintilor, astfel incat nimeni nu poate nici macar banui prezenta acestuia, numindu-se aparat ortodontic lingual.

Ortodontie - indreptarea dintilor1

Durata tratamentului

In functie de necesitatea fiecarui pacient, la fel ca in cazul copiilor, tratamentul adultilor se poate intinde pe perioade cuprinse intre 6 luni si 2 ani.

Este obligatorie purtarea contentiei?

Contentia este o parte foarte importanta a tratamentului ortodontic, deoarece ne ajuta sa pastram rezultatul obtinut, in timp. Gradul de recidiva este mai mare in cazul adultilor, decat in cazul copiilor, de aceea nu exista tratament care sa se termine fara aceasta contentie. Contentia se poate face sub diferite forme, insa la adulti, se prefera contentia fixa (retainer), care se pozitioneaza in spatele dintilor, astfel incat nu deranjeaza cu absolut nimic (nu se vede, nu se simte, nu provoaca durere).

Tratamentul ortodontic la copiii cu varste pana la 7 ani – “tratamentul interceptiv”

Tratamentul interceptiv presupune corectarea afectiunilor din dentitia de lapte, al caror eventual tratament efectuat mai tarziu ar fi mult mai complex sau care pot deveni, in timp, anomalii scheletice. Prin identificarea acestor afectiuni la varste mici se poate corecta atat tiparul de crestere, cat si ocluzia (muscatura).

Ce anume urmarim sa identificam la copilul mai mic de 7 ani?

1 .Obiceiurile vicioase

Obiceiurile vicioase sunt acele gesturi/ actiuni pe care copilul dvs. le poate deprinde inca din prima copilarie, gesturi ce sunt normale pana la o anumita varsta, dar care devin factori ce predispun spre aparitia unor anomalii de dezvoltare.

De exemplu, printre primele gesturi pe care le invata nou-nascutul este deglutitia (functia prin care se asigura trecerea bolului alimentar din cavitatea bucala pana in stomac, inghitire). “Deglutitia infantila” se caracterizeaza prin interpunerea limbii intre cele doua arcade, in timpul inghitirii si este specifica, fireasca perioadei in care copilul este hranit doar cu hrana lichida (lapte). Odata incheiata aceasta perioada, in jurul varstei de 6 luni, acest tip de deglutitie ar trebui sa fie inlocuita treptat, de deglutitia de tip adult, in care limba nu mai este interpusa intre dinti.  Daca aceasta tranzitie nu se produce, in primii ani de viata ai copilului, deglutita infantila devine un “obicei vicios” si ne putem astepta la aparitia tulburarilor de dezvoltare.

Ortodontie - indreptarea dintilor2

Un alt obicei vicios, frecvent intalnit la copii este “sugerea policelui” (degetului mare). Pana la varsta de 3-4 ani, acest obicei nu va produce anomalii, este considerat chiar normal ( se realizeaza chiar si in viata intrauterina). Dar dupa varsta de 4 ani, mentinerea acestui obicei va duce cu siguranta la aparitia unor dezechilibre, atat musculare cat si de ocluzie (muscatura). Atunci cand se prelungeste peste aceasta varsta, poate fi manifestarea unei afectari psihologice, a unei traume psihologice, pe care medicul ortodont trebuie sa le identifice. Tratamentul ortodontic poate fi insotit in aceste cazuri si de psihoterapie, recompensarea unui raspuns pozitiv si motivarea pacientului. Sugerea policelui este un obicei vicios intalnit mai ales, la copii hraniti cu biberonul.

Ortodontie - indreptarea dintilor3

Alte obiceiuri vicioase intalnite frecvent la copii: respiratia orala (copilul respira predominant pe gura), interpunerea buzei inferioare intre dinti, roaderea unghiilor, sau altor obiecte: pixuri, creioane etc). Este indicat sa va prezentati cu copilul dvs. la medicul specialist, de indata ce observati insusirea unuia dintre obiceiurile enumerate mai sus.

Ortodontie - indreptarea dintilor4

 1. Pierderea prematura a dintilor de lapte

Atunci cand un dinte de lapte se pierde inainte de vreme (fie din cauza unor carii complicate, fie in urma unui traumatism), exista riscul ca dintii vecini sa migreze si sa inchida (partial sau complet) spatiul necesar eruptiei dintelui definitiv. Astfel, putem ajunge sa ne confruntam cu situatii ce vor necesita ani de tratament pentru a fi rezolvate, uneori fiind necesare chiar si extractii.

Pentru a evita migrarea dintilor vecini, se recomanda pozitionarea unor “mentinatoare de spatiu”.

Ortodontie - indreptarea dintilor5

Exista foarte multe tipuri de mentinatoare de spatiu; in clinica noastra le preferam pe cele fizionomice, ancorate pe fibra de sticla. Acestea sunt foarte rezistente in timp si, in acelasi timp, fizionomice.

Ortodontie - indreptarea dintilor6

 1. Ocluzia inversa

Situatia in care muscatura unui pacient se realizeaza “invers”, adica dintii de jos sunt peste cei de sus, e o situatie grava, intrucat poate duce la dezvoltarea asimetrica a mandibulei si tulburari la nivelul articulatiilor aparatului dento-maxilar. Asadar, necesita tratament cat mai precoce. Tratamentul nu este dureros, este relativ simplu, prin intermediul unui aparat cu surub si dureaza aproximativ 6 luni.

  

Ortodontie - indreptarea dintilor7

Miniimplantul ortodontic

Datorita numeroaselor studii clinice si a eforturilor de cercetare realizate de cercetatori din tari precum Japonia, Korea, Danemarca, Germania, SUA, Brazilia si Turcia, ortodontia secolului 21 se bucura de avantajele miniimplantului ortodontic.

Miniimplantul are dimensiuni foarte mici si se introduce, pentru o durata limitata de timp, in os. Rolul acestuia este de a asigura ancorajul necesar in deplasarea anumitor dinti. Prin folosirea acestuia, rezultatele obtinute sunt mai rapide si se pot realiza miscari ale dintilor considerate pana acum, foarte greu, sau chiar imposibil de realizat (reintroducerea unui molar migrat inapoi in os).

Ortodontie - indreptarea dintilor8

Miniimplantul ortodontic (sau microimplantul, sau TAD-Temporary Anchorage Device) este minim invaziv, inserarea lui se poate efectua doar cu o usoara anestezie topica (spray sau gel anestezic) si se indeparteaza la finalul tratamentului. Miniimplantul scurteaza considerabil timpul tratamentului ortodontic, este sigur si total tolerat de organism.

Miniimplantul ortodontic este o alternativa a headgear-lui, un instrument de ancoraj foarte des utilizat de ortodontii care practica tehnicile de tratament standard, dar care este insa incomod si nefizionomic.

Miniimplantul ortodontic nu doare, nu se vede si nu provoaca niciun fel de discomfort, iar inserarea acestuia dureaza aproximativ 10 minute.

Prin folosirea miniimplantelor ortodontice in clinicile Implantodent avem posibilitatea sa extindem aria afectiunilor pe care le putem trata ortodontic si sa gasim solutii pentru situatii care nu ar fi putut fi tratate prin tehnici standard. Miniimplantul ortodontic, folosit impreuna cu cea mai moderna tehnica ortodontica (Straight-Wire) reprezinta cheia spre succesul tratamentelor noastre.

Ortodontia – baza pentru alte tratamente dentare

Nu de putine ori, atunci cand dorim sa realizam tratamente cu implanturi dentare putem observa ca dintii din vecinatatea sau opus spatiului unde lipseste dintele sunt migrati, ocupand din spatiul necesar implantului sau coroanei acestuia. Inserarea implantului in aceste conditii ar crea compromisuri mari: intre dintele migrat si coroana implantului vor retentiona alimente dezvoltandu-se bacterii ce vor afecta dupa un timp implantul sau coroana realizata pe implant va fi inestetica si nefunctionala, generand forte mari pe acesta. Cea mai eficienta metoda in acest caz este sa redresam dintii migrati, pe orizontala sau dupa caz pe verticala si ulterior sa inseram implantul. Astfel, implantul va functiona corespunzator pentru zeci de ani iar coroana ancorata la acesta va fi estetica si perfect functionala.

Dentitia temporara

Termenul de dentitie descrie toti dintii superiori si inferiori in ansamblu. Unele mamifere, printre care si omul, au pe parcursul vietii lor doua generatii de dinti :

– dentitia temporara (de lapte);
– dentitia permanenta (definitiva) .

Dentitia temporara este formata din 20 dinti :

–  10 superiori (2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 2 molari unu, 2 molari doi);
–  10 inferiori (corespondentii celor superiori).

Pedodontie - stomatologie copii

Dintii temporari mai sunt denumiti : dintii copilului, dinti deciduali sau dinti de lapte.

Dintii temporari incep sa apara la aproximativ 6 luni, eruptia lor incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate.  La varsta de 6 ani incepe exfolierea acestora ( fiind inlocuiti de cei permanenti), in jurul varstei de 12-13 ani acest proces fiind complet. In dentitia temporara nu exista premolari.

Dintii temporari erup astfel:

– intre 6-12 luni erup incisivii
– intre 12-18 luni erup molarii 1
– intre 18-24 luni erup caninii
– intre 24-30 luni erup molarii 2

Importanta tratamentului dintilor de lapte:

Dintii de lapte au un rol important in ghidarea si aparitia corecta pe arcadele dentare a dintilor permanenti, influenteaza dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare  si permit o masticatie si hranire adecvata a copilului.

Din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, unei igiene necorespunzatoare sau absente, acesti dinti ajung sa fie afectati de leziuni specifice.

Forma cea mai frecventa de afectare a dintilor temporari este caria dentara. Aceasta prezinta forme clinice diferite si tratamente specifice fiecareia din dentitii (de lapte si definitiva).

De ce este important sa tratam dintii de lapte?

In primul rand deoarece complicatiile ce rezulta din afectarea si netratarea dintilor temporari sunt multiple si pot ajunge chiar pana la afectarea mugurelui dintelui permanent!  Cu cat prezentarea la medicul stomatolog este mai timpurie, cu atat tratamentul poate fi realizat cu mai multa usurinta si fara complicatii.

Pentru mentinerea integritatii dintilor temporari sunt necesare controale periodice, prima vizita la cabinetul stomatologic fiind recomandata odata cu aparitia primului dinte. Cu aceasta ocazie se pot depista la timp unele anomalii ale aparatului dento-maxilar si, totodata, se pot da sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.

Dentitia mixta

Dentitia mixta face trecerea intre dentitia temporara si cea permanenta, fiind prezenti pe arcade atat dinti temporari cat si dinti permanenti. Ea este prezenta in cavitatea orala in perioada de viata cuprinsa intre 6 ani (varsta aparitiei primului dinte permanent) si 12-13 ani (pierderea ultimului dinte temporar). Intreaga perioada trebuie urmarita cu atentie deoarece interceptarea unor anomalii in cresterea oaselor maxilare in acest stadiu reprezinta un avantaj. Tratamentele stomatologice in aceasta perioada pot inchide sau mentine spatii necesare eruptiei dintilor permanenti, pot grabi sau intarzia aceasta eruptie si pot corecta chiar si unele anomalii de pozitie ale dintilor.

 Igiena orala a copilului

La varste fragede, sta in responsabilitatea parintilor sa ii invete pe cei mici ce inseamna si cum se efectueaza o igiena dentara corecta.
De la nastere si pana erup primii dinti, igiena copilului trebuie mentinuta riguros prin folosirea unei comprese sterile umezite (in apa rece) cu care se sterg cu atentie gingiile copilului, suprafata interna a obrajilor, limba, cerul gurii si planseul bucal (zona de sub limba). Acest lucru se face de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Odata cu eruptia primilor dinti (6 luni-1 an) , puteti folosi o periuta de dinti cu par moale, frumos colorata (atractiva), cu o suprafata mare pentru a masa gingiile si pentru a curata dintisorii micutului. La aceasta varsta periajul fara pasta este suficient. Periajul va fi efectuat de parinti in chip de joaca.
Pasta de dinti va putea fi introdusa dupa varsta de 2 ani si jumatate, cand copilul a deprins abilitatea de a scuipa. Pasta de dinti utilizata la aceasta varsta trebuie sa prezinte un gust placut, sa fie in cantitate redusa (dimensiunea unui bob de mazare), putin abraziva si nefluorurata sau putin fluorurata (risc de inghitire si intoxicatie cu fluor). Cand copilul creste se poate utiliza pasta de dinti cu fluor.
Se recomanda ca pana la varsta de 6-8 ani periajul sa-l faca unul dintre parinti. Dupa aceasta varsta copilul se spala singur deoarece va capata deprinderea (dexteritatea) de a o face corect , dar este supravegheat pana in jurul varstei de 8-12 ani. Se recomanda ca periajul sa fie efectuat de doua ori pe zi (dimineata si seara). Dupa periajul de seara copilul nu va mai manca si bea nimic altceva in afara de apa.

Ata dentara se va folosi de catre copil dupa varsta de 7-8 ani pentru curatarea spatiilor dintre dinti, acolo unde periuta dentara nu ajunge sa curete si se acumuleaza placa bacteriana. Daca a implinit 8 ani si totusi nu coopereaza pentru a-si face corect igiena bucala, copilul trebuie sa fie dus la pedodont (specialistul in stomatologia de copii) care va discuta cu el necesitatea igienei orale, tehnica corecta a periajului si a curatirii spatiilor dintre dinti cu ata dentara. De asemenea parintii trebuie sa-si curete constiincios dintii prin periaj si ata detara in prezenta copilului pentru ca micutul sa le urmeze exemplul.
Mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon si dulciuri rafinate reprezinta cheia unei alimentatii sanatoase care nu favorizeaza aparitia cariilor.

Afectiunile dintilor de lapte

Caria reprezinta primul stadiu de afectare a integritatii dintelui, fiind un proces distructiv, de natura infectioasa care afecteaza structurile dure dentare si uneori, in stadiile avansate si pulpa dintelui (nervul).

Pedodontie - stomatologie copii1
Principiile de tratament constau in corectarea obiceiurilor alimentare si/sau instituirea unei igiene orale corecte adaptata la varsta copilului, indepartarea cariei si realizarea unei obturatii (plombe ).

Materialele moderne de obturatie (plombare) vin in ajutorul nostru pentru tratarea cariilor simple; dintre acestea amintim cimenturile ionomere de sticla, compomerii, materialele compozite, etc.
Caria dentara netratata la timp se poate complica cu afectiuni ale pulpei dentare. De fiecare data durerea apare atunci cand un proces carios ajunge pana in proximitatea pulpei dentare si de cele mai multe ori ea este intensa. Caria si complicatiile acesteia (pulpite-inflamatia pulpei dentare, gangrene-moartea si infectarea nervului) reprezinta cele mai frecvente probleme dentare la copii.  Netratata, pulpita se poate transforma in scurt timp in gangrena.

Pedodontie - stomatologie copii2
Cu cat faza de evolutie a distructiei dentare este mai avansata, cu atat mai laborios este tratamentul si necesita mai multe sedinte de tratament.
Odata instalate, complicatiile cariei pot fi tratate fie prin tratament conservator , fie prin extractia dintelui in cauza.

Tratamentul de canal la dintii de lapte

Obiectivul principal al tratamentului pulpar (de canal ) la copii este in mentinerea vitalitatii unei cantitati cat mai mari din pulpa (nervul) dintelui afectat prin carie, traumatisme, alte cauze. Nervul dintilor temporari participa activ la resorbtia radacinilor dintilor temporari , lucru fara de care eruptia dintilor permanenti se poate complica. In cazul in care tratamentul endodontic nu are succes se ia in considerare extractia dintelui.
Tratamentul de canal al dintilor temporari difera de cel al dintilor permanenti. In cazul tratamentului dintilor temporari se utilizeaza paste speciale de canal al caror scop este pe langa mentinerea unui mediu aseptic al canalelor radiculare si acela de a nu impiedica resorbtia (topirea) radiculara fiziologica.

Un tratament de canal reusit permite mentinerea pe arcada a dintelui temporar mai mult timp, pastreaza continuitatea arcadei dentare si asigura spatiul necesar inlocuirii lui cu dintele permanent succesional. In felul acesta se impiedica aparitia unor anomalii ortodontice.
Succesul terapiei pulpare la dintii temporari necesita intelegerea morfologiei acestora, a formarii radacinilor si a problemelor speciale care se asociaza cu resorbtia radacinilor dintilor temporari.

 Inhalosedarea – fara frica, fara durere

Pedodontie - stomatologie copii3
Stomatologia moderna pe care o aplicam in clinicile Implantodent ofera tratamente confortabile si fara durere chiar si pentru cei mai tematori pacienti. Una dintre metodele folosite este aceasta sedare constienta (cu protoxid de azot (N2O) si oxigen (O2), cunoscuta si sub numele de inhalosedare.
Inhalosedarea se realizeaza cu ajutorul unui aparat special si presupune inhalarea unei combinatii de protoxid de azot si oxigen numit gaz ilariant sau „funny gas”, gazul care provoaca rasul involuntar, un gaz analgezic usor care face ca teama de dentist sa dispara. Amestecul de gaze se adminitstreaza cu o masca speciala, asezata pe si de forma nasului. Metoda poate fi aplicata in siguranta atat la adulti, cat si la copii.
Pacientul ramane constient, receptiv, cooperant dar se relaxeaza profund pe toata perioada manoperei stomatologice.

Indicații ale protoxidului de azot in stomatologie:

– Teama, anxietate, fobii dentare;
– Implantologie, chirurgie, endodontie, parodontologie, protetica, odontologie;
– Afectiuni cardiovasculare cu acordul medicului curant ( protoxidul scade necesarul de O2 la nivelul miocardului, aritmii, HTA cu tensiunea diastolica sub 100 mmHg );
– Astm bronsic pentru ca dispare stresul care poate declansa o criza;
– Pacienti cu reflex de voma exagerat;
– Pacienti la care anestezia locala nu poate fi folosita sau care nu se instaleaza complet;
– Epilepsie (N2O-protoxidul de azot are proprietati anticonvulsivante);
– Boala Parkinson impreuna cu doze mici de diazepam sau midazolam;
– Pacienti cu afectiuni hepatice, pentru ca nu se metabolizeaza in organism;
– Pacienti cu nevoi speciale;
– Proceduri de lunga durata la copii.

Contraindicatii ale protoxidului de azot:

-Sarcina – primul trimestru;
-Boli pulmonare cronice obstructive (cu exceptia astmului bronșic), pneumotorax;
-Congestie nazala persistenta sau obstructive;
-Boli cardiace majore (cord pulmonar);
-Tulburari emotionale severe, lipsa discernamant sau dependente;
-In tratamentul cu sulfat de bleomicina (cancer) si pana la un an dupa tratament cu IMAO ( tulburari psihice);
-Deficit de Vitamina B12 sau anemie megaloblastica;
-Retinopatie diabetica sau orice proceduri oculare, preparate injectabile, sau interventii chirurgicale in ultimele 3 luni;
-AVC (accident vascular cerebral) in antecedente ( nu tolereaza concentrații scazute de oxigen ).

*Trecerea in revista a istoricului medical al pacientului este o prioritate esentiala inainte de a decide folosirea inhalo-sedarii cu protoxid de azot si o consultatie medicala cu medicul curant al pacientului poate fi necesara!
Inhalosedarea este cea mai sigura metoda de sedare folosita in tratamentul stomatologic si nu prezinta nici un risc pentru organism. Protoxidul de azot este un gaz incolor, cu miros placut, neinflamabil si netoxic, care se elimina din organism imediat dupa incetarea administrarii. Metoda este avantajoasa pentru copii, deoarece ii scapa de trauma tratamentului stomatologic, iar efectele dispar in totalitate din organism la 3-5 minute dupa intreruperea administrarii.

Aparatele dentare – mult mai mult decat o “moda”!

Dintii inghesuiti, distantati, strambi…Maxilare proeminente sau retrase…Un contur al fetei modificat…Toate acestea influenteaza dramatic estetica si nu numai. Masticatia, deglutitia si fonatia in astfel de situatii sunt mai mult sau mai putin alterate. De aici rezulta o serie de probleme de alimentatie si multe din complexele adolescentului sau chiar a adultului. Timiditatea, izolarea, evitarea vorbitului si zambitului sunt cateva din semnele ce-si pun amprenta asupra psihicului tanarului pacient.

Deci vorbim de probeleme, atat de estetica cat si de sanatate. O gura in care dintii sunt strambi si inghesuiti va fi intotdeauna plina de carii (dintii nu pot fi corect igienizati), cu gingii rosii si inflamate (boala parodontala) si cu respiratie urat mirositoare. Pronuntia si mestecatul alimentelor vor fi radical influentate, generand probleme stomacale si nu numai.

Purtarea aparatului dentar poate corecta multe din problemele dentare  ale pacientului, atat de ordin estetico-functional cat si psihologic.

Ca si parinti atenti cu toate transformarile prin care trece copilul nostru este relativ simplu sa descoperim acasa  daca copilul nostru are nevoie de aparat dentar: in jurul varstei de 4-6 ani dintii de lapte trebuie sa prezinte spatii intre ei, semn ca maxilarul se pregateste pentru aparitia dintiilor definitivi ce sunt mai lati decat dintii de lapte. Lipsa acestor spatii la aceasta varsta ne pune deja un semn de intrebare si obligatoriu ne va trimite la specialistul in ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Dintii aliniati armonios reprezinta secretul unui zambet frumos insa nu intotdeauna acest lucru se intampla in mod natural.

ortodontie

Exista o serie de caracteristici dentare ce se mostenesc genetic: relatia dintre cele doua maxilare precum si dimensiunea si proportiile dintilor, respectiv a maxilarelor.

orto3

 

Din pacate, anumiti factori ce pot fi evitati, denumiti generic “de mediu”, cum ar fi folosirea suzetei un timp indelungat  sau interpunerea degetului sau limbii intre dinti pot influenta si ei aspectul danturii noastre.

aspect-dantura

Zambetul frumos nu inseamna numai dinti frumosi ci obligatoriu dintii trebuie sa fie fuctionali. Dintii functionali pot fi si frumosi insa nu este obligatoriu ca dintii frumosi sa fie si functionali!

Aspectul functional implica o muscatura, masticatie si dictie corecte, astfel incat sa nu apara tociri (abraziuni) ale dintilor, dureri si oboseala a muschilor masticatori sau probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

Dintii aliniati corect vor fi corect si cu usurinta igienizati, evitandu-se astfel aparitia cariilor dentare si a bolilor gingivale (parodontale), afectiuni care conduc la pierderea dintilor. Iata cum un tratament ortodontic corect si instituit la timp poate preveni o serie de probleme, suferinta, timp pierdut si chiar sume mari de bani.

In clinicile Implantodent acoperim intreaga gama de tratamente ortodontice, atat la copii cat si la adulti.

optiuni aparate orto

 

Utilizam concepte contemporane si cea mai avansata tehnologie pentru a oferi pacientilor nostri atat aparate mobile cat si aparate fixe: metalice, nemetalice, invizibile si linguale.

braketsi metal versus safir

 

Motive pentru inceperea unui tratament ortodontic

PROBLEMEORTO LA COPII

 1. Cand dintii sunt inghesuiti – inghesuirea dentara denota de cele mai multe ori un spatiu insuficient pe maxilare pentru ca dintii sa se alinieze corect de la sine; in situatii particulare, spatiul pe arcade este suficient insa dintii sunt prea lati. Tratamentul va implica ori extractia anumitor dinti (molari de minte, premolari) ori expansiunea (dilatarea) maxilarelor.
 2. Cand exista spatii mari intre dinti- dintii spatiati au frecvent cauze genetice: mostenirea unor maxilare mari pe linie paterna si a unor dinti mici pe linie materna sau din cauza dintilor absenti din nastere (anodontie). Netratate, spatiile existente vor permite dintilor vecini sa migreze prin inclinare sau prin modificarea pozitiei, generand contacte premature si chiar blocaje.
 3. Muscatura inversa- in mod normal, dintii inferiori „musca” in spatele dintilor superiori; datorita alinierii incorecte fie a dintilor superiori, fie a celor inferiori muscatura (ocluzia) se inverseaza. Inversarea poate fi localizata la un dinte sau un grup de dinti si se numeste „angrenaj invers” sau generalizata, la intreaga muscatura si se numeste „ocluzie inversa”.
 4. Ocluzie (muscatura) deschisa- defineste spatiul vizibil, vertical care ramane intre dintii de sus si cei de jos atunci cand pacientul musca pe masele; cauzele pot fi numeroase: interpunerea limbii intre dintii din fata (deglutitie infantila), obiceiul prelungit de sugere a degetului.
 5. Ocluzia (muscatura) adanca –remarcata cand dintii superiori acopera excesiv sau complet dintii de jos, obligand inferiorii sa muste foarte aproape de cerul gurii. Apare datorita discrepantei mari dintre cele doua maxilare, care nu permite dintilor de jos un contact stabil cu dintii de sus, astfel incat dintii de jos nu se opresc din crestere decat atunci cand intalnesc gingia boltii palatine (cerul gurii)
 6. Mandibula protruziva – de “buldog”, cauzata fie de o dezvoltare deficitara a maxilarului superior, fie unui exces de crestere a maxilarului inferior (mandibula). In cazurile simple tratamentul ortodontic poate rezolva problema insa cazurile complexe , cu protruzii accentuate (Habsburgice), interventiile chirurgicale de corectie din sfera chirurgiei ortognate sunt absolut obligatorii.
 7. Maxilarul protruziv – defineste cazul in care dintii superiori sunt prea in fata ori dintii inferiori sunt ramasi prea in spate; frecvent cauza o reprezinta un dezechilibru de crestere intre cele doua maxilare.
 8. Eruptia anormala (ectopica) – apare atunci cand un dinte erupe prin gingie, intr-o pozitie nefireasca, anormala.