Igiena dentara

Igiena orală: Soluţia pentru îngrijirea preventivă orală

Preventie si profilaxie

În Suedia s-a calculat ca îngrijirea dentara pentru pacientii cu vârste între 4 si 16 ani costa 1/60 din îngrijirea pentru pacientii cu vârste de 16 pâna la 60 ani…

Igiena orala: solutia pentru îngrijirea preventiva orala

Igiena dentara, cunoscuta si ca igiena orala, este procesul prin care se efectueaza igiena dentara preventiva pentru evitarea cazurilor de urgenta dentara. La baza igienei dentare se afla regimul de îngrijire dentara efectuat la domiciliu. Acest regim la domiciliu este suplimentat de o îngrijire dentara preventiva profesionala asigurata de stomatologi si igienisti dentari licentiati.

Evolutia bolii periodontale este de obicei lenta, si poate trece neobservata luni de zile, chiar ani. In acest timp pacientii sunt constienti ca ceva nu este in regula (dureri, abccese si sangerari ale gingiilor, miros neplacut al gurii, mobilitate dentara si chiar pierderea dintilor), insa amana nejustificat vizita la medicul dentist. Nu sunt putine cazurile cand  infectia a evoluat prea mult, si este posibil sa fie prea tarziu pentru a reface tesuturile pierdute. Cea mai buna metoda de a preveni aceasta boala mutilanta, este vizita la stomatolog la fiecare sase luni, pentru controale de rutina, igienizare, si  sfaturi privitoare la igiena dentara.

Raspundeti intrebarilor urmatorului chestionar pentru a afla daca aveti cumva semne si simptome care ar putea indica prezenta unei boli periodontale :

1.Se intampla ca gingiile dumneavoastra sa sangereze atunci cand folositi ata dentara sau atunci cand va periati dintii ?
2.Gingiile dumneavoastra sunt rosii, sensibile, sau umflate ?
3.Se intampla ca atunci cand apasati pe gingii, sa observati puroi ?
4.Dintii dumneavoastra par a fi mai lungi ?
5.In momentul in care zambiti „linia gingiilor” este neuniforma?
6.Radacinile dintilor dumneavoastra sunt expuse si sensibile la cald sau la rece?
7.Puteti sa miscati unul sau mai multi dintre dintii dumneavoastra ajutandu-va de limba sau folosind degetele ?
8.Exista spatii intre dintii dumneavoastra, acolo unde pana acum n-ati avut asa ceva ?
9.S-a shimbat ceva in modul  obisnuit de a musca si a mesteca ?
10.S-a shimbat ceva in modul in care proteza dumneavoastra se potriveste (instabilitate)?
11.Simtiti un gust rau in gura, sau aveti respiratia urat mirositoare?
12.Simtiti ca vi se usuca gura, sau ca va arde?

Daca ati raspuns DA la una din aceste intrebari, este posibil sa aveti anumite forme de boala parodontala.

Igiena dentară, cunoscută şi ca igiena orală, este procesul prin care se efectuează igiena dentară preventivă pentru evitarea afectiunilor si complicatiilor dentare. La baza igienei dentare se află regimul de îngrijire dentară efectuat la domiciliu. Acest regim la domiciliu este suplimentat de o îngrijire dentară preventivă profesională asigurată de specialisti.

 

Dacă pentru întreţinerea dentară zilnică dumneavoastră sunteţi cei răspunzători, igieniştii dentari, împreună cu dentistii generalisti  joacă un rol decisiv în îngrijirea orală preventivă.

Perierea dinţilor este deosebit de importantă, deşi această operaţiune de sine stătătoare nu va îndepărta tartrul care se acumulează în timp. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul aparitiei sensibilitatii dentare, a cariilor, afecţiunilor parodontale (gingivita si parodontitele marginale), ce toate pot duce la pierderea  dinţilor. Prin îndepărtarea periodica a depunerilor de tartru, puteţi reduce necesarul de tratamente de canal, extracţii dentare, si lucrari  dentare. Astfel, aceasta procedura preventiva va scuteste pe viitor de complicatii, inclusiv cele de ordin financiar.

 

Calea spre igiena dentară

In mod normal, igiena la domiciliu se realizeaza de catre pacient, prin periaj corect al dintilor si a limbii, de doua ori pe zi (in general dimineata si seara), masarea gingiilor cu periuta moale, prin utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare (pentru curatarea spatiilor dintre dinti, acolo unde periuta dentara nu patrunde), a apelor de gura si modern, a irigatorului intraoral.

De-a lungul timpului, placa bacteriana (pelicula albicioasa si greu vizibila de pe suprafata dintilor)  se acumulează si neindepartata, dupa un timp (circa 48 de ore) se mineralizeaza formand depuneri  de tartru. Prin acumulare succesiva, tartrul de pe dinti (supragingival) se insinueaza sub nivelul gingiilor (tartru subgingival), iritandu-le mecanic si infectand acest spatiu cu bacterii. Raspunsul de aparare a organismului se face prin eliberarea unor substante, care impreuna cu toxinele bacteriene distrug osul si ligamentele care sustin dintii. Aceste suprafeţe subgingivale sunt imposibil de examinat si de curatat de către dumneavoastră la domiciliu,  necesitănd  o îngrijire profesională, cu personal calificat si aparatura speciala. Implantodent dispune de medici si igienisti pregatiti in acest domeniu, cu o vasta experienta si specializati permanent, precum si de dotari tehnologice de exceptie pentru obtinerea celor mai bune rezultate (aparate de detartraj cu ultrasunete piezoelectrice si detector digital de tartru, laser, microscop si lupe, instalatii air-flow, inhalosedare cu gaz ilariant, etc).

Vizitele periodice la stomatolog sunt importante la orice vârstă în vederea menţinerii igienei dentare. Asociaţia Stomatologică Americană recomandă pacienţilor vizitele la stomatolog şi la igienistul dentar de cel puţin două ori pe an pentru menţinerea unei igiene dentare adecvate.

Placa bacteriana si tartrul

Tartrul este considerat un factor iritativ local, si din aceasta cauza trebuie indepartat periodic, in scop preventiv si curativ, de pe suprafetele coroanelor si radacinilor.

Ce este placa bacteriana?

Tartrul rezulta din mineralizarea placii bacteriene. Placa bacteriana reprezinta o agregare bacteriana aderenta de suprafata dintilor, care nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire.  Placa bacteriana poate fi prezenta si pe alte suprafete din cavitatea bucala: suprafetele obturatiilor, ale protezelor, aparatelor ortodontice, implantelor; formarea placii incepe la o ora dupa periaj si se acumuleaza in cantitate maxima dupa 30 de zile in functie de anumiti factori cum ar fi dieta, fumatul, starea de igiena locala, etc.

Tipuri de tartru:

Exista 2 varietati de tartru, in functie de localizare:

  • Tartru supragingival
  • Tartru subgingival.

Placa bacteriana supragingivala  este de culoare alb-galbena si are consistenta redusa la inceput; imediat dupa depunere, aceasta este moale si poate fi indepartata  cu usurinta. Cu timpul, aceasta se mineralizeaza si devine  tartru, fiind  mai dura si mai aderenta, iar culoarea sa devine maroniu spre negru prin impregnare cu pigmenti din alimente sau nicotina, in cazul fumatorilor.

Tartrul subgingival este  o continuare a tartrului supragingival in spatiul de sub gingie, fiind de culoare maroniu inchis spre negru, avand  o consistenta „pietroasa” si o aderenta crescuta la structurile dentare.

 

Profilaxia la Implantodent

Dacă nu sunteţi familiari cu ceea ce urmează să se întâmple pe durata unei investigaţii orale la Implantodent, aceste sfaturi vă vor fi foarte utile pentru conturarea procesului pas cu pas înaintea vizitei la stomatolog. Mentionam ca o sedinta de igienizare profesionala in clinica noastra poate dura si 2 ore, insa la final, dvs insiva veti putea face diferenta.

Examenul dentar este un proces sistematic pe durata căruia stomatologul dumneavoastră va investiga diverse aspecte ale sănătăţii orale şi generale pentru identificarea problemelor de sanatate şi va dezvolta un plan de tratament personalizat, al cărui scop este asigurarea sănătăţii orale, care va veni în întâmpinarea scopurilor şi aşteptărilor dumneavoastră.

Acestea fiind spuse, să explorăm toate aspectele legate consultatie si de examenul oral din clinica noastra:

  1. Anamneza

Pe durata anamnezei, medicul  strânge informaţii despre :

-Posibile afectiuni medicale de care ati suferit sau suferiti si in prezent.

-Afectiuni de care sufera sau au suferit membri familiei dumneavoastra.

-Lista medicamentelor administrate .

-Lista vitaminelor şi a tratmentelor homeopate administrate.

-Consumul de tutun şi alcool, eventual de droguri.

-Lista de produse la care sunteţi alergici.

-Reacţii anterioare la anestezie.

-Reacţii adverse la anestezie.

-Intervenţii chirurgicale sau spitalizări anterioare.

Aceste informaţii permit medicului sau igienistului dentar să identifice problemele, sa evalueze riscurile si sa ia orice măsuri de precauţie necesare pentru efectuarea in conditii de siguranta a tratamentelor. Informatiile vor fi preluate sub semnatura dvs si recomandam sinceritate si comportament responsabil, garantand confidentialitatea acestor informatii  Această etapă reprezintă primul pas,  decisiv pentru stabilirea unui diagnostic corect si a unui plan de tratament care sa satisfaca cerintele dumneavoastra.

  1. Investigaţiile

Al doilea pas din cadrul oricărui examen oral implică o investigaţie amănunţită a dinţilor şi a structurilor de sprijin. Dacă acest pas poate părea un obiectiv simplu, procesul în sine implică încorporarea diverselor tehnici, tehnologii şi terapii.

a.Radiologice

Deoarece clinica Implantodent dispune de tehnologie radiologica digitala, avand posibilitatea sa realizeze radiografii digitale retroalveolare, radiografii digitale panoramice si tomografie dentara, veti fi investigat din acest punct de vedere in functie de necesitati cu aparate minim iradiante. (vezi sectiunea radiologie/ct dentar)

Informatiile radiologice, clare si arhivate digital vor permite o evaluare precisa, la numai cateva secunde dupa expunere. Vor fi inregistrate pe suport digital (CD/DVD) pentru a va fi inmanate la finalul consultatiei.

Totodata, medicul sau asistenta vor realiza fotografii digitale, in scop diagnostic si daca este cazul vom inregistra amprente pentru  a face modelele arcadelor dentare, tot in scop diagnostic. Modelele arcadelor dentare se vor confectiona clasic, din gips sau digital, cu ajutorul amprentei digitale realizate cu tehnologia CEREC.

b.Clinice

Medicul va explora fiecare suprafaţă a tuturor dinţilor, cu sonda dentara si cu detectorul de carii cu laser (DIAGNODENT), pentru a descoperi  cariile existente  şi cele „ascunse” pentru a examina calitatea obturaţiilor existente sau integritatea si adaptarea corecta a lucrarilor dentare. Ocluzia (muscatura) va fi precis si modern analizata, prin palparea si radiografierea ATM (articulatiei temporo-mandibulare) si analiza digitala, computerizata a fortelor de pe fiecare dinte cu ajutorul aparatului TEKSCAN. De-a lungul timpului, obturaţiile (plombele) se pot eroda sau fisura, pot dezvolta recidive sau carii secundare, necesitand finisari, readaptari sau chiar inlocuire. Inlocuirea lor mai poate fi facuta şi din motive estetice. De fapt, în prezent, multe persoane optează pentru îndepărtarea obturaţiilor mai vechi cu amalgam de argint şi  înlocuirea lor cu obturaţii compozite cu aspect natural. La Implantodent, realizam inlocuirea ideala a acestora, cu incrustatii integral ceramice, realizate intr-o singura programare cu ajutorul tehnologiei cad/cam CEREC.

Deasemenea, lucrarile vechi, chiar daca nu deranjeaza „subiectiv ” pacientul, ele pot avea probleme care sa necesite reinlocuirea. Astfel, lucrarile vechi pot genera probleme de ocluzie datorita unor adaptari incorecte in muscatura, pot fi „scurte”, permitand retentia de placa bacteriana si tartru subgingival, fapt care se traduce prin boala parodontala pe dintii de sustinere si chiar carii „pe sub lucrare”. Pot exista lucrari largi, mobile, fisurate sau fracturate cu care pacientul s-a obisnuit, dar care pot genera adevarate catastrofe.

Gingiile sănătoase aderă pe suprafaţa dinţilor. În caz contrar, poate apărea afecţiunea parodontală sau poate avea loc chiar pierderea stratului osos. Igienistii dentari ai clinicii vor determina adancimea santurilor gingivale (normal pana la 3 mm) dar si profunzimea pungilor parodontale („buzunarele” aparute intre radacina si dinte) prin masurarea acestora cu cel mai modern aparat de investigare din lume, Florida Probe. Acesta ofera informatii precise prin tehnologie digitala asupra starii de afectare parodontala, realizand o „harta” parodontala a danturii dvs.

Tot in cadrul acestei etape, medicul sau igienistul clinicii va analiza ph-ul salivar cu ajutorul unor teste speciale, pentru a constata  daca in gura exista dezechilibru acido-bazic. Totodata, se va identifica corectitudinea igienei dvs dentare cu ajutorul unor revelatori de placa bacteriana si veti primi  toate instructiunile necesare in vederea corectarii periajului, bineinteles daca este cazul.

În urma etapei de investigaţii a examenului dumneavoastră oral, veţi petrece o perioadă de timp împreună cu stomatologul, iar acesta vă va vorbi despre constatările, temerile sale şi orice alte aspecte problematice. Veti primi toate informatiile necesare în cazul afectiunilor complicate in eventualitatea  unei intervenţii complexe, uneori chirurgicale.

  1. Igienizarea profesionala

Igienistul clinicii foloseste un instrument de sondare si camera video intraorala pentru a identifica si a va prezenta depozitele de tartru si placa bacteriana.

Folosind detectorul de tartru Perioscan si  instrumente de detartraj piezo cu ultrasunete cu frecventa înalta si anse speciale, chiurete  si dispozitive laser chirurgicale si terapeutice,  igienistul curata perfect fiecare suprafata a dintilor, atat supra dar mai ales  subgingival, santurile gingivale si pungile parodontale. Curatarea se realizeaza sub irigare abundenta de substante antiseptice,  cu mare  atentie, cu ajutorul microscopului sau a lupelor de putere, urmarind indicatorul luminos si acustic al detectorului de tartru, acordand o atentie sporita spatiilor „ascunse”, cum ar fi cele dintre  dinti. Inainte de folosirea ultrasunetelor, realizam decontaminarea microbiana a spatiilor subgingivale cu ajutorul laserului parodontal Sirolaser. Pentru igienizarea implanturilor dentare folosim numai anse speciale, concepute in acest scop, astfel incat sa nu zgariem suprafata sensibila a acestora.

Dupa detartraj, suprafetele dentare raman usor rugoase si pentru a preveni redepunerea tartrului favorizata de aceste rugozitati,  acestea se netezesc si se lustruiesc. Netezirea se realizeaza mecanic cu ajutorul benzilor si discurilor fin abrazive impreuna cu  dispozitivul air-flow, care reprezinta un jet de apa – aer si microparticule de bicarbonat de sodiu cu diverse arome ce au rolul de a „netezi” suprafetele detartrate, realizand si un masaj al gingiilor cu scopul imbunatatirii circulatiei sanguine. Igienistul finiseaza si lustruieste usor suprafata dintilor cu gume si paste speciale, pentru a se asigura ca smaltul acestora nu este deteriorat. Pentru a completa procesul de lustruire  si remineralizare atunci cand este cazul, utilizam produse profesionale speciale.

Igienizarea este desavarsita cu tratamentul laser antiinflamator al gingiilor si cu aplicatii de substante antibiotice si antiseptice in interiorul acestora.

 

  1. Educaţia

Curăţarea profesională este recomandată la fiecare şase luni sau chiar la două luni în cazul în care sunteţi supus riscului afecţiunii parodontale, dacă sunteţi fumător sau suferiţi de diabet. Chiar şi cei care necesită o curăţare sau un detartraj riguros la un interval standard de şase luni ar putea să efectueze curăţări mai frecvente pentru a evita potenţiale deteriorări, afecţiuni şi alte necesităţi de tratament agresiv (precum detartrajul şi frezarea cimentului radicular) care pot induce, in cazul unei frecvente marite  o sensibilitate a  dinţilor.

Este important să vă periaţi dinţii şi să folosiţi aţă dentară după fiecare masă, de cel puţin trei ori pe zi. Periajul se face în faţa, în spatele şi deasupra fiecărui dinte pentru a curăţa şi lustrui suprafaţa dinţilor. Periajul inadecvat precum periajul prea brutal poate duce la pierderea smalţului sau atrofia gingivală. Folosirea aţei dentare între dinţi are ca scop îndepărtarea resturilor care cauzează apariţia bacteriilor. Igienistul nostru examinează obiceiurile de periaj şi de folosire a aţei dentare pentru a se asigura că ştiţi să le efectuaţi corespunzător.

Deprinderile de nutriţie ocupă un rol important în igiena dentară. Igienistul examinează deprinderile de nutriţie recomandand metodele de corectare a acestora atunci cand este cazul. O atenţie specială este acordată persoanelor care suferă de respiraţie uât mirositoare (halitoză), senzaţia de gură uscată, sensibilitate dentară şi altele.

Igienistul nostru dentar vă va da sfaturi bazate pe nevoile dumneavoastră individuale. De exemplu, fumătorii sunt informaţi că sunt expuşi unui risc crescut al apariţei afecţiunii parodontale, care duce la pierderea dinţilor. Cei care îşi rod unghiile riscă un traumatism al smalţului dinţilor. Cei care scrâşnesc din dinţi sunt informaţi că stomatologul le va propune o apărătoare bucală. Igieniştii dentari au recomandări de tratament speciale pentru copii mici, tineri, gravide  şi persoane în vârstă.

 

O igienă dentară adecvată este soluţia pentru protecţia dinţilor pe viitor. Menţinându-vă cavitatea bucală sănătoasă, veţi evita apariţia potenţialelor probleme dentare, vă veţi păstra zâmbetul strălucitor, şi nu în ultimul rând veţi evita investiţiile financiare substanţiale la cabinetul stomatologic.