Inlocuirea moderna a dintilor

Pierderea dintilor constituie o problema majora daca nu se recurge la inlocuirea lor in scurt timp. Atunci cand unul sau mai multi dinti se pierd, dintii care raman isi modifica pozitia, adica migreaza,  generand dezechilibre majore de forte in gura pacientului. Aceste forte modificate actioneaza nociv asupra dintilor restanti, a osului, gingiilor, muschilor masticatori si articulatiei temporo-mandibulare, producand complicatii, unele din ele ireversibile.

Astfel, pe langa problema cosmetica care apare prin lipsa dintelui sau a dintilor, apar in timp si numeroase probleme medicale asociate, cele mai frecvente fiind cele gastrice. Pacientul nu mai poate manca alimentele favorite, nu mai poate zambi spontan, nu mai socializeaza normal, ajungand chiar la izolare si depresii in anumite situatii. Afectarea esteticii faciale se manifesta prin modificarea proportiilor, profilului si a simetriei, accentuarea ridurilor, ajungandu-se in timp la aspectul de imbatranire prematura.

De aceea, odata cu pierderea dintilor, pe langa complicatiile locale frecvente cum ar fi – boala parodontala, explozie de carii, atrofia sau resorbtia oaselor maxilare, migrarea dintilor vecini, apar si probleme medicale asociate – gastrice, cardio-vasculare, pulmonare, renale si hepatice si in situatii grave chiar neurologice.

Cea mai buna forma de inlocuire a dintilor pierduti raman implanturile dentare. fie ca vorbim de unul, mai multi sau toti dintii. Important este ca la scurt timp sau chiar concomitent cu extractia dintelui sa fie inserat implantul dentar.

Practic, implantul propriu-zis are forma unui mic surub din titan ce inlocuieste radacina naturala. Dupa osteointegrare, la implant se fixeaza coroana artificiala, prin intermediul bontului protetic.

In concluzie, tratamentul cu implant dentar implica 3 componente principale:

 • Implantul propriu-zis,
 • Bontul protetic,
 • Coroana artificiala.

Elementele principale care conditioneaza reusita si pretul tratamentului cu implanturi dentare sunt:

 • Starea de sanatate locala si generala a pacientului. In era implantologiei moderne, gratie tehnologiei si tehnicilor operatorii avansate, contraindicatiile la implant sunt din ce in ce mai putine. In general, un pacient care suporta fara probleme si masuri speciale o extractie dentara, poate primii tratamentul cu implant. Este important ca acesta sa aiba o buna igiena orala si disponibilitatea pentru controalele periodice, o data la sase luni. Orice infectie acuta sau cronica din gura va fi tratata obligatoriu inainte de inceperea tratamentului: carii, tartru, boli ale gingiilor, canale infectate sau incorect tratate, plombe si lucrari dentare prost adaptate. In caz contrar, riscul complicatiilor si esecului prin infectarea implantului este destul de ridicat.
 • Cantitatea si calitatea osului maxilar conditioneaza direct atat succesul dar si pretul tratamentului, deoarece osul reprezinta fundatia in care implantul va trebui sa se ancoreze ferm pentru zeci de ani. Atat aspectul cantitativ cat si cel calitativ al osului sunt analizate cu ajutorul tomografiei dentare, metoda imagistica tridimensionala de foarte mare acuratete si cu o doza mica de radiatii. Gratie programelor performante din dotarea tomografului, planificarea implanturilor si operatiei se realizeaza digital, precis si cu un grad maxim de predictibilitate, operatia fiind ghidata de aparate si tehnici ce definesc implantologia digitala. In cazul in care osul maxilar necesar implantarii este insuficient, se va recurge la manopere suplimentare de aditie si augmentare osoasa. Exista situatii particulare cand putem evita aditia osoasa, folosindu-ne de implanturi si tehnici speciale.
 • Experienta clinicianului si lucrul in echipa raman totusi „piatra de baza” in aceasta ecuatie. Reabilitarile implanto-protetice implica echipa, mod de lucru interdisciplinar si o coordonare perfecta. Degeaba infiletam un surub in os atunci cand pe langa acesta exista carii, tartru, dinti colorati si chiar strambi, gingii inflamate si alte probleme dentare. Rezultatul final va fi departe de a fi estetic iar complicatiile nu vor intarzia sa apara. Insa un singur medic nu se poate pricepe la toate sau chiar daca pretinde ca le face pe toate, este putin probabil sa le poata face si bine. De aceea, tratamentul de calitate la final, va fi rodul muncii in echipa. Implantologia moderna pune accentul pe planificare, pe tratarea tuturor problemelor dentare inainte de a insera implantul, pe monitorizare stricta in anii ce urmeaza tratamentului. Clinicianul cu experienta va fi capabil sa planifice si sa execute perfect operatia, fara a expune pacientul la riscuri si complicatii inutile. Inserarea implantului dentar implica un act medico-chirurgical efectuat intr-o zona a organismului care abunda de formatiuni anatomice importante, cum ar fi artere, vene, nervi, sinusuri si multe altele precum si de organe, amintind aici limba, glandele salivare, nasul, chiar si ochii. Un medic neavizat si fara experienta necesara poate genera accidente si nu va reusi sa gestioneze eficient si in timp util orice posibila complicatie ce poate sa apara in timpul operatiei. Statistic, cele mai mari esecuri in implantologia dentara apar datorita selectiei incorecte a pacientilor si a neplanificarii sau a planificarii superficiale a tratamentului. Da, a tratamentului in ansamblu, caci acesta nu se rezuma numai la introducerea unui surub in os. Implantul dentar, pentru a sustine o lucrare estetica si functionala in acelasi timp, trebuie inserat perfect in functie de pozitia ideala a acesteia. Altfel, implantul nu va servi mult timp scopului propus, deoarece o coroana ancorata la acesta gresit ca pozitie va genera forte distructive ce vor conduce la esec. De aceea, tratamentul se planifica perfect si in echipa, chirurg, protetician si tehnician, plecand de fapt de la coroana, cu ajutorul tehnologiei digitale si a tomografiei dentare.
 • Complexitatea tratamentului. Cu cat pierderea de dinti si os este mai mare, cu cat procentul de complicatii locale este mai ridicat si cu cat exista mai multe comorbiditati asociate, cu atat tratamentul va fi mai complex, necesitand tehnici, materiale si aparatura speciale precum si medici cu pregatire speciala si experienta vasta in astfel de interventii. Ori toate acestea costa…
 • Locul desfasurarii tratamentului. Acesta este bine sa indeplineasca niste conditii obligatorii, cu respectarea stricta a normelor de igiena si sterilizare. Este riscant sa inseram implanturile intr-un cabinet unde in prealabil s-au efectuat tratamente de rutina insa cu un grad de septicitate mare, care contamineaza aerul, apa si chiar suprafetele, iar spatiul nu a beneficiat de protocolul de dezinfectie si sterilizare ambientala adecvat, caracteristic unui spatiu chirurgical. Ideal este ca tratamentele de implantologie si chirurgie orala sa se desfasoare in sali speciale, pregatite, organizate si asepsizate dupa reguli si protocoale stricte.
 • Calitatea implanturilor – cu toate ca privite cu ochiul liber, implanturile arata ca mici suruburi care seamana intre ele, diferentele din „spatele cortinei” pot fi colosale. De aceea si diferentele de pret intre implanturile dentare ating valori aparent ridicole, cateodata. Dar nu este asa: implanturile calitative sunt obtinute cu ajutorul tehnologiei ultraperformante, capabila sa ofere un rezultat finit excelent si au „in spate” zeci de ani de studii de cercetare si teste clinice care certifica practic calitatea. Toate acestea implica costuri si doar o persoana naiva isi poate inchipui ca un lucru de calitate costa putin. Marele filozof John Ruskin spunea – „Calitatea nu este niciodată un accident, este întotdeauna rezultatul unui efort de inteligenţă”. In esenta, un implant bun are o suprafata rugoasa, tratata special, mecanic, chimic si biologic, astfel incat osul sa se depuna rapid si complet, osteointegrand-ul pentru foarte multi ani. Osteointegrarea este determinata de doua conditii esentiale care se conditioneaza direct intre ele: stabilitatea mecanica, imediat dupa inserarea implantului si stabilitatea biologica care asigura succesul pe termen lung. Implantul de calitate indeplineste rapid si fara probleme ambele deziderate, in timp ce suruburile cu origine dubioasa pe care nu le putem numi implanturi, cu greu reusesc sa indeplineasca primul deziderat, cel al stabilitatii mecanice. Deci: mecanic? biologic? Raspunsul corect este mecanic si biologic! In plus, elemente „invizibile” ochiului pacientului si care tin de ingineria mecanica contribuie hotarator la succes, prevenind fortele nocive asupra osului – forma implantului, forma si dimensiunea spirelor, prezenta microspirelor, tipul de conexiune cu bontul protetic si multe altele.
 • Aparatura si instrumentarul cu care se opereaza, influenteaza atat calitatea operatiei cat si pretul. In era implantologiei minim invazive, exista tehnologia necesara pentru ca manopera sa se desfasoare precis, si fara distructie inutila de tesuturi sanatoase: piezochirurgia, laserchirurgia, utilizarea lupelor si microscopului chirurgical si multe altele. Este stiut faptul ca inainte de inserarea implantului, osul este perforat cu ajutorul unor instrumente rotative numite freze de os. Fiind supuse fortelor mecanice de frecare, aceste freze se tocesc dupa cateva utilizari, facand ca folosirea lor in continuare, din dorinta de a face economii sa produca caldura excesiva care altereaza osul in momentul sfredelirii. Dotarea salii de implantologie cu aparate ce contribuie la confortul si siguranta pacientului, cum ar fi cele de sedare, anestezie generala si monitorizare contribuie efectiv la reusita.

 

PRET IMPLANT DENTAR = PRET IMPLANT PROPRIU-ZIS (forma, spire, santuri descarcare forte, caneluri, microspire,tip conexiune, tratament suprafata) + PRET BONT PROTETIC (prefabricat, customizat, cimentabil, insurubabil, drept, angulat, special, titan, zirconiu, ceramica integrala) + PRET COROANA PE IMPLANT (metalo-ceramica, integral-ceramica, zirconiu-ceramica) +PRET EVENTUALA ADITIE/SINUS LIFTING (tip si cantitate biomateriale, manopera si tip aditie –  periimplantara, orizontala/verticala, concentrate sanguine si factori de crestere)

inlocuirea moderna a dintilo
 • PLAN DE TRATAMENT SI DEVIZ

IMPLANT DENTAR SUPER-PREMIUM NOBEL BIOCARE (ELVETIA) 1400 EURO