Titan frezat – studiu de caz

Cum va arata lucrarea provizorie?

Haideti sa analizam un caz.

 1. Radiologic

TF studiu de caz

Radiografie panoramica (postoperator)

 1. Clinic
TF studiu de caz1

                    Situatie preoperator                              Situatie imediat postoperator (lucrare provizorie)

TF studiu de caz2

                  

Lucrarea provizorie  va deservi un dublu rol:

 1. Estetic (in principal) – veti avea dinti ficsi cu care sa va puteti relua fara probleme activitatile socio-profesionale;
 2. Functional (secundar) – fiind o lucrare provizorie aceasta va fi realizata dintr-o rasina usoara insa cu rezistenta limitata, pentru a nu „ingreuna” implanturile si pentru a ceda (rupe) in cazul in care dvs uitati indicatiile noastre si din greseala consumati alimente tari/dure. Daca nu ar ceda lucrarea provizorie, aceste forte mari s-ar transmite la implanturi, periclitand vindecarea acestora in os.

In general, este interzisa realizarea de extensii (prelungiri) distale (in spate) la lucrarea provizorie. Ea va fi fabricata pana la nivelul ultimelor implanturi si astfel veti beneficia de 10 dinti, suficienti cat sa acopere fara probleme zona expusa in timpul zambetului.

Lucrarea provizorie va fi fixata la implanturi prin insurubare iar orificiile suruburilor vor fi acoperite cu material alb de obturatie (plomba).

Cum va arata lucrarea definitiva?

Lucrarea definitiva va fi mult mai estetica si va ingloba 12 dinti (pana la prima masea pe fiecare parte). Materialele din care se realizeaza lucrarea definitiva sunt net superioare calitativ rasinii utilizate pentru confectionarea lucrarii provizorii.

Lucrarea definitiva are doua componente:

 1. Structura de rezistenta (miezul) ce poate fi fabricat din:
 • BioHPP (polimer de inalta performanta);
 • Titan (frezat prin tehnologie CAD/CAM);
 • Zirconiu (frezat prin tehnologie CAD/CAM).

                       TF studiu de caz3

 1. Suprastructura (dintii) poate fi realizata din materiale diferite:
 • Din compozit stratificat;
 • Din ceramica integrala frezata CAD/CAM si individualizati manual;
 • Din zirconiu integral frezat CAD/CAM.

Atat materialele pentru structura cat si pentru dinti se vor alege impreuna cu clinicianul in functie de situatia clinica, nevoile estetice ale pacientului si bineinteles de buget.

Voi avea lucrare cu „gingie artificiala”?

In cadrul lucrarii va exista o componenta „alba” (dintii) si o componenta „roz” (gingii artificiale). Gingiile artificiale compenseaza cantitate de os resorbit (topit) pe directie verticala.

TF studiu de caz4

Oricum, aceasta portiune nu va fi vizibila in timpul ce vorbiti si chiar atunci cand zambiti. Tocmai de aceea, in cadrul sedintei de consultatie realizam poze cu pacientul in „zambet fortat”, pentru a evalua nivelul pana la care acesta misca buzele atunci cand zambeste sau rade. In cazurile rare de „zambet gingival” (pacientul expune mult gingiile cand rade), ori vom reduce mult din os pe directie verticala (pentru a masca tranzitia dintre proteza si gingii) ori se va renunta la tratamentul prin conceptul „TotalFix”. In situatia in care pacientul nu doreste gingie artificiala la lucrare este obligatoriu ca lipsa de os vertical sa fie reparata prin aditii verticale de os care, asa cum am mai amintit sunt costisitoare pentru ca prelungesc finalizarea tratamentului (cu 12-18 luni) si cresc considerabil costurile. Aceleasi conditii se impun si pentru lucrarea definitiva.

Ce trebuie sa fac dupa operatie?

Fiecare pacient, dupa interventia chirurgicala, primeste din partea clinicii un set personalizat de indicatii postoperator. Oricum, indicatiile principale sunt:

 • Controale – se vor efectua regulat in clinica imediat postoperator (24/48 de ore), dupa 2-3 saptamani (se vor suprima firele de sutura, se va verifica lucrarea protetica, starea igienei orale), 3 luni si 6 luni (se va verifica lucrarea protetica, ocluzia/muscatura pe lucrare, starea igienei);
 • Medicatie – este recomandat sa administrati toata medicatia prescrisa corect, dupa indicatiile de pe reteta;
 • Dieta – aceasta va consta in alimente moi in primele 6-8 saptamani (supe, paste, piureuri, sucuri naturale, etc) pentru a nu suprasolicita implanturile din os. Este important ca alimentele si bauturile sa fie consumate la temperatura camerei in prima saptamana. Se vor evita alimente condimentate si bauturile acidulate. Treptat si la indicatiile medicului veti trece la o dieta mai consistenta iar dupa vindecarea implanturilor va veti putea relua dieta normala. Nu uitati – mancati in primele 4 saptamani orice aliment care nu se poate tine cu mana. Supele crema sunt ideale pentru ca veti putea ingloba si proteine (carne) si vitamine (legume) si carbohidrati (paste);
 • Fumatul – are rol definitoriu in vindecare si succesul tratamentului pe termen lung! Este indicat sa renuntati definitiv la fumat daca doriti ca implanturile sa-si serveasca scopul propus pentru zeci de ani. In cazul in care acest lucru este imposibil (putin probabil), fumatul va fi suprimat inainte de operatie (ideal cu 2 saptamani inainte) si pana la scoaterea firelor de sutura. Nu uitati in ce stare a danturii ati ajuns (si) datorita fumatului si amintiti-va de cheltuiala pe care ati facut-o!
 • Igiena orala – are un rol hotarator in procesul de vindecare si succesul tratamentului pe termen lung. Se va face cu grija postoperator, prin clatiri usoare cu solutiile recomandate/prescrise si prin periajul lucrarii cu perii speciale moi. Dupa suprimarea firelor de sutura veti utiliza periajul iar sub lucrare spatiul gol va fi curatat cu ajutorul unui dus oral pe care vi-l vom recomanda. La fiecare control acest aspect (igiena) va fi atent verificat si veti primii instructajul profesional din partea personalului Implantodent.

 

Ce implanturi presupune conceptul „TotalFix”?

Implanturile folosite sunt speciale, de calitate si provin de la compania franco-elvetiana Euroteknika. Implanturile Euroteknika sunt confectionate din titan medical pur de clasaIV (cel mai bun raport puritate-rezistenta), prezinta o forma si o conexiune speciala cu bontul protetic, iar suprafata de titan este dublu tratata pentru obtinerea rugozitatii ideale pe care sa se depuna rapid celulele osoase (micro si nanopori).

Spirele si microspirele speciale (patent Euroteknika) confera implantului proprietati autoforante care permit inserarea rapida si netraumatizanta a osului, stabilitatea finala fiind exceptionala. In prezenta unei stabilitati primare excelente, implantul, chiar daca este solicitat mecanic de catre fortele masticatorii, nu se misca aproape deloc, iar osul inconjurator se reface fiziologic, ingloband implantul in circa 3-6 luni (osteointegrare biologica). In toata aceasta perioada pacientul nu ramane fara dinti si nici nu poarta proteze mobile, ci paraseste clinica cu o dantura estetica si fixa.

Conceptul „TotalFix” se adreseaza pacientilor care nu mai au nici un dinte (poarta deja proteze mobile) sau pacientilor care prezinta o dantura naturala total compromisa (boala parodontala avansata, generalizata). Conceptul de incarcare totala imediata a implanturilor dateaza din anii 60 (profesor Linkaw, profesor Branemark) insa a fost imbunatatit la inceputul anilor 90 de catre legendarul medic portughez de notorietate mondiala, doctor Paolo Malo. Rata de succes a acestei tehnici depaseste 98%, fiind oferita prin dovezi stiintifice publice care depasesc 20 de ani. Cand pacientii au extras toti dintii sau cand dintii sufera de boala parodontala avansata (parodontoza), osul maxilar incepe sa se resoarba (topeasca).

 

„Total fix” poate fi aplicat:

 • numai la maxilarul superior (evita operatia de sinus lifting) si implica utilizarea a 6 implanturi in general,
 • numai la maxilarul inferior (evita aditiile osoase posterioare la mandibula) implicand utilizarea a 4 (rareori 6) implanturi dentare
 • La ambele maxilare simultan (reconstructie bimaxilara totala cu 10 implanturi – 6 sus si 4 jos)

In toate cele 3 situatii, pacientul primeste dantura provizorie si fixa  in aceeasi zi cu interventia chirurgicala de inserare a implanturilor

Prin tehnica „TotalFix” pacientul evita aceste transplanturi de os si ridicarea sinusurilor (sinus lifting) si beneficiaza de implanturi si dantura fixa in aceeasi zi, reluandu-si activitatile socio-profesionale la maximum 48 de ore dupa o operatie in care s-au inserat 10-12 implanturi. Procedura se poate aplica la un singur maxilar (4 sau 6 implanturi) sau la ambele maxilare (10-12 implanturi), in functie de starea danturii pacientului (daca este total compromisa o singura arcada maxilara sau sunt afectate ambele arcade maxilare). In plus, tehnica „TotalFix” este una economica fata de varianta traditionala prin care se realizeaza transplanturi (augmentari osoase), sinus lifting-uri si implanturi.