Extractia simultana, in scop profilactic, a unui canin maxilar si a 4 molari de minte blocati in os

O pacienta tanara (19 ani) s-a prezentat in clinica, deoarece a observat ca in ultimul timp dintii isi modifica pozitia, rotindu-se si inghesuindu-se. Totodata, reclama prezenta “unui dinte care creste in cerul gurii”. Inspectia clinica a confirmat faptul ca pe arcada dentara superioara (maxilar), in stanga sus, persista caninul de lapte, iar cel definitiv, ramas inclus in os in spatele dintilor, incepe sa erupa in bolta palatina.

Extratie canin definitiv inclus

Extractia caninului (23) inclus

Consultul clinic si radiografia panoramica (bidimensionala) digitala, realizata in scopul identificarii dintilor (nicidecum pentru planul de tratament) confirma prezenta a 4 molari de minte ramasi in incluziune, precum si existenta pe arcada a incisivului temporar (de lapte) si a caninului definitiv, undeva in spatele acestuia.

Radiografie panoramica digitala

Radiografie panoramica digitala cu molari de minte inclusi

Investigatia radiologica 3D, mai exact tomografia dentara, a scos in evidenta prezenta celor 4 molari de minte ramasi in os fara posibilitatea imediata de eruptie. Fiind o investigatie tridimensionala, am putut vizualiza cu exactitate pozitia exacta a acestor dinti, directia lor de eruptie si cel mai importaant, raportul lor cu alti dinti sau formatiuni anatomice. Astfel, s-a putut constata ca la maxilarul superior, radacinile partial formate ale molarilor de minte se aflau in contact intim cu sinusurile maxilare, de ambele parti. Totodata, la maxilarul inferior (mandibula) s-a putut constata raportul intim dintre radacinile molarilor de minte inferiori si canalele mandibulare, traversate de nervi importanti (nervii alveolari inferiori). Am reperat exact pozitia caninului inclus, curbura de la varful radacinii, precum si raportul acesteia cu cavitatea nazala.

Tomografie dentara canin maxilar inclus

Tomografie dentara – analiza radiologica tridimensionala

Pacientul a primit ca plan de tratament extractia profilactica a molarilor de minte (pentru a nu crea disconfort mare mai tarziu si pentru a nu inghesui si mai mult dintii) si pastrarea caninului, cu redresarea sa ortodontica, cu ajutorul unor aparate fixe si ancore elastice. Datorita faptului ca nu locuieste in tara si nu se poate prezenta la toate controalele solicitate de specialistul ortodont, pacientul a ales varianta ïnvaziva”: extractia caninului, conservarea alveolei in vederea pastrarii volumului osos si ulterior, imediat dupa extractia incisivului de lapte, inserarea unui implant dentar pe pozitia caninului din stanga sus (23).

Starea generala buna a pacientului, investigata clinic si cu ajutorul analizelor de sange, a permis programarea interventiei chirurgicale intr-una din salile de chirurgie ale clinicii. Testul pentru bacterii patogene (PET) realizat cu concursul specialistului parodontolog a calificat pacientul pentru o interventie fara riscuri de contaminare accidentala cu (posibile) bacterii patogene a viitoarelor plagi chirurgicale (manoperele de chirurgie orala sau implantologie sunt interzise la pacientii cu focare active in gura). Pentru confortul total al pacientului dar si pentru lucrul eficient al operatorului, s-a stabilit extractia tuturor celor 5 dinti (4 molari si un canin) intr-o singura sedinta, sub anestezie prin adormire. Astfel, anestezia loco-regionala este completata cu un cocktail medicamentos livrat pe cale intravenoasa automat, de un aparat performant, manipulat de catre specialistul ATI (care si supravegheaza pacientul pe toata durata anesteziei). Pentru confortul total al pacientului, linia venoasa pe care medicul anestezist va administra medicamentele pentru adormire este “prinsa” total nedureros, pacientul fiind sedat cu ajutorul unui amestec gazos inofensiv, compus din protoxid de azot si oxigen (inhalosedare).

Inhalosedare pentru extractia molarilor de minte

Inhalosedare in vederea prinderii liniei venoase necesar administrarii de medicamente pentru sedare (adormire)

Analiza tridimensionala permite operatorului sa realizeze extractiile in mare siguranta pentru pacient, cu trauma si efort minime, reducand considerabil riscul accidentelor intraoperatorii. Altfel, nestiind directia de eruptie a dintilor si raportul cu formatiunile anatomice, pacientul este expus la riscuri precum fracturarea radacinilor, a osului maxilar, lezarea membranei sinusurilor maxilare, a nervilor sau chiar a dintilor vecini. Trauma minima din timpul operatiei, va conduce la o vindecare rapida si fara evenimente neplacute pentru pacient.

Extractia molarului de minte superior din dreapta

Extractia molarului de minte 28 (stanga sus)

Extractia molarului de minte superior din dreapta

Extractia molarului de minte 18 (dreapta sus)

Extractia molarului de minte inferior din stanga

Extractia molarului de minte 38 (stanga jos)

Tomografie dentara molar de minte inclus

Extractia molarului de minte 48 (dreapta jos)

Caninul din bolta palatina a fost extras atraumatic, utilizand laserul chirurgical pentru sectionarea gingiei si a ligamentelor care mentin radacina in alveola sa.

Extractie canin inclus cu ajutorul laserului chirurgical Waterlase

Extractie canin inclus cu ajutorul laserului chirurgical Waterlase

Alveola ramasa dupa extractie a fost umpluta (conservarea alveolei) cu os substitut de inalta calitate, pentru evita resorbtiile necontrolate si a mentine nealterat volumul osos pana la momentul inserarii implantului dentar. Augmentarea osoasa a fost acoperita cu membrana din colagen ce are rolul de bariera.

Extractie canin inclus in bolta palatina

Extractie canin inclus in bolta palatina

Conservarea alveolei cu substitut osos de origine animala (xenogrefa)

Conservarea alveolei cu substitut osos de origine animala (xenogrefa)

Tomografia de control dar si piesele extrase confirma succesul interventiei chirurgicale. In ciuda rapoartelor intime cu sinusurile maxilare (molarii superiori), cu nervii alveolari (molarii inferiori) si cu cavitatea nazala si radacina incisivului (caninul) nu au aparut complicatii, nici intra si nici postoperator. Investigatiile de mare acuratete ne-au ghidat catre cel mai bun tratament.

Canin inclus in bolta palatina

Tomografie inainte si dupa extractia caninului inclus in bolta palatina

Extractia caninului si a molarilor de minte inclusi

Molarii de minte si caninul, postextractional

La final, reamintim pacientilor ca accidentele de eruptie ale molarilor de minte sunt frecvente si creeaza nenumarate complicatii. In general, maselele de minte nu mai au loc sa erupa pe arcadele maxilare, acestea avand un volum si dimensiuni din ce in ce mai reduse datorita evolutiei speciei umane, tradusa in acest caz prin reducerea actului masticator datorita rafinarii alimentelor. Pana cand natura va elimina in totalitate randul 3 de masele, acestea vor creea probeleme. Fie prin retentia lor in os cu aparitia de dureri, nevralgii, lezarea radacinilor dintilor imediat invecinati, infectii si chisturi si pana la inghesuirea dintilor, fenomen ce la randul sau genereaza o serie de alte probleme.

Chiar si in situatia in care molarii de minte reusesc sa erupa, datorita pozitiei lor pe arcada (in spatele maxilarelor), nu pot fi igienizati corespunzator si permit acumularea permanenta de placa bacteriana si tartru, adica de depozite cu microbi patogeni care declanseaza si intretin boala parodontala.

De aceea, urmati sfatul specialistilor si extrageti aceste masele cand adolescentul are intre 16 si 19 ani, radacinile nu sunt complet formate si osul este inca elastic. Aceasta se numeste EXTRACTIA PROFILACTICA A MOLARILOR DE MINTE si poate fi efectuata in conditii de maxima siguranta si confort, prin sedare medicamentoasa, cu ajutorul laserului, de catre specialisti in chirurgie orala si maxilo-faciala.

Radiografie panoramica inainte si dupa extractia dintilor inclusi

Radiografie panoramica inainte si dupa extractia dintilor inclusi