Overdenture – proteza mobilizabila pe miniimplanturi

„Povestea” prezentata in acest articol este cel al unei paciente care a trait o experienta neplacuta legata de implanturile dentare. Tratamentele realizate fara o analiza atenta, fara investigatii corespunzatoare, fara studiul dentitiei si a nmuscaturii, precum si utilizarea unui protocol operator nu tocmai potrivit, au condus la esec. Implantologia dentara reprezinta o arta si implica pe de-o parte specialisti cu o pregatire temeinica, supraspecializari si multa experienta, dotari corespunzatoare si materiale de calitate si pe de alta parte, pacienti educati, care sa se informeze obiectiv evitand goana dupa chilipiruri si sa aleaga ce este mai bun pentru sanatatea lor.

Cazul a fost finalizat dupa curatarea temeinica a osului de infectiile produse de dintii cu suferinta parodontala avansata si de implanturile de calitate indoielnica, inserate si protezate necorespunzator. Pe cele 4 miniimplanturi inserate la Implantodent, pacienta poarta in acest moment la mandibula o proteza mobilizabila si o proteza mobila la nivelul maxilarului, pregatindu-se pentru protezarea acestuia pe implanturi, dupa vindecarea osului curatat si reparat de specialistii nostri.

Overdenture pe 4 miniimplanturi la nivelul mandibulei si proteza totala la nivelul maxilarului

Dantura pacientei se afla intr-o stare deplorabila. Radiografia panoramica (2D) si fotografiile diagnostice demonstreaza clar acest lucru.

Dantura terminala total compromisa formata din dinti naturali si implanturi, beneficiind de tratament tip”overdenture” mandibular cu 4 miniimplanturi

Dantura terminala (total compromisa)

Situatia identificata pe radiografia panoramica si in gura pacientei justifica supararea acesteia si reticenta fata de tratamentul prin implanturi dentare. In plus, anumite simptome si semne descrise de aceasta ne grabesc sa realizam investigatia radiologica „de finete” numita tomografie dentara cu fascicul conic (CBCT), care in schimbul unei doze mici de radiatii ne ofera un volum de informatii imens, incomparabil cu investigatiile bidimensionale, cum ar fi radiografia panoramica sau radiografiile retroalveolare. Din pacate, temerile ne-au fost justificate:

Sectiuni pe tomografia dentara ce scoate in evidenta multiplele infectii periapicale (de la varful radacinilor) si parodontale (intre os si radacinile dentare)

Sectiune pe tomografia dentara ce evidentiaza lezarea canalului nervului alveolar cu implantul

Sectiune pe tomografia dentara ce arata ca unul din implanturi a fost inserat in „plina” radacina a dintelui natural vecin

Sectiune pe tomografia dentara ce evidentiaza inserarea gresita a implantului in os, mare portiune din acesta nefiind ancorat intraosos

S-a decis ca si prioritate curatarea oaselor maxilare de infectiile care disemineaza in intreg organismul si demararea unui proces de echilibrare a ocluziei (muscaturii) cu ajutorul unui set de proteze fabricate din materiale capabile sa atenueze socurile masticatorii. La recomandarea specialistului parodontolog si protetician, datorita resorbtiilor avansate ce au generat un spatiu intermaxilar mare, a dezechilibrului ocluzal major insa si datorita faptului ca pacienta nu poate asigura implanturilor o igiena orala temeinica la domiciliu, am primit recomandarea expresa de a evita orice varianta de protezare fixa, alegand o varianta mobilizabila: proteza pe implanturi care va putea fi indepartata zilnic de catre pacient pentru igienizare orala propice, atat a acesteia cat si a implanturilor.

Planificare virtuala a implanturilor (stanga) si rezultatul final (dreapta)

In prima etapa, au fost extrasi dintii, s-au realizat explantarile (indepartarea implanturilor), osul a fost curatat de infectii si reparat cu membrane speciale, fabricate din concentrate sanguine importante, ce au rolul de a stimula si sutine reparatia si partial regenerarea osoasa.

Explantari si extractii dentare

Dupa cateva luni, reparatia osoasa a mandibulei a permis inserarea implanturilor. Dupa prepararea patului osos s-au inserat cele 4 miniimplanturi, 2 cate 2 pentru fiecare hemiarcada a zonei frontale maxilare, de la caninul din dreapta, pana la cel din stanga.

Overdenture mandibulare – regularizarea osului si forarea neoalveolelor

Inserarea celor 4 miniimplanturi (Obi, Euroteknika, Franta)

Tomografia dentara de control evidentiaza corectitudinea inserarii implanturilor, gratie investigatiilor complexe, a experientei si a unei planificari riguroase. Dupa osteointegrarea miniimplanturilor (circa 2-3 luni), pacienta a primit proteza cu sprijin mixt, ce contine sistemele de ancorare si cu care poate zambi, vorbi si manca fara nici o problema.

Sectiuni pe tomografia dentara de control ce evidentiaza corectitudinea inserarii miniimplanturilor din cadranul 4 (dreapta jos)

Sectiuni pe tomografia dentara de control ce evidentiaza corectitudinea inserarii miniimplanturilor din cadranul 3 (stanga jos)

In concluzie, un tratament reusit este acela prin care la finalul acestuia, se ajunge la imbunatatirea calitatii vietii pacientului. Chiar daca aceasta avusese o dantura fixa, insa si inestetica si nefunctionala, multumirea ei era departe de a fi macar acceptabila. Iata cum o dantura mobilizabila poate fi mai eficienta decat una fixa, insa prost gandita si deplorabil executata. Este mult mai intelept sa asiguram pacientului o dantura cu sprijin mixt, pe implanturi si gingii, de care aceasta sa se foloseasca efectiv iar seara, in intimitatea baii, sa o curete usor, prin simpla indepartare dupa sistemele speciale de ancorare a implanturilor.

Dupa o scurta perioada si incheierea perioadei de vindecare osoasa la maxilarul superior, acesta va beneficia tot de un tratament de reabilitare mobilizabila prin implanturi si proteze cu sprijin mixt. Va vom tine la curent…