„QuadZygoma” maxilar si „TotalFix” mandibular – reabilitare imediata, fixa si fara grefare osoasa a maxilarelor sever atrofiate

Pacienta, 57 de ani, nefumatoare, purtatoare de proteze mobile, totala la maxilar si partiala la mandibula. Situatia preoperator:

  • edentatie totala maxilara, cu atrofie severa, atat in zonele posterioare (din spate, acolo unde se gasesc sinusurile maxilare) cat si in regiunea anterioara
  • edentatie partiala mandibulara, cu dinti in stare avansata de degradare parodontala.

Pacienta doreste reabilitarea imediata si daca se poate fixa, a danturii.

„QUADZYGOMA” – 4 IMPLANTURI ZIGOMATICE (PREOPERATOR)

Pentru a evita manoperele complicate cu aditii voluminoase de os, cu riscuri si costuri mari, s-a hotarat uzitarea unei tehnici deosebite ce utilizeaza implanturile speciale, numite zigomatice.

„QUADZYGOMA” – 4 IMPLANTURI ZIGOMATICE (IMEDIAT POSTOPERATOR)

Interventia s-a desfasurat sub anestezie generala, fiind operate simultan, atat maxilarul (sus) cat si mandibula (jos). Astfel, la maxilarul superior au fost inserate simultan 4 implanturi zigomatice (QuadZygoma) iar la cel inferior, 4 implanturi conventionale, 2 in pozitie verticala si 2 inclinate (TotalFix).

 

Imediat postoperator, pacienta a primit lucrarile provizorii, acestea fiind insa fixe, functionale si perfect estetice, ceea ce i-a permis acesteia sa-si reia activitatile socio-profesionale dupa 3 zile de la operatie. Lucrarile au fost realizate din materiale moi, pe o structura metalica foarte rezistenta, fiind fixate prin insurubare la implanturi.

Dupa circa 4 luni, lucrarile provizorii au fost inlocuite cu lucrari fixe. Testele de ocluzie (muscatura) efectuate de specialistii nostri au recomandat utilizarea unor materiale usoare insa rezistente, precum titanul pentru partea de structura (miez) si materiale cu rigiditate scazuta, precum compozitele, pentru partea de suprastructura (imbracaminte). Astfel, s-au obtinut lucrari rezistente, estetice si perfect functionale, insa pasive (nu genereaza tensiuni) fata de implanturi.

Insusirea corespunzatoare a regulilor de igiena orala si respectarea acestora fara abatere, ne-au convins sa oferim pacientei varianta de lucrari fixe insurubate, demontabile doar de catre medic cu ocazia controalelor periodice la fiecare 6 luni, pentru curatare si facilitarea igienizarii profesionale la nivel gingival, in jurul implanturilor.

QUADZYGOMA 4 IMPLANTURI ZIGOMATICE (LUCRARE DEFINITIVA)

Lucrarile dentare, atat cea provizorie, cat si cea fixa, contin portiuni de gingie artificiala in continuarea dintilor, cu scopul de a compensa resorbtiile (topirile) verticale de os de la nivelul maxilarelor. Aceasta componenta este foarte bine mascata de buze, fiind vizibila doar la indepartarea fortata a acestora.

Deoarece tratamentul implica manopere de implantologie avansata intr-o cavitate orala aflata intr-o stare avansata de degradare, a fost nevoie de investigatii minutioase (tomografie dentara, analize de sange, analize ale florei microbiene orale, analiza ocluziei, consult cardio si pneumologic, consult ORL) si planificare atenta, cu instrumente virtuale.

Rezultatul final a fost cel scontat, conform cel al planificarii initiale (plecam la drum cu rezultatul final in minte), pacienta fiind foarte multumita de faptul ca si-a imbunatatit considerabil calitatea vietii.