Retainer – contentia

Retainer – contentie – mentinerea rezultatului tratamentului

Dintii pot fi mutati in pozitii noi cu ajutorul fortelor exercitate de aparatele ortodontice si tocmai de aceea functioneaza aceste tratamente, fiind  posibile rezultate de-a dreptul fenomenale.

Doar ca pe cat de usor pot fi indreptati, pe atat de usor ei se pot muta  de la sine in vechea pozitie odata cu indepartarea aparatului.

Acest lucru se intampla mai ales dupa indepartarea aparatului fix, dupa finalizarea tratamentului ortodontic activ. Purtarea unei contentii sau retainer care sa mentina rezultatele obtinute este o faza deosebit de importanta a tratamentului, care ne ajuta sa asiguram pastrarea rezultatului.

Retainer - contentie - mentinerea rezultatului tratamentului

De ce e obligatorie purtarea contentiei?

Aparatele ortodontice exercita forte care misca dintii pentru ca acestia nu sunt fixati in oasele maxilare.

Retainer - contentie - mentinerea rezultatului tratamentului1

Procesele de remodelare necesita timp sa se stabilizeze, odata ce se obtine pozitia dorita. In consecinta, atunci cand aparatele se indeparteaza, dintii pot suferi modificari de pozitie, daca nu sunt fixati cu ajutorul unei contentii, suficient de mult timp timp pentru ca osul si ligamentele remodelate sa se maturizeze. Acest proces poate dura mai multe luni, si de regula, dureaza mai mult sa se stabilizeze fibrele de colagen de la nivelul gingiilor, decat osul in sine.

Tipuri de contentie

Ortodontul va recomanda ce tip de contentie se potriveste fiecarui pacient si durata de timp cat va trebui aceasta contentie purtata.

Exista contentii mobile, alcatuite dintr-o baza din plastic si un arc din sarma, care se poarta pe cerul gurii.

Retainer - contentie - mentinerea rezultatului tratamentului2

Mai exista si contentii tip gutiera, transparente, care acopera dintii integral, de asemenea, care se pot indeparta de catre pacient.

Retainer - contentie - mentinerea rezultatului tratamentului 3

La inceput, contentia trebuie purtata 24h/ zi, exceptand mesele si spalatul pe dinti. Dupa o perioada, este suficient sa fie purtata doar pe perioada noptii.

Uneori, atunci cand se recomanda purtarea contentiei pe o perioada indelungata, se poate opta pentru un tip de contentie fixa, de forma unui arc foarte subtire, lipit in spatele dintilor, care nu se vede si nu deranjeaza absolut deloc.

Retainer - contentie - mentinerea rezultatului tratamentului 4