Ortodontia la copii

Asociatia Americana de Ortodontie (AAO) recomanda un screening-ul ortodontic pentru copii pana la varsta de 7 ani.

implantodent ortodontie adulti si copii copii_6La varsta de 7 ani, dintii si maxilarele sunt dezvoltate suficient, astfel încât medicul dentist sau ortodont  poate anticipa dacă vor exista probleme serioase de mușcătură (ocluzie) în viitor. In cele mai multe cazuri,  nu sunt necesare tratamente ortodontice la vârsta de 7 ani, dar controlul de specialitate ofera atat părinților cat și specialistului  timp pentru a viziona si monitoriza dezvoltarea pacientului copil și a  decide de timpuriu care va fi  cel mai bun tratament, gratie preplanificarii digitale.

implantodent ortodontie adulti si copii copii_4Cercetările au arătat că problemele ortodontice grave pot fi mai ușor de corectat atunci când scheletul pacientului este încă în creștere și oasele sunt flexibile. Prin corectarea problemelor scheletice la o vârstă mai frageda,  putem pregăti pe de-o parte gura copilului pentru  eruptia dintilor permanenti (estetica dentara) si pe de alta parte,  pregatim fizionomia faciala a viitorului adult (estetica faciala), prevenind sau tratand la timp anomaliile faciale inestetice. În cazul în care dinții permanenți au suficient spațiu să erupă ei se vor alinia armonios. De aceea, lipsa spatiului este o problema frecvent tratata de catre specialistiiortodonti de la  Implantodent.

implantodent junior clinica copii_6Aparatele mobile reprezinta solutia ortodontica in cazul dentitiei temporare iar odata cu schimbarea tuturor dintilor de lapte cu cei permanenti putem apela la aparatele ortodontice fixe, care sunt foarte eficiente. De aceea, intre 12 si 14 ani cand schimbarea dintilor s-a produs, putem finaliza tratamentul de indreptare a dintilor si echilibrare a muscaturii (ocluziei) cu aparat fix, adica braketsi cimentati pe dinti. Reprezinta etapa finala, necesita prezenta tuturor dintilor permanenti, este relativ rapida (intre 12 si 18 luni) si este usor de suportat pentru pacient.

implantodent junior clinica copii_4In cele mai multe cazuri, realizarea tratamentului ortodontic in doua etape ofera rezultate excelente, scutind medicul ca sa apeleze la extractia unor dinti permanenti sau chiar la operatii costisitoare de chirurgie ortodontica. Iata ca si in aceasta situatia, preventia reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament.

Tratamentul ortodontic efectuat atunci cand inca mai persista cativa dinti de lapte se numeste „Prima etapa”. Ultima faza a tratamentului, realizata atunci cand toti dintii permanenti au erup se numeste „Etapa finala”.

implantodent ortodontie adulti si copii copii_3