Endodontie – tratamentele speciale de canal

Tratamentul de canal bine facut, de mana specialistului (endodont) si cu tehnologie avansata (instrumentar rotativ special, izolare cu diga, microscop, laser, obturatii condensate, etc) ofera viata lunga dintelui pe arcada sau poate salva dinti care aparent erau recomandati pentru extractie.

Vedeti si tratamentul de canal cu laser  in sectiunea “Tratamente cu laser“.

Un astfel de tratament, chiar daca initial implica costuri ceva mai mari, este mult mai ieftin decat tratamentele chirurgicale la care s-ar ajunge ca alternativa (extractie, implant, chiar aditie uneori). Nemaivorbind ca in acest fel se pastreaza ceea ce este natural, adica chiar dintele in sine.

Endodontie-tratamentele-de-canal

In trecut, termenul de tratament de canal era cunoscut ca o manopera dureroasa si care necisita timp lung de lucru. Specialitatea de medic endodont (medic ce se ocupa strict de tratarea canalelor dentare) a evoluat ca si tehnica de lucru pana la punctul in care face din tratamentul de canal o manopera rapida si complet lipsita de durere. Specialistii in endodontie ai clinicii Implantodent au experienta necesara in diagnosticarea si tratarea afectiunilor de natura endodontica. Calitatea superioara a anestezicelor moderne, a instrumentarului folosit, tehnologia imagistica digitala (minim iradianta), modalitatile de magnificatie si iluminare au transformat tratamentul de canal intr-o manopera rapida, nedureroasa si cu un grad ridicat de succes.

Endodontie - tratamentele de canal1

Tratamentul de canal  este una dintre cele mai frecvente manopere stomatologice la care pacientul poate fi supus. Din acest motiv el trebuie efectuat in conditii optime in ceea ce priveste siguranta pacientului. Siguranta dvs. ca si pacient al clinicii Implantodent devine obiectivul numarul unu pentru colectivul clinicii noastre. Siguranta in care manopera de tratament de canal se va desfasura, deriva din urmatoarele criterii precum:

 • dezinfectia si sterilizarea intrumentarului folosit in endodontie – toate instrumentele de canal (ace sau freze de canal, trusele folosite in cadrul consultului sau a manoperei propriu-zise) sunt curatate riguros, dezinfectate chimic si apoi sterilizate cu ajutorul autoclavelor de inalta performanta ce se afla in dotarea clinicii.Endodontie - tratamentele de canal2
 • monitorizarea gradului de uzura a instrumentarului – acele si frezele sufera in timp o uzura cuantificata atent de personalul clinicii. Cand aceste instrumente nu mai corespund standardelor ridicate de siguranta ele sunt scoase din uz si inlocuite cu unele noi. Verificarea periodica a instrumentarului diminueaza considerabil riscurile unor accidente sau incidente ce pot aparea in alte conditii pe parcursul manoperelor endodontice.
 • adoptarea conceptului de tratament „pain-free” (fara durere) – siguranta manoperelor stomatologice deriva si din gradul de confort pe care pacientul il resimte inca de la intrarea in clinica Implantodent. Folosind anestezice de ultima generatie, manopera de treatament de canal considerata in trecut una dintre cele mai dureroase, devine astfel o experienta usor de trecut pentru pacientii ce aleg clinica Implantodent.

 Endodontie - tratamentele de canal3

 

Importanta tratamentului de canal

Definitia tratamentului de canal – tratamentul de canal reprezinta tratamentul stomatologic ce se adreseaza afectiunilor (bolilor) din interiorul dintelui (a nervului).

Afectiunile de canal – sunt acele afectiuni care apar la nivelul pulpei dentare (nervului) si sunt constituite de inflamatii sau infectii ale nervului. Prin efectuarea tratamentului de canal se indeparteaza aceste inflamatii sau infectii mai sus amintite, inlaturand astfel riscul de a aparea complicatii ale afectiunilor endodontice.

Complicatiile afectiunilor endodontice – sunt generate de netratarea la timp a unei inflamatii sau infectii de la nivelul pulpei dentare (nervului). Daca un dinte a fost afectat de carie dentara sau a suferit un traumatism (accident) si nu a primit ingrijirea adecvata, nervul inflamat in urma cariei sau a traumatismului sufera un proces de degradare biologica. In urma acestui proces se formeaza bacterii (microbi) si se elimina anumite toxine ce patrund in spatiul periapical (de la varful radacinii) provocand infectii. Aceste infectii pot conduce la compromiterea totala a dintelui ce va trebui extras. Asadar complicatiile afectiunilor endodontice reprezinta infectiile de la varful radacinii dintilor, infectiile reprezentand una din cauzele principale ale pierderii dintilor.

De ce sa salvam dintii????

Salvarea unui dinte este importanta datorita faptului ca pierderea acestuia este un eveniment cu rasunet general la nivelul aparatului dento-maxilar. Un spatiu lipsa produs in urma extractiei produce un deficit estetic (daca dintele este plasat in portiunea frontala a arcadei dentare) cat si un deficit functional (eficienta masticatorie scazuta) daca acest dinte este unul din zona laterala a arcadelor dentare. Pierderea unui dinte, neurmata de protezare (inlocuirea dintelui respectiv) conduce la complicatii secundare la distanta – dezechilibru ocluzal (masticator) ce are urmari la nivelul articulatiei temporo-mandibulare (conexiunea dintre mandibula si oasele craniene).

Asadar, salvarea dintilor de la extractie devine un aspect important pentru stomatologia moderna – minim invaziva. Tratamentul de canal ofera solutii pentru salvarea dintilor. Totodata trebuie precizat faptul ca exista o limita pana la care trebuie sa incercam sa salvam un dinte. Tot ceea ce trece de aceasta limita face mai mult rau si va creste costurile pentru a repara ceea ce de fapt noi credem ca salvam.

Un dinte cu o implantare buna (grad bun de inserare a radacinii in os) dar cu o leziune carioasa profunda ce a ajuns aproape de nerv poate fi tratat corespunzator prin tratament endodontic si in speta salvat de la extractie. Astfel, costul tratamentului prin salvarea pe cale endodontica si restaurare prin coroana poate fi mai mic decat cel al unui tratament chirurgical prin implant dentar inserat in locul postextractional.

Tehnologia speciala in endodontie

Evolutia tehnologica si-a pus amprenta si asupra acestei ramuri a stomatologiei facand astfel tratamentul endodontic unul mult mai predictibil (cu o sansa mai ridicata de succes). Unele din mijloacele tehnologice speciale cu implementare in endodontie sunt:

 • Microscopul si Lupele (mijloace de amplificare optica) – sunt mijloace de magnificatie care fac din tratamentul de canal unul mai sigur, operatorul avand un grad mult sporit de vizibilitate (de pana la 25 de ori). De asemenea, lupele si microscopul folosesc sisteme de iluminare ce ajuta la perceperea vizuala de catre operator a canalului pe aproape intreaga sa lungime. Asadar folosirea uneltelor de magnificatie scot manopera de tratament de canal din categoria manoperelor efectuate „in orb” bazate exclusiv pe proceduri tactile.Endodontie - tratamentele de canal4
 • Radiografiile digitale ce ofera imagini de inalta acuratete la o doza infima de radiatii roentgen.
Endodontie - tratamentele de canal5
 • Tomografia dentara ce evidentiaza volumetric (tridimensional) si precis numarul de canale, forma si directia lor.
Endodontie - tratamentele de canal6
 • Foramenlocatorul (apexlocatorul) – reprezinta un aparat digital care conectat la instrumentele de canal indica precis varful radacinii. Operatorul stie astfel cu exactitate pana unde trebuie sa efectueze tratamentul de canal (obturatia de canal), eliminand astfel aproape in totalitate riscul de tratamente de canal incomplete (scurte) sau in depasire.Endodontie - tratamentele de canal7
 • Modalitati de izolare si protectie a dintelui – Diga dentara – reprezinta un camp din latex (cauciuc) la nivelul caruia se face o perforatie prin care doar dintele tratat va iesi. Acest camp blocheaza astfel restul cavitatii bucale facand imposibila intrarea salivei (puternic incarcata microbian) la nivelul canalelor radiculare. Astfel se reduce riscul aparitiei infectiilor periapicale secundare tratamentelor de canal. Termenul de „diga” vine din engleza „rubber dam” – insemnand „diga din cauciuc”. Alt avantaj in utilizare digii dentare este faptul ca medicul este focusat strict pe dintele in cauza, atentia sa nefiind distrasa de formatiunile anatomice inconjuratoare.Endodontie - tratamentele de canal8
 • Laserul in stomatologie – tehnologia laser are aplicabilitate si in ceea ce priveste tratamentul de canal, facand din acest tratament unul foarte sigur si rapid in acelasi timp. Cu ajutorul laserului timpul tratamentului de canal este mult scurtat – extirparea nervului durand cateva secunde spre deosebire de modalitatea clasica unde se pierde mult mai mult timp. De asemenea, prin laser se trateaza foarte rapid si sigur infectiile de la nivelul canalelor radiculare.Endodontie - tratamentele de canal9
 • Motoarele rotative endodontice – sunt instrumente care sporesc viteza de lucru. Utilizand motorul endodontic, clinicianului ii este permis sa trateze canale foarte curbe, canale inguste intr-un timp record. De asemenea, prin instrumentarul rotativ montat la motoarele endodontice, canalele sunt preparate intr-o maniera tridimensionala astfel incat viitoarea obturatie de canal sa fie cat mai bine adaptata canalului.
Endodontie - tratamentele de canal10
 • Sistemele de evaluare si verificare radiologica – amintim la acest capitol radiografia dentara dar si computerul tomograf. Prin radiografia dentara se pot diagnostica afectiunile endodontice. Diagnosticul de certitudine insa este scos la iveala de computerul tomograf ce reda o imagine tridimensionala a dintelui cu probleme si a formatiunilor osoase din vecinatatea acestuia.

Endodontie - tratamentele de canal11

Tratamentele de canal chirurgicale (microchirurgia endodontica)

Constituie ramura endodontiei care are aplicabilitate in cazurile in care tratamentul de canal nu se poate efectua pe cale ortograda (abord de la nivelul coroanei dentare). Abordul clasic poate fi impiedicat de instrumente de canal fracturate, canale cu o obturatie ce nu poate fi indepartata sau canale a caror morfologie (anatomie) este foarte complicata (canale exagerat de curbate sau canale foarte strimte). In toate aceste cazuri dintele poate prezenta afectiuni la varful radacinii (infectii) ce trebuiesc totusi tratate. Pentru acest lucru se apeleaza la tratamente de canal chirurgicale dintre care amintim – drenajul transmaxilar, chiuretajul periapical, rezectia apicala, premolarizarea, amputatia corono-radiculara.

Tratamentele de canal speciale

Sunt tratamentele care folosesc aportul unor sisteme de preparare, curatare (sterilizare) si obturare speciale. Sistemele speciale de preparare a canalelor sunt acele rotative de diverse conicitati (grosimi) adaptate fiecarei situatii clinice in parte. Sterilizarea sau dezinfectarea canalului de microbi se poate efectua cu solutii ce dizolva bacteriile, solutii a caror actiune se potenteaza cu ajutorul laserului terapeutic. Obturatia (inchiderea) canalului dupa tratament se efectueaza cu materiale ce asigura o inchidere ermetica a acestuia. Materialele folosite pentru obturare sunt plasate pe toata lungimea canalului folosind tehnici speciale de obturatie din care amintim – condensare laterala la rece, condensare verticala la cald, condensare termomecanica, condensare cu ajutorul ultrasunetelor, tehnica injectarii materialului de obturatie.

Este dureros tratamentul de canal??

Stim cu totii glumele ce se fac despre tratamentele de canal sau modalitatea lor de desfasurare din trecut. Expresia „mi-a scos nervul pe viu” probabil  va este familiara…

Tratamentul de canal este efectuat pentru a elibera pacientul de durere, nu pentu a induce o durere. Pe tot parcursul tratamentului dumneavoastra ca si pacient veti fi anesteziat. Medicul ce se va ocupa de dumneavoastra are pregatit un protocol de anestezie foarte bine pus la punct, ceea ce face ca dumneavoastra sa nu simtiti absolut nimic pe parcursul sedintei. Dupa incheierea tratamentului dintele prezinta o usoara sensibilitate ce poate fi combatuta cu analgezice uzuale. Daca sensibilitatea se amplifica, trebuie sa ne contactati la numarul de urgenta al medicului endodont.

Care este costul unui tratament de canal???

Costul poate varia in functie de dificultatea cazului dvs.  Spre exemplu molarii (dintii din zonele laterale) sunt mai greu de tratat. Dvs. ca pacient, trebuie sa intelegeti insa faptul ca salvarea de la extractie a unui dinte prin tratament de canal si reabilitarea acestuia sunt manopere mult mai putin costisitoare decat reabilitarea unui spatiu lipsa lasat in urma de o extractie nejustificata.

Cum va arata dintele meu dupa tratamentul de canal? Culoarea dintelui va avea de suferit??

In trecut dintii ce sufereau un tratament de canal, adesea isi modificau culoarea ei devenind mai intunecati (nuante de gri). Cu toate acestea, prin tehnicile moderne de tratament si a irigantilor de canal de foarte buna calitate, culoarea dintilor nu se mai schimba. Insa daca acest lucru apare, dvs. ca si pacient al clinicii noastre, trebuie sa stiti ca avem la indemana toate metodele(albirea dentara interna/externa) de a readuce aspectul natural al dintelui in cauza.

Dintele va fi protejat de alte pericole dupa incheierea tratamentului de canal??

Dupa ce tratamentul de canal este finalizat, dintele trebuie sa isi recapete imediat functiile – estetica masticatorie. Trebuie precizat ca un dinte ce a suferit un tratament de canal are un grad mai scazut de elasticitate. Din acest motiv el trebuie reabilitat cat mai repede dupa tratamentul de canal pentru a ne asigura ca el are o viata cat mai indelungata pe arcadele dentare.