Implanturi ortodontice

Miniimplantul ortodontic

Implantodent dispune de un serviciu modern si performant de ortodontie si ortopedie dento-faciala, condus de dr. Popescu Ioana. Materialele de ultima generatie, tehnologia avansata, precum si specializarile si supraspecializarile personalului, recomanda Implantodent ca o clinica de selectie atunci cand se doresc tratamente dentare de tip premium si servicii ireprosabile.

dr. Popescu Ioana   

Stomatologia moderna permite astazi obtinerea unui zambet perfect, cu dintii albi si perfect aliniati, asa cum ne dorim cu totii. Cu ajutorul ortodontiei moderne, ramura a stomatologiei care s-a dezvoltat enorm in ultimii ani, a devenit posibil ceea ce inainte nu era decat un vis.

Desi un tratament ortodontic rezolva, in principal, o problema de estetica, el nu se rezuma doar la atat. Pozitia incorecta a dintilor si a maxilarelor face dificila igienizarea orala zilnica, ducand la depuneri de placa bacteriana si aparitia unor afectiuni dentare grave, printre care boala parodontala si caria dentara. Asadar, un tratament ortodontic va rezolva multiple aspecte: cel fizionomic, cel functional, dar si cel medical, prin prevenirea afectiunilor la distanta, in organism, prin diseminarea bacteriilor din gura.

tratament orto inainte si dupa2   Miniimplant orto2

Tratamentul ortodontic este mult mai simplu astazi, decat era in trecut. Inainte, ortodontia insemna instrumente dureroase si complicate, materialele folosite erau inestetice, iar pentru a obtine rezultatul dorit, era nevoie de o mare complianta din partea pacientilor. Foarte multi pacienti preferau sa evite purtarea unui aparat dentar, chiar si pentru o perioada scurta de timp, din simplul motiv ca era foarte inestetic. Evolutia in ortodontie a condus la folosirea tot mai frecvent a miniimplantelor ortodontice.

Implant ortodontic2Miniimplant ortodontic

Rolul unui implant conventional folosit in stomatologie este inlocuirea unui dinte lipsa. Acest implant ramane in gura pacientului pentru multi ani, presiunile pe care le preia prin intermediul coroanei care este ancorata la acesta sunt foarte mari si trebuie sa reziste masticatiei o perioada foarte lunga de timp. Implantele ortodontice sunt denumite miniimplante. Acestea seamana cu niste suruburi de dimensiuni foarte mici, menite sa reziste doar cateva luni, maxim un an in gura pacientului, atat timp cat ancoreaza elasticul care indreapta dintele. Presiunea suportata de aceste miniimplante nu se va transmite decat pentru o perioada limitata de timp.

Implant ortodontic

Rolul miniimplantelor ortodontice

In timpul tratamentului ortodontic sunt aplicate forte foarte usoare, dar constante asupra dintilor ca trebuie miscati, sprijinindu-ne pe restul dintilor, cunoscuti drept ‘unitati de ancoraj’. Dintii cu rol de ancoraj trebuie sa fie foarte stabili si sa ramana nemiscati pe toata durata tratamentului. Dar, intrucat fortele sunt reciproce, apar efecte secundare, cum ar fi miscarea inclusiv a dintilor de ancoraj, fenoment cunoscut sub denumirea de ‘pierderea ancorajului’. Aceasta situatie poate fi evitata cu ajutorul miniimplantelor ortodontice.

Tehnica de inserare a miniimplantelor

Inserarea miniimplantelor se realizeaza sub anestezie locala, de multe ori topica (fara injectie), nu necesita implicarea unui chirurg si nu doare. Procesul de inserare a unui miniimplant nu se aseamana cu inserararea unui implant folosit in implantologie, pentru inlocuirea unui dinte lipsa si duraza doar cateva minute. Dupa inserare, poate apare o mica senzatie de disconfort, dar nu apare durere. Locul de insertie poate ramane sensibil la atingere timp de o zi sau doua, dupa care pacientul se obisnuieste cu noua situatie, nemaisimtind nicio diferenta.

 implanturi ortodonticeimplant conventional

Implanturile ortodontice sunt implanturi de mici dimensiuni (mini-implanturi) utilizate in tratamentul ortodontic fix, cu braket-uri pentru a ancora si deplasa dintii malpozitionati (in pozitie incorecta).

„Pentru fiecare actiune exista o reactiune egala si opusa”!

Deci, deplasarea dintilor este dificila sau chiar imposibila atunci cand nu exista un element de ancorare solid de care sa se agate elementul de tractiune. Implanturile ortodontice sunt practic niste „miniimplanturi”, fiind mult mai mici decat implanturile clasice, iar dupa ce se incheie tratamentul sunt cu usurinta indepartate. Atat inserarea, cat si indepartarea lor se realizeaza facil, fara durere si sangerare.

implanturi ortodontice2

Atunci cand extragem dinti si nu ii inlocuim imediat cu o lucrare dentara, au loc migrari dentare la nivelul dintilor vecini si a celor antagonisti. Dintii pot migra pe directie orizontala (cand lipseste vecinul) sau pe directie verticala (cand lipseste antagonistul). Pentru a redresa un dinte migrat (deplasat) pe orizontala din spatele gurii se plaseaza un implant ortodontic in spatele acestuia, pe dinte se cimenteaza un inel, iar intre implant si dinte se plaseaza un resort (elastic). Forta elastica va „trage” dintele inspre implant prin forte ortodontice, deoarece implantul este fix.

implanturi ortodontice3

Dintii migrati pe directie verticala pot fi uneori intrudati (reintrodusi pe pozitia corecta) cu ajutorul implanturilor ortodontice si a fortelor elastice. Astfel, sunt inserate 2 implanturi ortodontice in jurul radacinii dintelui care necesita intrudarea, pe dinte se fixeaza un inel metalic, iar intre inel si implanturi se aplica un elastic care va genera fortele necesare intrudarii (reintroducerii) dintelui pe pozitia corecta. Implanturile sunt fixe si cel care se va muta (deplasa) va fi doar dintele.

Avantajele implanturilor ortodontice:

  • Tratament minim invaziv – dintele natural migrat ramane intact deoarece se evita devitalizarea (tratamentul de canal), slefuirea si acoperirea dintelui cu coroana realizata la nivelul corect (dintele ramane viu);
  • Usurinta in folosire si inserare, dar pastrarea ancorajului (impiedica miscarea dintilor de ancoraj, de sprijin);
  • Tratament economic – costurile necesare unui tratament clasic, invaziv care implica tratament de canal si coroana (poate si pivot) depasesc adesea costul redresarii prin implant ortodontic ;
  • Tratament nedureros si rapid – sunt evitate sedinte multiple de tratament (ca in cazul tratamentului invaziv), iar inserarea implantului/implanturilor ortodontice este complet nedureroasa;
  • Miniimplantele sunt o alternativa viabila la headgear (dispozitiv extraoral, folosit in trecut pentru mentinerea ancorajului) si, in anumite cazuri, scurteaza timpul de tratament.

implanturi ortodontice4