„TotalFix +”

TotalFix+” – tratamentul minune de reabilitare totala, imediata si fixa a maxilarului total edentat si cu atrofie osoasa moderata. Mai pe intelesul publicului, pacientul care:

 • prezinta la nivelul maxilarului superior sinusuri maxilare excesiv pneumatizate (marite de volum),
 • nu mai are nici un dinte sau este pe cale sa piarda toti dintii (boala parodontala severa, generalizata),
 • are osul maxilar in regiunea sa posterioara (in spate, corespondent zonei maselelor) atrofiat

…poate beneficia de implanturi si dantura fixa in numai 24 de ore! Fara aditii, fara augmentare sinuzala, gratie combinatiei dintre implanturile conventionale si cele zigomatice!

Variante de combinare (in functie de volumul si densitatea osoasa)

a. 2 implanturi conventionale + 2 implanturi zigomatice;

b. 4 implanturi conventionale + 2 implanturi zigomatice;

c. 3 implanturi conventionale + 2 implanturi zigomatice.

TF+ (2)

Concept: original al producatorului American Nobel Biocare.

Premiera nationala: conceptul original a fost introdus in Romania de dr Chemal Taner si colectivul dansului in anul 2012. De atunci si pana acum, sute de pacienti au beneficiat la Implantodent de beneficiile conceptului „TotalFix+”.

Denumiri alternative: „All-on-4+” (producatorul american Nobel Biocare);

Cui se adreseaza?

 1. Maxilarului superior al pacientului edentat total (care nu mai are nici un dinte) purtator sau nepurtator de proteza totala mobila, cu sinusuri maxilare excesiv pneumatizate si care isi doreste o reabilitare (lucrare) fixa, imediata (nu doreste sau sunt contraindicate aditiile/augmentarile ce prelungesc durata de tratament, cresc costurile si implica riscuri inerente);
 2. Maxilarului superior al pacientului cu dantura terminala (dintii existenti sunt sever afectati de carii complicate si boala parodontala in forma avansata) purtator sau nepurtator de proteza partiala mobila, cu sinusuri maxilare excesiv pneumatizate si care isi doreste o reabilitare (lucrare) fixa, imediata (nu doreste sau sunt contraindicate aditiile/augmentarile ce prelungesc durata de tratament, cresc costurile si implica riscuri inerente).

TF+ (3)

Dantura terminala reabilitata imediat si fix prin metoda “TotalFix+”

TF+ (4)

Conditii anatomice:

 1. Maxilar (superior) – atrofie severa in zona posterioara, sub sinusurile maxilare exista mai putin de 8mm de os; exista os doar in zonele I (incisiv-canin) si IV (zigomatic/pometi) si nu exista in zonele II (premolara) si  III (molara).
 2. Sinusurile maxilare excesiv pneumatizate (marite) atat inspre polul inferior (crestal), cat si anterior, in regiunea canina (ajunse pana in pozitiile C sau D).

ZONE OS2

TF+conditii-anatomice

Ce ofera tratamentul?

In ciuda atrofiei osoase, posibilitatea de a avea la nivelul maxilarului superior, imediat (maxim 48 de ore) dupa implantare, o dantura fixa, estetica si perfect functionala.

TF+ (4)TF+ (5)

Tratament alternativ:

Deoarece lipseste os in zona posterioara a maxilarelor iar sinusurile marite ocupa spatii mari din os, este necesara refacerea volumului osos deficitar (osul atrofiat) prin operatii de aditie osoasa si augmentari sinuzale si ulterior inserarea de implanturi in pozitie axiala. Termenul de finalizare a tratamentului in aceasta varianta variaza intre 18 – 24 de luni.

tratament-alternativ

Cate implanturi presupune tratamentul?

2 implanturi zigomatice in zonele posterioare ale maxilarului superior (sprijinul distal) si 2, 3 sau 4 implanturi conventionale in zona anterioara (incisiv-canina) acolo unde mai exista os. TF+ (7)

Cum sunt inserate implanturile dentare?

 • 2 implanturi zigomatice care pornesc din regiunea posterioara a maxilarului, trec prin sinus sau extrasinuzal si se ancoreaza in oasele zigomatice (pometilor), adica in zona de os 4;
 • 2, 3 sau 4 implanturi conventionale care se insera in zona anterioara a maxilarului superior, in regiunea incisiv-canina (zona de os 1).

TF+ (8)

Implanturile dentare au ceva deosebit?

 1. Implanturile conventionale – da, calitatea in primul rand! Ele trebuie sa preia forte imediat dupa inserare si sa permita in aceste conditii integrarea biologica in os. Asta inseamna ca suprafata lor este una speciala, iar lungimea poate ajunge chiar si la 18mm pentru o suprafata de contact cu osul cat mai mare.
 2. Implanturile zigomatice – da, se deosebesc in primul rand prin dimensiuni si design: lungimi intre 35 si 55 de mm, iar corpul implantului, in functie de abordul sinusal poate fi acoperit integral sau partial cu spire. Sa nu uitam ca ele se vor ancora sus, in oasele zigomatice.

TF+ (9)

Investigatii necesare:

Fiecare caz clinic este unic! Fiecare plan de tratament se intocmeste personalizat si presupune o consultatie de specialitate. Panul de tratament corect presupune un diagnostic precis! Diagnosticul precis se pune in baza investigatiilor: clinice, paraclinice si radiologice.

 1. Consultatie de specialitateconsultatie-de-specialitate
 2. Analize de sange (conform biletului de trimitere emis de Implantodent)
 3. Radiografie panoramica (se realizeaza digital in clinica)TF+ (11)
 4. (Eventual) teleradiografie (se realizeaza digital in clinica)TF+ (12)
 5. Tomografie dentara a intregului masiv facial (se realizeaza in clinica)TF+ (13)
 6. Fotografii diagnostice (se realizeaza digital in clinica)TF+ (14)
 7. Amprente (digitale sau clasice) ale arcadelor maxilare (se realizeaza digital in clinica)amprente-digitale-sau-clasice
 8. Inregistrarea statica si dinamica a ocluziei (muscaturii) – (se realizeaza digital in clinica)TF+ (16)
 9. Ghidul chirurgical (se realizeaza digital in clinica)ghidul-chirurgical
 10. Acordul specialistului ORL (in cazul in care abordul este intrasinuzal si sunt semne radiologice de patologie sinuzala)
 11. Acordul specialistului cardiolog
 12. Radiografie pulmonara

Ce componente exista in afara de implanturi?

Bonturile protetice speciale, tip „multi-unit” si lucrarea protetica.

TF+ (18)

Ce presupune lucrarea imediata? Este provizorie?

Rolul lucrarii provizorii, pe langa reabilitarea esteticii si partial a functiilor, este acela de a solidariza rigid si fara tensiune implanturile intre ele (conditie obligatorie in astfel de reabilitari).

Da, aceasta lucrare este provizorie, insa fixa. Contine 12 dinti (de la molarul 1 pana la omologul sau pe partea opusa), este realizata din rasini acrilice si nu acopera „cerul gurii”! Pentru rezistenta, poate fi ramforsata cu metal sau se poate realiza pe bara metalica. Are un rol foarte important in reechilibrarea muscaturii (ocluziei) gresite sau pierdute in multe situatii si de aceea va fi monitorizata prin controale periodice. Necesita intretinere si igienizare atenta, conform indicatiilor medicului. In anumite situatii, aceasta lucrare se realizeaza inainte de operatie, este echilibrata prin sedinte periodice pana la momentul operatiei (decizia de a realiza lucrarea preoperator sau imediat postoperator se ia de catre echipa medicala in functie de situatia clinica identificata la consultatia de specialitate).

TF+ (19)

TF+ (20)

Ce presupune lucrarea definitiva?

In primul rand o lucrare totala, formata din 12 (frecvent) sau 14 dinti. Lucrarea poate fi o punte totala fixa sau in cazul pacientilor care nu pot asigura o igiena orala eficienta, o proteza mobilizabila (se indeparteaza usor de catre pacient permitand igienizarea corecta, atat a sistemelor protetice a implanturilor, cat si a protezei). Puntea se fixeaza prin insurubare, fiind stransa de catre specialistul protezist dupa un algoritm special, cu ajutorul unei chei dinamometrice cu cuplu de forte controlat (de aceea nu este indicat ca aceste lucrari pretentioase si scumpe sa fie manipulate si igienizate de catre medici fara experienta in domeniu). Va fi indepartata cu usurinta prin desurubare ori de cate ori este nevoie sau pentru igienizarile profesionale periodice.

Lucrarea definitiva are 2 componente:

 1. structura de rezistenta:
  • metalica care poate fi obtinuta prin turnare (crom-cobalt) sau frezare cad-cam (titan);
  • din polimeri de inalta performanta (Pektton), ce se comporta similar cu osul uman si este de culoare alb-crem (estetica);
  • din ziconiu (rezistenta, insa relativ grea;
 2. suprastructura (dinti):
  • din acrilat/compozit;
  • din ceramica integrala (portelan fara metal);
  • din zirconiu sau zirconiu-ceramica;

Pretul lucrarii definitive se poate stabilii numai dupa osteointegrarea implanturilor si purtarea lucrarii provizorii, in functie de situatia clinica la momentul respectiv, de gradul de complexitate si materialul din care este realizata. (vezi lista de preturi)

TF+ (21)

TF+ (22)

Lucrarile, atat cea provizorie cat si cea definitiva acopera bolta palatina (cerul gurii)?

Nu, nici lucrarea provizorie pe implanturi si nici lucrarea definitiva pe implanturile dentare nu acopera bolta palatina!

Lucrarile dentare inglobeaza gingie artificiala „roz” la baza dintilor?

In general, fiind vorba de atrofii osoase verticale, ele necesita compensare. Aceasta se poate face fie prin aditii verticale de os (care pe langa faptul ca implica riscuri inerente prelungesc considerabil durata tratamentului si cresc dramatic costurile), fie prin aceasta gingie artificiala, care nu se vede in momentul in care pacientul vorbeste sau rade, ci numai daca buzele sunt indepartate prin tractiuni fortate.

TF+ (23)TF+ (24)

Firele de sutura raman sub lucrare?

Da, firele de sutura sunt in general neresorbabile si vor fi indepartate patial (partile vizibile) dupa circa 2-3 saptamani . Lucrarea protetica provizorie nu poate fi indepartata decat dupa prima luna de catre specialistul protezist care desurubeaza cu instrumentar special lucrarea, inspecteaza vindecarea si indeparteaza restul firelor de sutura.

Unde se desfasoara tratamentul?

In conditii de maxima siguranta si confort, intr-una din salile de implantologie ale clinicilor, care sunt amenajate si lucreaza in regim de bloc operator. Niciodata in cabinetele stomatologice ale clinicii, unde incarcatura microbiana poate fi ridicata, iar conditiile nu sunt propice unui tratament sigur pentru o reabilitare dento-maxilara de anvergura.

TF+ (25)

Cine realizeaza tratamentul?

 • Etapa chirurgicala va fi realizata de unul din cei 3 medici specializati si cu experienta in astfel de manopere: dr Chemal Taner, dr Dumitru Ovidiu, dr Vasileios Panagopoulos, individual sau in echipa, in functie de complexitatea cazului. Anestezia generala prin intubare nazo-traheala (rar) sau anestezia prin sedare medicamentoasa pe cale IV (frecvent) in completarea anesteziei loco-regionale precum si monitorizarea pacientului intra-operator va fi realizata de catre specialistul nostru ATI, dr Fono Adrian.
 • Etapa protetica intra in responsabilitatea protezistilor experimentati: dr Curt-Nazar Varol, dr Rusu Mihaela, dr Popescu Dragos.
 • Executia tehnica: in functie de gradul de complexitate a lucrarilor si tipul acestora, tehnicienii Zoltan Elekes (Brasov), tehn laborator dr Fischer, Milos Miladnov (Timisoara) sau tehnicienii din laboratoarele Euroteknika (Franta) sau laboratoarele Nobel Biocare (Nobel Procera)

TF+ (26)

Ce include tratamentul la Implantodent?

 • Etapa 1: radiografia panoramica, tomografia dentara, fotografiile diagnostice, consultatia de specialitate, asanarea cavitatii orale preoperator, (eventuale) lucrari diagnostice preoperator, toate manoperele chirurgicale, implanturile dentare, concentrate sanguine cu rol in accelerarea vindecarii (PRF), stationarea in rezervele post-operator ale clinicii, transportul de la clinica la domiciliu (valabil pt pacientii cu domiciliul in Bucuresti si Constanta), respectiv de la clinica la unitatea de cazare (pentru pacientii din provincie), sistemele protetice provizorii (elementele de legatura dintre implanturi si lucrarea protetica), lucrarea protetica provizorie, fixata prin insurubare, pachetul de igiena orala speciala, tomografia si radiografii de control, sedinte de fizioterapie laser, sedinte periodice de echilibrare ocluzala a lucrarii.
 • Etapa 2: sistemele protetice definitive, inregistrari ocluzale digitale, lucrari diagnostice provizorii, lucrarea protetica definitiva, gutiere de protectie, irigatorul (dusul) oral.
 • Aditionale: factura fiscala, contract servicii medicale, pasaport si garantie internationala pentru implanturi si sistemele protetice, certificat de conformitate atat pentru sistemele protetice provizorii cat si pentru cele definitive (multi pacienti sunt atrasi de preturi mici, nestiind ca aceste sisteme protetice sunt reutilizate in protezarea definitiva, ceea ce reduce mult costurile insa periclitand grav succesul tratamentului pe termen mediu si lung).

ce-include-tratamentul

Ce preturi (costuri) presupune tratamentul la Implantodent?

 • Etapa 1: „4TotalFix+” – 9000 eur si „2TotalFix” – 7000 eur; sau „All-on-4+” – 13000 eur si „All-on-2+” – 9000 eur (vezi lista de preturi)
 • Etapa 2: in functie de complexitatea si materialul din care se confectioneaza lucrarea definitiva, pretul acesteia variaza intre 2500 si 8000 eur/arcada maxilara.

Ce costuri nu include tratamentul?

Costul anesteziei generale prin INZ (intubare nazo-traheala) sau al sedo-analgeziei IV (adormire), al biomaterialelor necesare (os substitut si membrane cu rol de bariera) pentru eventuale reparatii osoase (alveole postextractionale, cavitati restante in os, dehiscente osoase, etc) ce se realizeaza concomitent cu inserarea implanturilor

sedo-analgezieIV

Va reamintim ca pretul initial nu include costul lucrarii protetice definitive. Onorariul acestei lucrari variaza intre 2500 si 8000 de euro/arcada maxilara si se stabileste impreuna cu specialistul protezist in functie de situatia clinica la momentul schimbarii lucrarii si bineinteles, in functie de materialul recomandat de specialist si agreat de catre pacient.