Pretul implantului dentar

Costul implantului dentar – o ecuatie cu multe necunoscute, o posibila capcana, pentru pacientul neinformat.

Orice om, cu sau fara dinti in gura, fie ca are sau nu are nevoie de un tratament cu implant dentar, este bine sa citeasca integral articolul de mai jos. Cu siguranta, el sau apropiatii sai, mai devreme sau mai tarziu, se vor confrunta cu probleme dentare ce pot necesita refacerea fixa, partiala sau totala a danturii. Un pacient (corect) informat este un pacient inteligent.

Implantul dentar poate fi numit radacina artificiala, ansamblul implantar fiind OARECUM asemanator cu ansamblul dentar.

dental-implant-vs-natural-tooth copy

Pretul unui tratament cu implanturi dentare este influentat radical de mai multi factori, multi dintre acestia fiind de cele mai multe ori necunoscuti pacientului, in special aceluia neinformat corect si aflat in cautarea chilipirului.

Pentru orice pacient care doreste sa-si restaureze dantura prin inlocuirea dintelui pierdut sau a dintilor pierduti, ar trebui sa clarificam un lucru: cat costa un implant?

Atentie! De multe ori raspunsul primit la intrebare se va referi strict la costul implantului, nicidecum a intregului tratament. Nu de putine ori se ofera un pret mic pentru implant (etapa chirurgicala) si surpriza mare, care inseamna pretul mare, apare in etapa a doua etapa, in cea de protezare a implantului.

Este bine de stiut ca pe langa costul implantului propriu-zis, ce se insera in os, mai exista si alte componente si servicii, fiecare cu costuri separate, pe care le voi descrie in detaliu in randurile care urmeaza, astfel incat pe baza informatiilor corecte si transparente sa puteti evita viitoare neplaceri.

Cat costa un implant? Ce pret are un implant? – Intrebari puse gresit si deseori intelese gresit. De ce? Deoarece medicul nu vinde implanturi, astfel incat sa raspunda la intrebarea “cat costa implantul” ci acesta realizeaza un tratament medical cu ajutorul implantului. Tocmai de aceea, corect ar fi sa intrebam “cat costa un tratament de reabilitare dentara cu implant”?

Din respect pentru profesie si pacientii mei, ma simt dator sa lamurim un aspect foarte important: unicitatea tratamentului. Asa cum fiecare caz clinic este individual, cu particularitatile sale de ordin local si general, asa si tratamentul sau solutia terapeutica pentru inlocuirea dintelui/dintilor pierduti nu este “standard”, ci personalizat fiecarui caz in parte. In concluzie, este gresit sa ne raportam ca si solutii de tratament si implicit ca si costuri la tratamente ale unor rude, prieteni sau cunoscuti, decat daca negam ca suntem fiinte umane unice.

Ce si mai ales cati factori se afla in realitate in spatele „costului sau pretului implantului dentar”, pe care corect ar fi sa-l numim „onorariu aferent tratamentului cu implant dentar”?

Asadar, implantul dentar este de fapt format din 3 piese principale,
fiecare cu valoarea (pretul) sa:

 1. implantul propriu-zis (dispozitivul medical din titan sau mai nou din zirconiu, asemenator unui surub, care se introduce in os, inlocuind radacina naturala a dintelui);
 2. bontul protetic (elementul de legatura dintre implantul dentar aflat in os si coroana dentara aflata in gura);
 3. coroana dentara pe implant (piesa artificiala ce inlocuieste coroana dentara naturala si care se cimenteaza sau insurubeaza, dupa caz, la implantul dentar)

Din capul locului trebuie sa fim constienti de faptul ca tratamentul cu implant dentar se realizeaza la pacienti clinic sanatosi, cu o dantura curata si fara infectii, cu o buna igiena orala, dispusi sa se prezinte la controale periodice obligatorii.

De ce dantura curata si lipsita de infectii? Pentru ca riscul de esec al tratamentului cu implant inserat in gura cu infectii active (boala parodontala, carii active, etc) este unul foarte mare.

De ce controale periodice? Deoarece implantul dentar este o radacina artificiala lipsita de sistemul de amortizare (ligamentele parodontale) cu care natura a inzestrat dintele natural, fara sistemul de receptori (proprioceptori) prezenti la dintele natural si care au rolul de a oferi in permanenta semnale catre creierul ce coordoneaza prin intermediul muschilor masticatori forta, intensitatea si directiile muscaturii. Asadar, controalele periodice vizeaza controlul starii de echilibru la nivelul ocluziei (muscaturii) si starea igienei orale, esentiale in succesul pe termen lung al tratamentului, astfel incat la cel mai mic semn de aparitie a unei probleme, medicul sa poata interveni cu maxima eficienta. Nu de putine ori vedem pacienti cu grave probleme ocluzale (dezechilibre de muscatura) care solicita tratament cu implant izolat (ex – „numai in dreapta sus”), fara sa ia in calcul sfaturile noastre ce vizeaza intai echilibrarea ocluzala si apoi tratarea zonei cu dinti lipsa. Folosind o comparatie practica, nu este corect sa schimbi unul sau doua pneuri uzate fara sa echilibrezi in prealabil directia.

Sa le luam pe rand:

IMPLANTUL DENTAR

In mare, are forma unui surub tronconic sau cilindric, fiind confectionat din aliaj de titan medical de grad 4 (frecvent) sau 5 (mai rar). Se insera chirurgical in os, ancorarea realizandu-se biologic prin fenomenul de osteointegrare.

Iata 10 factori care influenteaza decisiv etapa de implantare:

 1. Tipul/calitatea implantului dentar.

  In functie de producator, de studiile si cercetarile pe care acesta le detine, de complexitatea proceselor ce intervin in fabricare, calitatea implantului se poate modifica dramatic, existand o serie de elemente care justifica diferentele de pret (ca si comparatie, orice automobil are 4 roti, volan si frana, insa totusi, preturile automobilelor difera enorm de la un producator la altul; hilar si total incorect este sa doresti sa platesti pentru o marca „low cost” si sa-ti doresti sau sa ai asteptari ca de la un automobil tip „premium”).

  Implantologia moderna se traduce prin concepte moderne de tipul „implantare imediata”, „incarcare imediata”, „functie imediata”, „platform switching” si multe altele si este bine de retinut ca aceste deziderate pot fi obtinute numai cu ajutorul implanturilor de calitate, avansate tehnologic si fabricate de companii mari, in conditii speciale.

  Din pacate, de la simple tratamente de inlocuire cu implant a unui singur dinte si pana la operatii de reabilitare totala a maxilarelor, cu implanturi speciale si lucrari imediate (Fast&Fixed, All-on-4, TotalFix, etc), sunt promovate frecvent doar prin prisma pretului, intr-o competitie necinstita de tip dumping, ce vizeaza de multe ori doar aspectele de marketing ale tratamentului, ascunzand de fapt realitatea. Bucuria rezultatului va fi de scurta durata…

  Cum este si logic, proportional cu calitatea si complexitatea reabilitarii si onorariul este mai mare si de aceea, pacientul trebuie sa stie inca de la inceput ceea ce isi doreste, care sunt asteptarile lui legate de tratament si cat de mult este dispus sa plateasca pentru calitatea acestuia. Intotdeauna un compromis va atrage dupa sine un alt compromis si din pacate, ametiti de chilipirul obtinut, pacientii nu se intreaba cum oare vor putea sa aiba si dinti si implanturi care sa se integreze biologic dupa intrarea imediata in stresul masticator (forte mecanice) la un asemenea pret, uneori ridicol de mic. Este o trista realitate dar nu pentru toti pacientii primeaza sanatatea si rezultatul pe termen lung, ci totul este cantarit prin simpla intrebare „cat costa”. Atentie, aceasta abordare gresita nu-si are locul atunci cand vorbim de sanatate.

  Implantul dentar este inserat in os printr-o manopera chirurgicala de mare finete. Aceasta operatiune implica la randul ei manopere si materiale care diferenteaza costurile, dupa cum urmeaza.

 2. Manopera operatorului.

  Pregatirea si experienta medicului/chirurgului: cursuri si specializari absolvite in diferite centre din tara si din lume.

  Fiecare din aceste cursuri, in functie de presigiul centrului si al lectorilor, are costuri ce variaza intre sute si mii sau chiar zeci de mii de euro, sume pe care medicul, pe langa manualele de specialitate, le investeste incontinuu in pregatirea si desavarsirea sa profesionala. Totodata, numarul total de tratamente cu implant realizate de catre medicul respectiv poate influenta rezultatul final al tratamentului (repetitia conduce la perfectiune);

 3. Locul unde se desfasoara operatia.

  Poate fi vorba de o sala de operatii „dedicata”, cu facilitati si dotari speciale menite sa sporeasca atat confortul cat si siguranta pacientului pre, intra si postoperator sau de un simplu cabinet dentar, unde se desfasoara tratamente septice si riscurile de contaminare, in special cea incrucisata sunt mai mari, datorita incarcaturii microbiene specifice, provenite de la infectiile tratate;

 4. Investigatii suplimentare, menite sa confere precizie si implicit predictibilitate tratamentului, incluse sau neincluse in costul total al tratamentului.

  Atunci cand alegem sa ne inlocuim dintii pierduti prin implanturi, medicul trebuie sa evalueze foarte atent zona respectiva, atat din perspectiva osului, a gingiei dar si a dintilor invecinati si antagonisti (osul trebuie sa corespunda volumetric si calitativ, gingia trebuie sa fie sanatoasa si ferma, dintii vecini nu trebuie sa sufere de infectii parodontale sau la nivelul canalelor, nici de carii active). Totodata, la finalul tratamentului isi va controla rezultatele manoperei/interventiei cu ajutorul altor investigatii. Pentru a „studia” osul maxilar, atat pre-operator cat si post-operator, acesta recurge la investigatii radiologice, cum ar fi: radiografia retroalveolara, radiografia panoramica si/sau tomografia dentara.

  Primele doua, chiar daca sunt digitale, sunt bidimensionale, inexacte si utile doar ca si instrument de constatare, nicidecum pentru diagnosticare si planificarea tratamentului. Ultima dintre acestea, tomografia dentara, este cea mai „valoroasa”, deoarece este tridimensionala, permitand masuratori exacte si o planificare virtuala precisa, la scara 1:1 a implanturilor dentare ce urmeaza a fi inserate, astfel incat operatia sa fie una sigura si de succes. Medicul va vedea cu precizie pozitia si traiectul formatiunilor anatomice, radacinile dintilor din proximitate, astfel incat sa previna posibile accidente si complicatii ce pot schimba soarta tratamentului, tradusa in suferinta, timp pierdut si bani.

  Bineinteles, aceste echipamente au costuri de achizitie cu diferente foarte mari, ce vor necesita amortizare, diferentele fiind foarte mari, de la circa 2-3000 euro pentru un aparat de radiografii retroalveolare, la peste 100.000-euro cat costa un tomograf dentar performant. Iata cum si aceste investigatii sunt un important factor diferentiator atunci cand vorbim despre pretul tratamentului, cu conditia ca ele sa fie oferite in clinica (ca si serviciu externalizat, oricum pacientul le achita separat la centrul de radiologie).

  Cabinetele sau clinicile de prestigiu merg si mai departe atunci cand este vorba de investigatii pre si postoperatorii, oferind posibilitatea scanarii digitale a dintilor si a maxilarelor (amprente digitale ale danturii) pentru a analiza ocluzia (muscatura) si a planifica virtual dintii pacientului, obtinand automat pozitia ideala a implantului/implanturilor (in functie de muscatura, dintii vecini si cei opusi). Implantul inserat in pozitia ideala din punct de vedere protetic, poate functiona fara probleme zeci de ani. Implantul inserat „unde gasim os” si care ulterior va beneficia de o coroana ce nu va transmite fiziologic fortele masticatorii catre os va avea o durata de viata limitata, datorita traumei mecanice cronice (stress mecanic) asupra osului din jurul implantului.

  Ghidul chirurgical, instrument modern de inserare a implanturilor, este fabricat cu ajutorul tehnologiei scumpe cad-cam insa ofera siguranta maxima intraoperator. Costul acestuia, in functie de cabinet sau clinica, poate fi inclus sau poate fi extra, contribuind si el la diferentele de pret ale tratamentului cu implant dentar.

  Foarte modern si iesit din comun este tratamentul cu navigare in timp real, in cursul caruia operatorul vede „live” navigarea in os, pe tomografia dentara. Practic, atat traiectul frezelor de os cat si cel al implantului sunt urmarite pe un ecran gratie unui sistem complex de navigatie.

 5. Aparatura si consumabilele utilizate in operatie.

  Implantul este inserat in os cu ajutorul unor aparate speciale (ex – fiziodispenser, aparat ce in functie de calitatea sa asigura o racire eficienta a frezelor de os si un cuplu constant de forte atat in timpul frezarii osului cat si in timpul inserarii implantului, facand diferenta intre integrarea si non-integrarea primara a implantului), scaun chirurgical si instrumente speciale, care in functie de calitatea lor, au costuri diferite. Exista aparate digitale care imediat dupa inserarea implantului in os ne masoara valoarea stabilitatii primare a acestuia, oferind „prima imagine” a succesului sau esecului, asa cum exista aparate si instrumente de calitate si scumpe care produc o trauma chirurgicala cat mai mica asupra osului ce va gazdui implantul (piezotom, laser chirurgical, etc).

  Este bine de stiut faptul ca instrumentarul chirurgical este supus uzurii si necesita schimbare periodica, care in unele cazuri se realizeaza, in altele nu. Frezele cu care foram osul au un numar limitat de utilizari, necesitand inlocuire, astfel incat sa se evite supraincalzirea si necroza osoasa (moartea celulelor osoase) ce apar in situatia folosirii frezelor uzate. Pacientul fiind anesteziat nu simte aceasta supraincalzire a osului, medicul nu poate monitoriza temperatura in tesut si astfel, o operatie care aparent a decurs bine, continua imediat sau la scurt timp cu dureri atroce, ce nu cedeaza la calmante. Intr-un tarziu, implantul va fi eliminat sau indepartat, impreuna cu o mare cantitate de „os mort” iar tratamentul aparent corect se va termina cu un dezastru. Totul din cauza neschimbarii periodice a catorva freze cu un cost ce depaseste cu putin 100 de euro.

  Nu sunt putine cazurile in care medicul sustine ca „a pus” perfect implantul, insa acesta nu s-a integrat si a fost pierdut. Se cauta motive, se inventeaza scuze, insa chilipirul initial isi arata acum adevarata fata.

  Este bine de retinut ca pentru a opera se poate utiliza instrumentarul clasic, din otel inoxidabil sau instrumentarul deosebit, fabricat din titan, mult mai scump, insa care previne „contaminarea” implantului la contactul accidental cu instrumentarul chirurgical, altul decat cel utilizat la inserarea implantului. Sa nu uitam ca pana si calitatea firului de sutura sau calitatea lamei de bisturiu care incizeaza gingia si periostul pot influenta vindecarea primara si implicit rezultatul final al tratamentului.

  Iata cate necunoscute, aparent neimportante si de care pacientii nu tin cont aproape niciodata pot influenta calitatea actului medical si implicit diferentele de preturi si onorarii intre cabinete si clinici…

 6. Tehnologia de sterilizare a instrumentarului utilizat in operatie.

  In mod normal, pe langa consumabilele de unica folosinta, aparatura (anumite componente) si intreg instrumentarul necesar pentru operatie, este decontaminat prin spalare si dezinfectare si apoi sterilizat in autoclave speciale.

  Operatiunile de dezinfectie pot fi realizate manual de catre o persoana desemnata sa faca acest lucru (in general asistent) sau automatizat, cu ajutorul unor masini speciale, care cu ajutorul temperaturilor inalte, a unor substante dezinfectante performante si a tehnologiei de cavitatie obtinut cu ultrasunete ofera o procesare net superioara, inainte de sterilizarea propriu-zisa. Este logic insa ca aceste masini costa, nu toate cabinetele fac efortul de a investi in ele iar pacientul nu stie si de multe ori nici nu-si pune problema calitatii dezinfectiei si sterilizarii.

  Urmatoarea etapa, sterilizarea, poate fi obtinuta cu ajutorul mai multor tipuri de masini de autoclavare: tip N, tip S sau tip B. Fiecare tip implica insa si costuri de achizitie si intretinere diferite, cu mari diferente chiar, insa si rezultatul sterilizarii poate fi unul diferit. Retorica intrebarea: ce se poate intampla in situatia folosirii unor instrumente nesterile sau „partial” sterile?

  Daca este sa „impingem” acest capitol vital si mai sus, putem vorbi de autoclave care sterilizeaza interiorul pieselor chirurgicale rotative, toate canalele principale si secundare, asigurand maximum in ceea ce priveste sterilizarea in domeniul dentar. Si acestea sunt masini scumpe, insa ele pot face diferenta intre succes si esec, intre reusita si boala si de ce nu, in situatii extreme intre viata si moarte.

 7. Personalul implicat in realizarea tratamentului.

  In general, tratamentul cu implant dentar pare unul destul de simplu si realizabil de catre un singur specialist. Probabil adevarat, insa numai in cazul in care acest „one-man show” a avut capacitatea si timpul sa invete perfect tot ce are de facut un chirurg, un parodontolog si un protetician si/sau ocluzolog. De regula, acest tratament care implica mai multe etape necesita lucrul in regim interdisciplinar intre mai multi specialisti, fiecare stapan pe „bucatica sa”. La fel, numarul si gradul de pregatire a asistentelor si a personalului auxiliar poate face diferenta intre suscces si insucces.

 8. Tratamente chirurgicale pro-implantare, realizate in prealabil sau simultan cu inserarea implantului.

  Se refera in special la tratamentele de refacere a volumului osos sau gingival, alterate din cauze fiziologice, de infectii sau traumatisme. Acestea vizeaza refacerea cantitatii si calitatii osului si gingiei (estetica dentara nu inseamna numai os, adica alb, ci si gingie, adica roz) folosind materiale speciale, obtinute din surse diferite, precum si manopere de mare finete, dobandite in cadrul unor specializari foarte scumpe. Sa nu uitam nici o secunda ca tocmai calitatea biomaterialelor si complexitatea manoperelor de regenerare tisulara (fie ca vorbim de os, fie de gingie) vor influenta decisiv rezultatul final si asteptarile pe termen lung.

  Osul reprezinta fundatia pentru implantul dentar. Calitatea si cantitatea acestuia trebuie sa fie corespunzatoare si de aceea, biomaterialul utilizat isi va spune cuvantul, fiind de evitat materialele ieftine care nu pot sustine sau sustin partial regenerarea si repararea tisulara. Totodata, utilizarea unor membrane bariera de calitate ridicata, medie sau neutilizarea acestora va influenta decisiv rezultatele regenerarii, insa la fel de bine si al pretului. Putem plati putin la inceput, insa bucuria va fi de scurta durata.

 9. Tipul de anestezie.

  Se alege in functie de starea de sanatate generala a pacientului, gradul de anxietate (frica) si complexitatea interventiei chirurgicale.

  Pentru siguranta si confortul pacientului, in afara de anestezia locala, in implantologie se mai poate utiliza inhalosedarea (gaz ilariant administrat pe masca nazala), sedarea medicamentoasa pe cale IV, precum si, in cazuri de mare complexitate, anestezia generala prin intubare nazo sau oro-traheala.

  In oricare din aceste situatii, mai putin anestezia locala, administrarea substantelor anestezice, precum si monitorizarea semnelor vitale ale pacientului sunt efectuate de catre specialistul ATI (anestezie terapie intensiva). Fiecare tip de anestezie are in general un cost separat de al interventiei chirurgicale si se calculeaza in functie de numarul de ore de administrare si monitorizare. La final, in clinicile moderne, pacientul se va trezi cu tratamentul finalizat in rezerve moderne si confortabile, care impreuna cu un personal amabil si bine pregatit au menirea sa reduca la maximum stresul postoperator.

 10. Utilizarea factorilor de accelerare a vindecarii, A-PRF, I-PRF, PRF+, etc.

  Modern, in operatiile cu implanturi sau de regenerare de tesuturi in zona maxilara se utilizeaza diverse concentrate sanguine biologice, ce contin „potentatori” ai vindecarii si regenerarii tisulare, obtinuti 100% natural, prin procesarea in conditii si cu tehnologie speciala a sangelui recoltat de la pacient. Produsul final, sub forma de membrana sau lichid este aplicat, respectiv injectat in tesuturi si biomateriale, imbunatatind net calitatea acestora, precum si si viteza de vindecare.

  Astfel, in functie de aceste variabile, costul/pretul implantului dentar (etapa chirurgicala) poate varia intre 500 si 2500 euro.

BONTUL PROTETIC

Reprezinta elementul de legatura intre implantul dentar si coroana implantului. Se fixeaza prin insurubare la capatul implantului, imediat sub gingie iar la randul ei sustine coroana, fie prin cimentare, fie tot prin insurubare.

Se poate monta in aceeasi sedinta cu inserarea implantului in cazul implantului imediat (incarcare si functie imediata) sau dupa cateva luni, in maniera clasica, dupa osteointegrarea implantului. Exista anumite elemente foarte importante care diferenteaza preturile bonturilor protetice:

 • Tipul de bont protetic: prefabricat, standard sau fabricat la comanda, in functie de situatia clinica a osului si gingiei la momentul amprentarii. Niciodata nu putem compara o haina fabricata „in serie” de una realizata „pe comanda”. Gingia si coroana noastra vor arata impecabil atunci cand bontul protetic este fabricat cu ajutorul tehnologiei cad-cam, insa si costurile pentru acest produs si serviciu vor fi mai mari;
 • Materialul din care sunt confectionate: prefabricate din titan medical grd 5, simplu (culoare metalica, gri) sau anodizat (culoare galbuie) ori din zirconiu (culoare alba, ca si a coroanei), atunci cand estetica primeaza, cele din urma fiind fabricate „custom” cu ajutorul tehnologiei scumpe cad-cam, direct in clinica sau pe comanda in laboratorul de tehnica dentara;
 • Angulatia: in functie de inclinarea anatomica a implantului din os, bonturile pot compensa in vederea paralelizarii cu dintii naturali sau alte implanturi inclinari de circa 15-30 grade, cele cu valori mari avand si preturi mai mari;
 • Tipul de ancorare a coroanei: bonturi pentru coroane cimentate sau bonturi si accesorii pentru coroanele insurubate, mai eficiente in procesul de mentenanta periodica;
 • Manoperele si accesoriile suplimentare pentru montarea bonturilor: in cazul in care interventia a fost planificata si realizata prin tehnica „two stage surgical”, in dreptul implantului si dupa osteointegrarea acestuia gingia va fi incizata si chiar imbunatatita prin procedee chirurgical-protetice speciale, iar la implant, pana la vindecarea si maturizarea gingiei se va monta o piesa intermediara numita conformator gingival. Dupa conformarea gingivala corespunzatoare, la implant se va monta bontul protetic;
 • Diverse accesorii protetice, necesare in cazurile de complexitate ridicata: sunt prefabricate si ajuta proteticianul sa obtina prin diverse artificii rezultatul asteptat/scontat;

Astfel, in functie de aceste variabile, costul/pretul bontului protetic poate varia intre 80 si 500 euro.

In concluzie, costul un tratament predictibil cu implant dentar, care sa asigure prin prisma reabilitarii locale rezultate pozitive pentru mai bine de 25-30 de ani, nu poate fi mai mic de 600-700 euro!

COROANA (lucrarea) DENTARA

Daca implantul inlocuieste radacina dintelui natural, coroana dentara (artificiala) suplineste coroana naturala a dintelui. Dintre numerosii factori care diferenteaza pretul final, amintim:

 • Tipul de coroana: coroana insurubata poate fi mai scumpa decat o coroana cimentata, datorita faptului ca presupune mai multe componente dar si tehnologie si materiale mai speciale in fabricarea ei. Totusi, asigura o mentenanta periodica net superioara coroanei cimentate.
 • Materialul din care se confectioneaza coroana: putem obtine o coroana clasica si ieftina, din metalo-ceramica, cu portelan depus pe aliaj metalic ieftin (crom-cobalt) sau scumpa, pe aliaj metalic nobil (aur-platina), din compozit ori o coroana estetica si biocompatibila, din zirconiu, zirconiu-ceramica sau ceramica integrala. Este bine sa retineti ca factorul primordial in alegerea tipului de coroana il reprezinta situatia clinica si nu numai aspecte ce tin de estetica. De aceea, numai specialistul in protetica, in urma unor investigatii si analize ale ocluziei (muscaturii) si nu numai, va recomanda tipul si materialul din care sa se realizeze coroana pe implant.
 • Metoda de fabricare a coroanei: clasic insa inexact, in laboratorul de tehnica dentara, prin turnarea de aliaje metalice topite si ulterior acoperite manual cu ceramica sau modern, „sculptat” in blocuri din zirconiu si ceramica integrala cu ajutorul robotilor (tehnologie cad-cam), metoda mai scumpa, insa care conduce la rezultate estetice si functionale, de mare precizie si perfecta biocompatibilitate (in lipsa potentialului alergic al metalului din structura coroanei).
 • Termenul (viteza) de fabricare al coroanei: de la cateva zile sau chiar 2 saptamani in maniera clasica si pana la o ora sau maxim cateva ore, in cazul in care cabinetul sau clinica au investit in tehnologie robotizata CEREC sau de tip CEREC, cu ajutorul caruia medicul inregistreaza digital amprenta, realizeaza in cateva minute designul bontului protetic si al coroanei („CAD”) si in alte cateva minute le obtine fizic, gratie frezarii automatizate in masini speciale tip „CAM”. Logic, investitiile scumpe necesita si amortizare si de aceea metodele moderne vor fi intotdeauna mai scumpe decat cele traditionale.

Astfel, in functie de aceste variabile, costul/pretul coroanei pentru implantul dentar poate varia intre 150 si 1000 euro.

Astfel, prin prisma celor scrise mai sus, putem afla pretul implantului dentar dupa ce ne fixam clar asteptarile si aplicam urmatoarea operatiune de adunare:

Implant dentar (600 – 2500 euro) + Bont protetic (80 – 500 euro) + Coroana (150 – 1000 euro) = 830 – 4000 euro

SFATURI UTILE

 • Evitati negocierile cand este vorba de sanatate!
 • Respectati-va medicul si urmati sfaturile sale.
 • Stabiliti-va foarte clar asteptarile legate de tratamentul dentar. Evitati asteptarile irealiste, fanteziste, irealizabile sau poate realizabile cu costuri foarte mari. Calibrati-va pretentiile la buget si nu pretindeti NICODATA tratamente de calitate ireprosabila (functional si mai ales estetic, care presupun manopere de mare finete si materiale deosebite) pentru onorarii mici, negociate ca la piata si total disproportionate fata de pretentii. Calitatea costa! „Foarte bun”, „foarte frumos” si „foarte repede” nu includ niciodata cuvantul „ieftin”.
 • Daca sunteti nedumerit, este dreptul dvs, legal si moral, sa solicitati o a doua sau chiar a treia opinie.
 • Opiniile, solutiile si sfaturile „binevoitoare” oferite verbal de cunostinte ce nu au pregatire de specialitate sunt simple presupuneri si speculatii de care ar fi bine sa nu tineti cont. Opiniile, solutiile si sfaturile „binevoitoare” oferite doar verbal de confrati de breasla sunt egale cu zero, atata timp cat nu sunt asumate in scris, in cadrul unei scrisori medicale parafate si semnate.
 • Nu va barfiti medicul anterior. Parerile dvs. pot fi subiective.
 • Nu va lasati pacaliti de preturi ridicole pentru tratamente neinsotite de documente medicale si fiscale. In momentul esecului nu veti avea absolut nici o dovada a tratamentului iar lacrimile sau vaicarelile vor fi inutile.
 • Priviti cu suspiciune propunerile de tratamente realizate fara investigatii si analiza amanuntita a cazului clinic, ofertate verbal sau cel mult pe un colt de hartie.
 • Ati face achizitii scumpe fara sa beneficiati de certificarea originii acestora? De ce sa faceti compromisuri cand vine vorba de implanturi? In mod normal, orice implant de calitate detine etichete cu informatii complexe ce trebuiesc lipite pe pasaportul dvs de implanturi.
 • De ce dorim sa negociem onorariile medicului, in special ale medicului dentist, insa rasplatim serviciul bine facut cu un bacsis (de multe ori gras si meritat) ospatarul, frizerul, taximetristul, receptionerul, etc, etc??? De ce mancarea, distractiile, tigarile sau alcoolul sunt ravnite si de multe ori scump platite, insa cand vine vorba de serviciile dentare, brusc ne targuim in dorinta de a obtine un pret cat mai mic???

NU UITATI NICI O CLIPA!  Persuasiunea pacientului asupra pretului tratamentului, insistenta nejustificata si negocierea extinsa peste limitele de confort psihologic, vor forta medicul lipsit de fermitate si verticalitate sa foloseasca (pentru a putea mentine pretul ridicol al tratamentului/chilipirului) un implant ieftin si costuri de manopera ridicol de mici (dictate de multe ori de ratiuni ce tin de dumping).

Castigul mic in comparatie cu riscurile mari si responsabilitatea crescuta vor forta medicul dispus sa faca compromisuri de dragul castigului (cat de mic ar fi el, chiar daca jumatate din viata a invatat si s-a sacrificat): sa aleaga implanturi slabe calitativ, sa nu schimbe la timp frezele uzate, sa nu foloseasca materiale si consumabile de calitate, sa aleaga aparatura de sterilizare ieftina si neeficienta, sa investeasca cu economii nejustificate in cabinetul sau, sa opereze cu aparatura si instrumentar ieftin si prost si mai ales, sa nu se poata specializa continuu din cauza lipsei banilor!

In final, pacientul va simti pe pielea sa consecintele persuasiunii, uitand cat s-a bucurat de victoria targuielii.