Estetica dentara

Estetica dentara isi propune refacerea zambetului pacientului prin intermediul uneia sau mai multor proceduri specializate precum:

 • coroanele dentare,
 • incrustatiile,
 • fatetele dentare,
 • implanturile dentare,
 • albirile dentare profesionale.

coroane-si-incrustatii-1-768x295 copy

Materialele moderne, frecvent si cu succes utilizate in estetica dentara moderna sunt ceramica integrala (portelanul fara metal) si zirconiul. Sunt estetice, rezistente si mai ales biocompatibile, imitand foarte bine structura naturala a dintelui, fie ca vorbim de smaltul dentar sau dentina.

In timp ce stomatologia traditionala se concentreaza pe igiena orala si prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunii orale, estetica dentara pune accentul pe imbunatatirea aspectului dintilor, gurii si zambetului unei persoane. Si cum gura face parte din fata, putem vorbi chiar de estetica faciala.

lucrari dentare ceramica integrala si zirconiu

Estetica dentara ofera multe beneficii reparatorii. De exemplu, plombele dentare albe, fotopolimerizabile, sunt o procedura obisnuita utilizata in tratarea dintilor cariati. Inainte, majoritatea plombelor dentare erau din aur, amalgam de argint si alte materiale care lasau pe dinti pete vizibile, inchise la culoare. In prezent, plombele dentare pot fi incluse in categoria cosmeticii dentare deoarece puteti alege plombe realizate din portelan (incrustatii) sau materiale compozite care se potrivesc exact cu culoarea dintilor dumneavoastra, pastrand astfel aspectul natural al dintilor si zambetului dumneavoastra. Multe persoane isi inlocuiesc plombele mai vechi cu altele noi, de culoarea dintilor, pentru a-si imbunatati infatisarea danturii.

coroana ceramica integralaCoroanele dentare – sunt piese protetice care au rolul de a acoperi (imbraca) dintele fie din ratiuni estetice, fie pentru protejarea lui. In clinicile Implantodent, coroanele dentare sunt fabricate robotizat, cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (robotii dentari) din materiale de calitate cum ar fi portelanul integral (E-max, litiu-disilicat sau feldspar) sau zirconiul. Tehnologia CEREC, introdusa in anul 2005 in clinicile noastre, permite realizarea coroanelor din portelan intr-o singura programare. Pretul pentru o coroana dentara din ceramica integrala isi justifica pe deplin calitatile, precizia si rapiditatea cu care este executata.

 

 

incrustatii ceramica integralaIncrustatiile – sunt reconstructii dentare de precizie micronica care completeaza portiuni lipsa din coroana unui dinte lateral (premolar sau molar). Popular sunt numite „plombe din portelan”, fiind fabricate din ceramica integrala, cu ajutorul robotilor dentari (sisteme cad/cam). Sunt net superioare unei plombe clasice realizata din rasini compozite si de aceea si pretul incrustatiei este mai mare. Pe termen lung insa, datorita rezistentei cel putin triple fata de plomba comuna, se dovedesc a fi o solutie economica. Refac exceptional estetica dintelui natural datorita varietatii coloristice a cuburilor din portelan din care sunt frezate robotizat cu ajutorul tehnologiei CEREC si inLab. Prepararea dintelui este una speciala, pe care medicii nostri o realizeaza sub microscop sau lupe, cu ajutorul unor instrumente de mare finete.

 

 

fatete ceramica integralaFatetele – sunt acoperiri partiale ale partii vizibile (vestibulare) a dintilor anteriori, fabricate din portelan dentar de inalta clasa, ce au rolul de a imbunatati estetica unui dinte sau a mai multor dinti afectati, fie structural (strambi, ciobiti, sparti, cariati, etc.), fie estetic (patati, innegriti, etc). Le putem asemana cu niste „cochilii” sau „unghii artificiale” care se lipesc pe tesuturile naturale cu ajutorul unui adeziv. Au grosimi diferite in functie de situatia clinica si portelanul din care sunt fabricate. In clinicile Implantodent sunt fabricate robotizat si individualizate manual, astfel incat sa schimbe dramatic in sensul bun estetica pacientului, intinerindu-l cu cel putin 5-8 ani. Trebuie sa retinem ca fatetele nu sunt indicate oricui si de aceea, decizia de fatetare se ia numai in urma unui consult clinic amanuntit, realizat de specialistii nostri in estetica dentara. Pretul incrustatiei este conditionat de calitatea portelanului, tehnologia cu care este realizata, dar si de termenul de executie.

 

implant dentar si coroana cimentataImplanturile dentare – nu reprezinta simpli inlocuitori ai dintilor ci imbunatatesc radical calitatea vietii. Functioneaza ca si inlocuitori ai radacinii naturale a dintelui la care se ataseaza dupa osteointegrare coroana artificiala. Elementul de legatura intre implant si coroana se numeste bont protetic si poate fi prefabricat, la diverse angulatii, din titan sau fabricat in clinicile noatre, cu ajutorul robotilor dentari (sisteme cad cam), din zirconiu sau ceramica integrala. Implantul dentar modern este fabricat din titan medical gradul 4 sau 5, are forma de surub cilindric sau tronconic, suprafata lui fiind special prelucrata, in functie de producator si calitate, astfel incat sa permita o aderenta rapida si completa a osului. Implantul dentar poate inlocui un dinte, mai multi dinti sau toti dintii, in functie de situatia clinica. In clinicile Implantodent, integrarea tehnologiei digitale a condus la conceptul de implantologie digitala, prin care specialistii nostri reusesc sa  insere implanturile precis, rapid si total nedureros, garantie a succesului terapeutic pe termen lung. Implanturile dentare sunt contraindicate la pacientii care sufera de boala parodontala, pana la tratarea acesteia, astfel incat sa se evite mucozitele si periimplantitele care conduca la pierderea implantului si la esecul tratamentului. Fundatia implantului dentar este reprezentata de os. Atunci cand acesta lipseste, putem fara nici o problema sa regeneram osul prin tehnici de aditie si augmentare osoasa. In clinicile Implantodent utilizam atat implanturi conventionale cat si implanturi speciale cum ar fi implanturile zigomatice, folosite in cazuri speciale, de atrofie osoasa severa, precum si implanturile ortodontice, utilizate pentru a ancora sisteme de tractionare si redresare a dintilor migrati (deplasati). Preoperator, este obligatorie o consultatie de specialitate precum si investigatii medicale si radiologice, cea mai importanta fiind tomografia dentara. Asta, tinand cont de faptul ca acel mic surub din titan va fi introdus in osul dvs maxilar si este bine sa stim daca suportati interventia sau daca organismul dvs este capabil sa integreze implantul dentar. Este gresit sa intrebam de „pretul implantului dentar” deoarece medicii nu vand implanturi dentare. Formularea corecta este „pretul tratamentului cu implant dentar” iar acesta variaza de la o clinica la alta, in functie de dotarea tehnologica, notorietatea echipei, de experienta specialistului, de mentenanta postoperatorie, garantiile materialelor si nu in ultimul rand de calitatea implantului dentar.

 

albire copyAlbirea dentara cu laser – este cea mai putin invaziva metoda de albire a dintilor. Total diferita de albirea cu lampa de fotopolimerizare, din pacate deseori promovata ca albire laser, albirea realizata prin utilizarea energiei luminii monocrome concentrate aduce avantaje certe: datorita activarii laser smaltul este penetrat rapid de substanta de albire, astfel incat contactul dintre acesta si gelul de albire este de scurta durata. In fond si la urma urmei, „nocivitatea” sau gradul de „invazivitate” al albirilor dentare constau tocmai in timpul de contact pe care acel gel chimic (peroxid de carbamida) il are cu smaltul dentar. Procedura de albire cu laserul Epic X de la Waterlase este rapida, comoda si nedureroasa, chiar daca pretul abirii dentare este un pic mai mare. Si inca un amanunt, rezultatele albirii cu laser dureaza mult mai mult decat in cazul abordarii clasice, cu gutiere sau prin fotopolimerizare.

Cum sa alegeti o clinica sau un medic specialist in estetica dentara

Gasirea unui medic calificat, specialist in estetica dentara, necesita o atentie deosebita. Nu exista nici un sistem de trimitere la locul potrivit sau implicarea unui administrator de asigurare pentru terte parti pentru asistarea in alegerea unui medic specialist in estetica dentara.

Variantele pe care le aveti pot fi uluitoare avand in vedere numarul in crestere al medicilor stomatologi care ofera servicii de estetica dentara, diversitatea de proceduri din care puteti alege si probabilitatea necesitatii ingrijirii interdisciplinare inainte de tratamentul de estetica dentara.

Observatiile dinaintea consultatiei

Recomandarea este importanta, specializarea este esentiala si experienta este fundamentala. Daca ati fost supusi la controale regulate privind igiena dentara, medicul stomatolog generalist are o imagine asupra starii curente si a conditiei cavitatii orale. Regimul de lucru interdisciplinar sta la temelia filozofiei Implantodent. Nimeni nu se poate lauda ca le poate face pe toate bine. De aceea, specialistii nostri sunt concentrati si ultraspecializati pe cate un domeniu al medicinei dentare, colaborand in coordonare perfecta intre ei, astfel incat sa beneficiati de tratamentul corect si complet. Daca la consultatie specialistul Implantodent constata faptul ca dintii, gingiile, structura osoasa de sustinere si ocluzia (muscatura) necesita o evaluare suplimentara inainte de a incepe procedurile de estetica dentara, acesta va va trimite cu siguranta, tot in cadrul clinicii noastre la un coleg parodontolog, un medic dentist specializat in protetica dentara, un endodont, ortodont sau un chirurg maxilo-facial. Repet, in clinicile noastre gasiti toti acesti specialisti sub un singur acoperis lucrand interdisciplinar pentru atingerea scopurilor propuse. Starea dintilor, a gingiilor, a structurii osoase de sustinere si a ocluziei dumneavoastra are impact asupra longevitatii procedurilor de estetica dentara la care sunteti supusi. Este posibil sa aveti nevoie de tratamente de specialitate pentru aceste situatii inainte de inceperea tratamentului cosmetic. In unele cazuri, reconstructia totala a cavitatii orale poate fi parte integranta a tratamentului de estetica dentara.

Inainte sa stabiliti o consultatie la un medic specialist in estetica dentara, verificati nivelul de experienta al acestuia in estetica dentara, inclusiv participarea la si nivelul de acreditare in organizatii, care necesita un studiu riguros, standarde etice si examinarea pentru a primi calificarea de membru acreditat.

Intrebati-va prietenii si cunostintele, consultati cu atentie internetul, cereti recomandari. Vizitati in prealabil cabinetele sau clinicile vizate si faceti alegerea pe criterii obiective pentru ca in fond si la urma urmei dumneavoastra sunteti cel care alege.

Atunci cand mergeti la un medic stomatolog specialist in estetica dentara pentru o consultatie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele criterii:

 • Care este nivelul de experienta al medicului stomatolog in estetica dentara, stomatologie generala si reconstructie totala a cavitatii orale?
 • De cat timp practica medicul stomatolog?
 • Cat de vasta este experienta practica a medicului stomatolog? Va ofera modele de studiu, tehnologie imagistica si/sau planuri de tratament alternative pentru recomandarile privind procedura?
 • Solicitati sa vedeti fotografii inainte si dupa proceduri ale fostilor pacienti. Sunt rezultatele pe placul dumneavoastra? Fotografiile sunt chiar ale pacientilor pe care i-a tratat medicul stomatolog?
 • Intrebati despre tehnologiile dentare care pot fi oferite in cabinet pentru a veni in ajutorul nevoilor dumneavoastre stomatologice. Intrebati despre tehnicianul dentar pe care medicul dumneavoastra stomatolog intentioneaza sa il includa in planul de tratament. Care sunt relatia si mijloacele de comunicare planificate ale medicului stomatolog cu tehnicianul respectiv?
 • Cat de dotata si de curata este clinica sau cabinetul vizat?
 • Intrebati despre tipul de materiale pe care medicul stomatolog le-a ales pentru planul dumneavoastra de tratament.
 • Puneti intrebari referitoare la durabilitatea rezultatelor si la tipul de intretinere necesar pentru a mentine rezultatul procedurii. De exemplu, albirea dintilor trebuie repetata odata la trei pana la sase luni, in functie de procedura pe care o alegeti pentru a mentine aceste beneficii; sau este posibil sa vi se solicite sa purtati o aparatoare de protectie pe timpul noptii (gutiera) pentru a ajuta la mentinerea fatetelor.
 • Care este diagnosticul medicului stomatolog specialist in estetica dentara si ce tratamente vi se ofera / sugereaza? Este important sa intelegeti planul de tratament si orice alternative viabile.
 • Care este atmosfera in cabinet? In mod specific, va simtiti confortabil in ceea ce priveste metoda de lucru a medicului stomatolog specialist in estetica dentara? Personalul este prietenos, primitor si raspunde rapid la preocuparile dumneavoastra? Este important sa stabiliti o relatie cu toti indivizii implicati deoarece tratamentul de estetica dentara poate dura o perioada.
 • Intrebati despre considerentele speciale care trebuie luate in considerare pentru pacientii supusi la tratamente de estetica dentara atunci cand calatoresc. De exemplu, daca o fateta se rupe atunci cand calatoriti, probabil veti dori sa stiti ce medici stomatologi din zona respectiva sunt familiarizati cu materialul din care este realizata fateta dumneavoastra.
 • Pastrati un jurnal al materialelor selectate pentru procedurile de estetica dentara la care sunteti supusi. Aceste informatii sunt pretioase in cazul in care componentele utilizate in procedura respectiva cad sau se rup si de asemenea in cazul in care faceti o reactie alergica la unul dintre materialele utilizate in cadrul procedurii. Riscul unei reactii alergice este foarte scazut, iar la ceramica integrala si zirconiu, nul. In orice caz, este important sa pastrati evidenta dumneavoastra personala cu informatii referitoare la procedura si la tipurile de materiale utilizate.
 • Cazurile de urgenta sunt putin probabile dar interesati-va ce masuri de precautie ofera cabinetul. Serviciul de urgenta este asigurat de catre medicul stomatolog sau de catre un membru al personalului? Comunicarea se realizeaza la telefon sau in persoana?

Intrebari frecvente referitoare la estetica dentara

Colorarea dintilor este o componenta fireasca a procesului de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, smaltul se uzeaza iar dintii capata o infatisare lipsita de stralucire. De asemenea, dintii se pot colora din cauza fumatului si a consumului ridicat de cafea, ceai, mezeluri si alte alimente si bauturi care contin coloranti.

Printre alte cauze ale colorarii dintilor se numara efectele secundare ale anumitor medicamente (in special Tetraciclina administrata in copilarie) utilizate in faza de dezvoltare a dintilor, mostenirea genetica a individului si consumul excesiv de fluorura (fluoroza, intalnita atat la copii cat si la adulti).

Albirea dintilor si fatetele din portelan ofera o solutie de estetica dentara pentru persoanele care au dinti colorati sau cu aspect mat.

Medicii stomatologi iau masuri de precautie pentru a preveni disconfortul din timpul procedurilor de albire a dintilor. In mod caracteristic, se utilizeaza un gel de protectie sau o aparatoare din cauciuc pentru a impiedica agentii de decolorare sa vatameze tesutul gingiei. Dupa realizarea procedurii de albire este posibil sa aveti o sensibilitate minima a dintilor pentru o perioada scurta de timp.

In cazurile de decolorare severa, este posibil ca prin albirea dintilor sa nu se obtina un zambet stralucitor, alb. Persoanele care prezinta o decolorare severa a dintilor ar trebui sa ia in considerare alte optiuni, precum fatetele de portelan.

Factorii care trebuie luati in considerare in evaluarea unei proceduri de fatetare, din punct de vedere estetic, includ:

 1. Obiectivele dumneavoastra.
 2. Culoarea dintilor dumneavoastra. De exemplu, majoritatea fatetelor sunt ultrasubtiri si prin urmare translucide, astfel incat este posibil ca dintii colorati de dedesubt sa se observe. Este posibil ca medicul stomatolog sa va recomande albirea dintilor in prealabil pentru a reduce coloratia. Fatetele sunt concepute astfel incat sa aiba o infatisare naturala asemanatoare cu a dintelui. Culoarea fatatelor trebuie sa se potriveasca cu cea a dintilor ramasi iar pe suprafetele fatetelor pot fi aplicate machiaje coloristice si texturizare, pentru un aspect natural.
 3. Impactul stilului dumneavoastra de viata si al obiceiurilor. De exemplu, scrasnirea si inclestarea dintilor pot face fateta sensibila la ciobiri, fisuri si rupere.

Trebuie sa luati in considerare si priceperea medicului stomatolog care concepe specificatiile si, in final, aplica fatetele. Materialele fatetelor sunt universale, insa priceperea artistica a medicului stomatolog si cea a tehnicianului dentar care creaza fatetele joaca un rol major in estetica produsului final.

Una dintre primele intrebari pe care ar trebui sa le puneti este ce tip de pregatire are in ceea ce priveste procedurile specifice de care sunteti interesat. Nu toti medicii stomatologi cunosc si realizeaza toate procedurile de estetica dentara. Astfel, medicii stomatologi specialisti in estetica dentara solicita adeseori alti specialisti (ortodontist, endodont, tehnicieni dentari, etc.) in planificarea si efectuarea tratamentului.

Este important sa stiti cu exactitate cine va fi implicat in tratamentul dumneavoastra si ceea ce vor face aceste persoane. Ar trebui de asemenea sa cereti fotografii inainte si dupa interventie ale pacientilor care au fost supusi acestor proceduri. Puneti intrebari despre cazurile acestora si strategiile pe care medicul stomatolog le-a utilizat pentru a le imbunatati zambetele.

Desi protezele dentare nu sunt considerate proceduri de estetica dentara, acestea ofera un beneficiu estetic persoanelor care si-au pierdut toti dintii sau o parte din acestia. Pentru persoanele carora le lipsesc doar anumiti dinti sau randuri de dinti, o punte dentara sau implanturile dentare pot fi mai folositoare. Cel mai bine este ca starea dumneavoastra sa fie evaluata de catre un medic stomatolog specialist pentru a stabili candidatura la una dintre aceste proceduri.

Da. Nivelul de sedare necesar pentru procedurile de estetica dentara depinde de mai multi factori, printre care se numara:

 • Starea dumneavoastra de sanatate si antecedentele medicale.
 • Procedura realizata.
 • Gradul de familiarizare a medicului stomatolog cu metodele de sedare precum si prezenta unui medic anestezist.

Majoritatea persoanelor nu necesita un nivel ridicat de sedare pe parcursul procedurilor de estetica dentara.

Fumatul este o cauza dominanta a pierderii dintilor. Fumatorii prezinta de asemenea un risc ridicat pentru aparitia bolii parodontale (boala gingiilor), leucoplachia, pierderea structurii osoase, inflamarea glandelor salivare, aparitia cancerului de plamani, la gat sau oral. Asadar, fumatorii infrunta o gama de considerente suplimentare in analiza tratamentului de estetica dentara.

Una dintre restrictiile pentru fumatori sunt implanturile dentare. Fumatul sporeste riscul ca integrarea unui implant dentar in tesutul osos sa esueze. De asemenea, fumatul afecteaza starea de sanatate a gingiilor iar gingiile bolnave pot duce la esecul implantului dentar.

Daca sunteti fumator, trebuie sa renuntati la fumat inainte sa fiti supus unui implant. O alta restrictie este reprezentata de albirea dintilor. Daca va albiti dintii dar continuati sa fumati, efectul albirii nu va dura mult deoarece fumatul pateaza dintii.

Medicii stomatologi indica faptul ca implanturile nu pot fi avute in vedere inainte de dezvoltarea completa a osului. Acest lucru are loc de obicei in timpul adolescentei, dar poate diferi de la un copil la altul. Implanturile aplicate inainte de incheierea cresterii osului pot fi deplasate din loc si pot provoca probleme severe. Daca un copil isi pierde un dinte inainte de incheierea cresterii osului, se poate utiliza un dispozitiv ortodontic numit mentinator de spatiu pentru a preveni o crestere anormala a dintilor din jur. Odata cu incheierea cresterii osului, mentinatorul de spatiu poate fi indepartat iar dintele lipsa poate fi restaurat cu ajutorul unui implant sau al unei punti.