Protezele dentare

Proteza mobila

Dintii lipsa pot provoca o serie de probleme, de la cele practice pana la cele emotionale. Este greu sa vorbiti corect sau sa mancati eficient fara dinti si probabil este si mai dificil sa va simtiti confortabil in diferite situatii sociale, atunci cand trebuie sa interactionati cu alte persoane.

groaza cu proteza

Din fericire sunt mai multe modalitati eficiente estetico-functionale de a inlocui dintii lipsa, cea mai economica dintre acestea fiind proteza mobila sau proteza totala.

Exista mai multe tipuri de proteze dentare:

  • proteze mobile: totala, partiala,
  • proteze mobilizabile (care pot fi indepartate de catre pacient): pe dinti naturali si pe implanturi (Overdenture – sprijin mixt, pe implanturi si gingie/os),
  • proteza fixa (pe implanturi) – se sprijina numai pe implanturile dentare.

Acest tip de lucrare protetica a evoluat mult de-a lungul anilor. Dentistii contemporani colaboreaza cu tehnicieni dentari foarte indemanatici si care au la indemana materiale moderne pentru a crea proteze dentare extrem de realiste.

ATENTIE!!! protezele mobile, fie ca sunt partiale sau totale, provoaca resorbtia (topirea) osului maxilar. Ori de cate ori se poate, inlocuiti dintii lipsa cu danturi fixe, ancorate la implanturi dentare. Va veti simti mult mai bine, masticatia va fi mult mai eficienta si veti preveni resorbtia ireversibila de os. Cu toate acestea, daca din diverse motive amanati reabilitarea prin implanturi dentare, asigurati-va ca proteza dvs mobila este cat mai bine adaptata la maxilar (sa nu miste). Fixarea cu adezivii dentari este doar un mijloc ajutator iar pelicula de material trebuie sa fie cat mai fina, Periodic, in urma resorbtiei de os, proteza devine larga. Mergeti neintarziat la medic pentru a o rebaza (incarca), astfel incat sa nu miste in gura.

4ATROFIA PRODUSA DE PROTEZA MOBILA FARA TEXT

Pentru a potrivi proteza perfect, dentistul nostru protezist va incepe prin a inregistra cu ajutorul unor linguri in care se gasesc materiale siliconice moderne o amprenta a arcadelor pe care o va trimite la laborator. Pe baza acestei amprente se va fabrica un model de gips pe care tehnicianul va fabrica o proteza dentara exact pe situatia existenta, cuprinsa dintr-o parte roz, ce reprezinta mucoasa (gingia) si dintii, alesi la culoarea si forma stabilita cu acordul dumneavoastra.

Purtarea unei proteze dentare mobile nu reprezinta o dorinta arzatoare a pacientului din cauza multiplelor dezavantaje, insa in situatii speciale care impun purtarea acesteia, prin exercitiu si rabdare pentru acomodare, se poate ajunge la o estetica bunicica si o functionalitate satisfacatoare. In fond si la urma urmei, este o solutie economica, ieftina, pentru pacientii care detin un buget limitat.

Proteza totala

Inlocuieste o intreaga arcada dentara, fie superioara (maxilar), fie inferioara (mandibula). In mare, procedura consta in amprente, probe si in alegerea unor dinti artificiali individualizati, montati intr-o baza rasinica la culoarea gingiei, adaptata perfect peste creasta osoasa si gingia ce anterior sustinea dintii naturali.

Denture with clipping path on white background

In ciuda fortelor gravitationale, proteza totala superioara ce are sprijin si pe cerul gurii (bolta palatina) tinde sa fie mult mai stabila decat cea inferioara, mandibulara, care are mai putina suprafata de sprijin si poate fi dislocata de miscarile limbii si obrajilor. O alta problema a protezei totale este ca exercita presiuni nefiziologice pe osul si gingia de dedesubt, accelerand resorbtia, atrofia sau pierderea osoasa care oricum, in majoritatea cazurilor, insoteste natural pierderea dintilor. Topirea osului aduce dupa sine si pierderea adaptarii sau potrivirii protezei, aceasta devenind larga si instabila. In acest caz, aceasta trebuie reumpluta cu material acrilic sau rebazata. Rebazarile repetate in timp tradeaza pierderi semnificative ale osului maxilar si determina ingrosari progresive ale protezei. Proteza incorect adaptata sau larga nu trebuie purtata deoarece afecteaza grav gingia si osul. Proteza trebuie igienizata zilnic dupa mese si purtata noaptea in gura, nu in pahar, conform mitului…

Pro: reface acceptabil estetica, masticatia si vorbirea, fiind o varianta economica.
Contra: poate fi instabila; tinde sa retina mirosurile; genereaza pierdere osoasa.

Proteza partiala

Exista mai multe tipuri de proteze partiale ce se sprijina pe dintii invecinati  zonei de unde lipsesc dinti. Inlocuind doar o parte din dinti (unul sau mai multi) acestea se numesc „partiale”. Daca sunt bine facute au o stabilitate acceptabila insa prezinta multiple dezavantaje, cum ar fi afectarea directa sau indirecta a dintilor pe care se sprijina sau se ancoreaza, miscari nefiziologice care conduc la resorbtii de os, acumularea de alimente intre acestea si gingie, destul de scumpe atunci cand se folosesc sisteme speciale de ancorare, etc. Ca si protezele totale, acestea sunt relativ economice (discutabil) comparativ cu celelalte variante de a inlocui dinti lipsa precum puntile sau implanturile. De asemenea, periodic  trebuiesc controlate si incarcate cu material de captusire, deoarece resorb osul rapid si raman largi, devenind instabile si retentive pentru alimente.

proteza partiala

Exista diferite tipuri de sisteme de ancorare, cum ar fi crosetele, capsele, culisele insa nu mai reprezinta o varianta eficienta si nici pe departe ieftina acum, in plina era a implantologiei dentare.

Pro: stabila la inceput; economica aparent, comparativ cu alte metode de inlocuire a dintilor.
Contra: in timp, fortele generate de proteza prin intermediul sistemelor de fixare vor distruge dintii de sustinere, acestia devenind vulnerabili la boala parodontala si carie; necesita rebazari repetate; produc atrofii osoase.

Orice lucrare mobila trebuie scoasa dupa fiecare masa si in fiecare seara pentru a fi igienizata corespunzator. Protezele nu se lasa in paharul cu apa pe durata noptii ci se poarta in gura, dupa igienizarea lor. Daca lipsesc cativa dinti si doriti o lucrare dentara pentru inlocuirea acestora, luati mai bine in considerare alternative fixe, chiar daca aparent sunt putin mai scumpe, cum ar fi puntile dentare sau a lucrarii  fixe pe implanturile dentare. In timp, se vor dovedi mai eficiente, confortabile si chiar economice, nemaivorbind de estetica si functionalitate.

Proteza fixa pe implanturi

Atunci cand pacientul nu mai are nici un dinte insa maxilarul prezinta anumite grade de atrofie (resorbtie) osoasa, gratie tehnicilor speciale (TotalFix, Fast&Fixed, All-on-4, TotalFix+ sau Quad Zygoma) pacientul poate beneficia de o proteza fixata la implanturi. Este fixa, se sprijina strict la implanturi si poate fi indepartata doar de catre medic prin desurubare.

all4-complet

Acest tip de proteza include intotdeauna o portiune de gingie artificiala care are menirea de a compensa pierderea verticala de os de care sufera pacientul (resorbtia osoasa verticala). Altfel, daca nu se doreste gingie artificiala, singura modalitate o reprezinta aditia osoasa verticala care insa, sa nu uitam, este o manopera chirurgicala complexa, in special cand este realizata la intregul maxilar, prelungeste cu minim un an durata de finalizare a tratamentului si creste dramatic costurile.

grade resorbtie

Proteza fixa la implanturi are 3 componente principale:

  1. structura (de rezistenta) care poate fi metalica, din titan sau aliaj de crom-cobalt, obtinute la Implantodent prin frezare computerizata (cad/cam) sau nemetalica, de culoare alba, realizata din rasini de inalta performanta (Pekkton) sau zirconiu, prin frezare computerizata sau prin presare (rasina). Titanul si polimerul se detaseaza net atunci cand se doreste o lucrare moderna, estetica, usoara, rezistenta si precisa.
structura titan  structura zirconiu

2. suprastructura (dintii) care pot fi din acrilat (garnituri estetice, individualizate), rasina compozita sau ceramica integrala (portelan fara metal).

ceramica integrala  Zirkonzahn_Zirconia

3. gingia artificiala – obtinuta din rasini speciale, biocompatibile si de o estetica deosebita, adaptate la culoarea gingiei pacientului.

structura pekkton

 

Proteza mobilizabila pe implanturi (Overdenture)

O proteza tip Overdenture este de fapt o proteza totala stabilizata pe implanturi sau mini-implanturi dentare. Mini-implanturile dentare, asa cum le spune si numele, sunt niste implanturi subtiri, gandite sa fie introduse in osul maxilar atrofiat. Fiind implanturi cu diametru redus, rezistenta lor este limitata si tocmai de aceea se folosesc doar cu scopul de a stabiliza proteze mobile. Sprijinul acestora este unul mixt, atat pe mini-implanturi cat si pe gingii, proteza fiind practic stabilizata, nu fixata.

4 implanturi si proteza mobilizabila

Bineinteles, ofera un confort mult mai mare comparativ cu o proteza mobila insa nu la fel ca cel oferit de o lucrare fixa pe implanturi, acolo unde sprijinul este implantar. In majoritatea cazurilor, portiunea terminala a acestor implanturi care ancoreaza proteze mobile este sub forma unei bile care patrunde ca intr-o articulatie intr-o garnitura cu manson ce se monteaza in proteza.  Proteza mandibulara, adica cea de jos, poate fi stabilizata de 4 mini-implanturi sau chiar de 2, tinand cont de densitatea osoasa a mandibulei si de posibilitatea de a distribui implanturile, insa proteza maxilara necesita minim 4 astfel de implanturi deoarece densitatea osului  maxilar este mult mai mica decat a celui mandibular. In ambele cazuri, proteza este mobilizabila, adica poate fi indepartata chiar si de pacient, dar sansele sa cada neprovocat de pe pozitie sunt minime. Faptul ca poate fi indepartata de cate ori este nevoie, ofera posibilitatea mentinerii unei bune igiene, atat sub proteza cat si la nivelul gatului implanturilor, acolo unde tinde sa se acumuleze placa bacteriana, respectiv tartru. In plus implantele ce sustin proteza stimuleaza si mentin volumul osos, reducand presiunea nefiziologica cauzata de purtarea unei proteze mobile clasice.

2 implanturi si proteza mobilizabila

In situatii speciale, se impun sisteme protetice speciale, ce au menirea de a imbunatatii sprijinul lucrarii pe implanturile dentare, favorizand transmiterea fiziologica a fortelor masticatorii catre micile radacini din titan, ceea ce face ca lucrarea bine echilibrata sa deserveasca pacientul pentru zeci de ani.

locatori speciali  locatori speciali2

Sistemele speciale tip „locator” sau sfera individualizata pe bara reprezinta cateva exemple ale artei protetice obtinute prin combinatia intre ingineria mecanica si medicina.

rhein13  car_SingleThreadedSphere

Lucrarea capata un echilibru perfect, transmite fortele axial catre implanturile pasiv solidarizate de sistemul bara si, foarte important, permite o indepartare facila chiar de catre pacient pentru curatare si intretinere. In fond si la urma urmei, inamicul principal al implanturilor raman microbii patogeni din placa bacteriana, microorganisme ce pot fi indepartate mecanic prin periaj si chimic cu ajutorulo apelor de gura.

car_OTEquator_Implants  car_SpheroFlex

Pro: stabilitate crescuta; mentine volumul osos; este necesara o interventie chirurgicala minora.
Contra: nu este in totalitate fixa, cea superioara acopera in continuare cerul guri; costuri mai mari decat in cazul protezei clasice insa mai mici comparativ cu lucrarea fixa pe implanturi; alimentele pot patrunde sub lucrare in timpul masticatiei.

Sfaturi pentru ingrijirea protezelor

Daca port proteze, nu mai trebuie sa curat cavitatea orala. Gresit!!!

In general, protezele sunt fabricate din rasini acrilice care sunt casante si necesita anumite precautii in manipulare. Atunci când se manipuleaza, in special pentru curatare, faceti aceasta operatiune deasupra unui  prosop pliat sau chiuvetei in care exista apă. Proteza este delicata si se poate sparge/fractura daca cade pe suprafete dure.
Nu lăsați protezele se usuce deoarece acrilatul se va deshidrata si va devein poros, favorizand ulterior in pori retentia de resturi alimentare si bacterii . Așezati-le in cutia suport, într-o solutie speciala de hidratare sau simplu in apă, atunci când nu le purtați.
Niciodata nu folosiți in curatare sau hidratare apa fiebinte, deoarece aceasta poate provoca deformari ireversibile.

Atentie! Placa bacteriana adera foarte usor  la proteza, mentinand infectii in cavitatea orala. Perierea protezelor dentare  zi cu zi va elimina depozitele de alimente și placa bacteriana, prevenind patarea si ajutand la mentinerea culorii. Un aparat de curătare cu ultrasunete poate fi utilizat pentru intretinerea protezei, dar acesta nu inlocuieste un periaj zilnic, realizat minuțios.
Dupa curatarea protezelor, inainte de a le fixa in gura, periati gingiile, limba si cerul gurii în fiecare dimineață cu o perie moale. Acest lucru stimuleaza circulatia sangelui in tesuturi, mentinandu-le troficitatea si ajuta la indepartarea placii bacteriene.

Implantodent detine aparatura speciala, profesionala, de curatare si intretinere a protezelor. Astfel, proteza patata de vin, cafea sau cu depuneri de tartru, poate redeveni “ca si noua” in numai cateva minute.

Contactati imediat dentistul daca constatati ciobiri sau fisuri ale protezei. Nu incercati sa le reparati singuri, veti inrautatii situatia. Periodic, mergeti la dentist pentru a verifica adaptarea protezei. Astfel, veti incetini ritmul resorbtiei (topirii) osoase.