Coroanele si puntile dentare

Coroanele dentare

Chiar daca un dinte a pierdut o mare parte din structura sa prin carie sau alta leziune, cum ar fi o fractura, de exemplu, este posibil ca acesta sa ramana in continuare viu. Insa acest dinte nu mai functioneaza si nu mai arata asa cum ar trebui, astfel incat poate influenta negativ un zambet, de altfel frumos.

O coroana dentara poate reface integral un astfel de dinte. Aceasta replica naturala a coroanei unui dinte natural poate restaura integral, atat functia cat si estetica dintelui, restaurand natural zambetul.

Recastigarea formei si functiei cu o coroana dentara

O coroana dentara este o restaurare artificiala ce se cimenteaza permanent pe dintele natural. Majoritatea coroanelor sunt realizate fie din metal nobil sau nenobil acoperit cu ceramica dentara  sau modern si perfect biocompatibil sunt fabricate din ceramica integrala, adica portelan fara metal sau din ceramica si zirconiu, situatie in care ambele materiale care se imbina sunt de culoare alba. Indiferent de tipul lor,  toate sunt modelate ca sa arate si sa functioneze intocmai ca si dintele pe care il acopera. Modelajul coroanelor se realizeaza fie manual, in laboratorul de tehnica dentara, fie cu ajutorul sistemelor cad/cam, atat in laborator cat si direct in cabinet cu sistemul CEREC. Ceramica dentara sau portelanul stomatologic a devenit materialul de electie pentru coroanele dentare datorita proprietatilor unice pe care le poseda. Pe langa biocompatibilitatea, rezistenta si durabilitatea oferite de acest material, portelanul ofera o estetica identica cu a dintelui natural.

Coroanele dentare sunt utile in mai multe situatii.  De exemplu, dintii cariati ce au fost in repetate randuri plombati, trebuie acoperiti cu o coroana dentara pentru a fi ranforsati si protejati la fracturare.

Dintii cu tratament de canal, acolo unde accesul la radacini s-a facut sapand un orificiu in coroana, trebuie protejati prin acoperirea lor cu o coroana dentara artificiala. O coroana poate de asemenea imbunatati aspectul unor dinti ciobiti, fracturati, modificati ireversibil de culoare sau cu anomalii de crestere.

In timp ce coroanele de ceramica integrala sunt perferate in zonele vizibile, pentru refacerea dintilor din zone cu forte masticatorii mari, cum este zona molarilor, sunt preferate coroane cu o structura de rezistenta suplimentara, cum ar fi cele metalo-ceramice sau biocompatibil, zirconiu-ceramice.

 

Realizarea unei coroane dentare

Procesul de fabricare a unei coroane dentare incepe prin prepararea dintelui, mai exact prin indepartarea eventualelor carii si ramforsarea acestuia cu o plomba. Medicul dentist va slefui dintele cu freze speciale dandu-i forme precise prin reducerea uniforma din smalt si dentina, astfel incat sa fie posibila acoperirea sa cu o coroana, pilirea realizandu-se minim invaziv, atat cat este necesar.

O data ce dintele este preparat, dentistul va inregistra amprenta acestuia si bineinteles, muscatura pacientului. Amprenta va cuprinde dintele in cauza, dintii vecini dar si dintii antagonisti, adica opusi si va fi inregistrata clasic, cu linguri de amprenta si materiale siliconice ce fac priza in gura sau modern, cu ajutorul scanner-ului de la sistemul CEREC, sub forma de amprenta digitala. In prima situatie, „pachetul” fizic va fi trimis catre laboratorul de tehnica dentara si va cuprinde amprenta, muscatura si specificatii legate de tipul de material si culoare iar  tehnicianul dentar va realiza coroana definitiva intr-un interval ce poate dura zile sau chiar saptamani. In situatia amprentarii digitale, intregul proces dureaza circa o ora: pe baza amprentei optice medicul proiecteaza chiar in cabinet, pe calculatorul special coroana si cand totul este gata, introduce in masina de frezare un cub de portelan fara metal la culoarea dintilor, care in circa 10 minute se va transforma intr-o coroana precisa, functionala si perfect estetica. De aceea, metoda se mai numeste „one visit dentistry”. Daca fabricarea coroanei dentare presupune un timp de asteptare, veti primi o coroana provizorie ce va proteja dintele si va va permite folosirea acestuia pana ce coroana definitiva este gata, in special cand dintele se afla in zona vizibila.

Cand coroana definitiva este gata, dentistul va indeparta coroana provizorie si va pozitiona coroana definitiva in locul ei. In acest moment exista posibilitatea sa fie nevoie de cateva mici adaptari pentru un confort si un aspect imbunatatit. Dupa realizarea acestor mici ajustari, dentistul o va finisa, lustrui si cimenta pe dinte.

 

Puntile dentare

Acestea au fost utilizate cu succes timp de decenii atunci cand s-a dorit inlocuirea unor dinti pierduti. Cu ajutorul lor putem inlocui cu o restaurare fixa un singur sau mai multi dinti lipsa. Este formata din minim 2 stalpi de punte, adica 2 coroane care se fixeaza pe dintii naturali iar intre acestia se gaseste corpul de punte, adica inlocuitorii dintilor lipsa. Din pacate, pentru a fixa puntea pe dintii stalpi, acestia trebuie sa fie preparati prin slefuire cu freze dentare iar cateodata, dintilor respectivi li se trateaza si canalele. Asta inseamna ca, in plina era a implanturilor dentare, cand inserarea implantului sau a implanturilor ne scuteste de acest sacrificiu dentar, puntea dentara reprezinta o solutie invaziva. Progresul tehnologic inregistrat in ultimii ani precum si cercetarile din domeniul materialelor dentare, au condus la posibilitatea realizarii unor coroane si punti foarte rezistente si deosebit de estetice. Cu toate ca acum  implantul dentar este considerat „standardul de aur” atunci cand discutam despre inlocuirea dintilor, puntea dentara ramane inca o alternativa viabila, mai ales in situatia unor pacienti ce nu dispun de un buget corespunzator sau la care tratamentul cu implanturi nu este considerat ca fiind fezabil.

Constructiv, exista 3 tipuri de punti dentare:

  • Cu structura de rezistenta inestetica – metalica (aliaj nobil din aur sau platina) si acoperire cu ceramica (portelan),
  • Cu structura de rezistenta estetica – zirconiu si acoperire cu ceramica (portelan),
  • Realizata in intregime din ceramica (lithiu-disilicat), aceea ceramica dura, rezistenta, ce imita perfect culoarea si translucenta dintilor naturali, capabila sa suporte cu succes fortele generate in timpul masticatiei.

 

Puntea dentara vs. implant dentar

Puntea dentara a constituit o varianta viabila de tratament pentru foarte multi ani, insa, asa cum am mai amintit, avea si anumite dezavantaje.

Slefuirea, practic sacrificarea dintilor naturali pentru a-i transforma in stalpi de punte reprezinta dezavantajul major. Nu de putine ori, pentru a realiza o punte estetica, slefuirea implica de pe toate suprafetele minimum 2, chiar 2,5mm, ceea ce duce la tratamente de canal, adica la nevoia tratarii canalului sau canalelor dintelui respectiv. Pe langa invazivitatea manoperei, aceasta creste considerabil si costurile, astfel incat pretul final al puntii ajunge sa fie egal sau sa depaseasca costurile tratamentului cu implant dentar.

Pe de alta parte, cimentul folosit ca interfata intre coroana si bont se poate „spala” in timp ceea ce poate predispune dintii stalpi la carie, si chiar inflamatie gingivala.

Totodata, daca pacientul nu este atent cu igiena orala, sub corpul de punte se pot acumula resturi alimentare care prin descompunere sa genereze inflamatie gingivala si respectiv boala parodontala. Datorita  avantajelor oferite de implantele dentare, acestea au crescut ca si popularitate in ultima vreme, varianta de tratamet prin punte dentara cimentata pe dinti naturali scazand concomitent.

Pe de alta parte exista si situatii, chiar daca acestea nu sunt numeroase, unde implantul dentar nu este recomandat, puntea dentara fiind o alternativa excelenta. De exemplu, poate ca nu exista suficient os in zona unde terbuie realizat implantul dentar iar pacientul nu poate face aditie de os. Sau, datorita pozitiei sale, un eventual implant ar putea interfera/afecta alte structuri sau tesuturi anatomice, cum ar fi nervi, vase de sange sau sinusuri maxilare. Sunt si situatii cand pacientul poate avea probleme grave, decompensate de sanatate generala (diabet necontrolat, boli de imunitate, metabolice) care interfereaza cu mecanismele de vindecare si osteointegrare si care ar periclita viitorul implantului dentar.

Un alt scenariu este cel al pacientilor cu probleme de sangerare si coagulare, la care chiar daca implantul nu reprezinta o contraindicatie, operatia in sine poate reprezenta un pericol.  Puntea reprezinta o buna alternativa si in cazul pacientilor de sex feminin carora, pentru a preveni demineralizarile osoase ce apar in menopauza li se administreaza intravenos niste medicamente cunoscute ca bifosfonati.

Totodata, puntile dentare pot fi o alternativa mai buna la fumatorii cronici, care nu pot sau nu inteleg sa renunte la fumat.

Costurile sunt un alt factor: initial costurile unei punti dentare pe dinti par mai mici decat ale tratamentului cu  implant dentar. Acest aspect ar trebui analizat cu foarte mare atentie, deoarece nu de putine ori si mai ales pe termen lung, costurile tratamentului cu implant sunt mai mici decat cele ale tratamentului cu punte pe dinti naturali.

Implanturile din titan si-au dovedit fiabilitatea si eficienta pe termen lung, rezisatnd peste 50 de ani, cand au fost de calitate si ingrijite corespunzator. Daca este sa luam in calcul ca o punte dentara, datorita modificarilor fiziologice ce apar la nivelul gingiei si osului  necesita schimbarea cam la circa 8 ani, ar trebui sa realizam circa 6, 7 punti pentru a egala „viata” implantului. Deci, care ar fi varianta mai ieftina si eficienta pe termen lung???

Implanturile dentare sunt usor de intretinut, nu au nerv si nu sunt predispuse la carie precum dintii naturali, rezultand din nou costuri mult mai mici  pe termen lung.

In concluzie, tratamentul cu implant ramane cea mai eficienta si predictibila metoda de incocuire a dintilor pierduti!