Boala parodontala si barbatul

BOALA PARODONTALA SI BARBATUL

Boala parodontala si barbatul

Sanatatea parodontala la barbati este extrem de importanta si poate interactiona cu o varietate de alti factori de sanatate generala.

Studiile au demonstrat ca boala parodontala inregistreaza un procent mai ridicat la barbati (56,4%) fata de femei (38,4%).

Cauzele?

Una din cauze ar putea fi aceea ca barbatii frecventeaza in numar mai mic dentistul comparativ cu femeile. O alta cauza este data de indicatorii scazuti de sanatate  parodontala pe care o manifesta barbatii: mai multa placa bacteriana, mai mult tartru, sangerare la sondarea parodontala.

SANATATEA PROSTATEI
Boala parodontala si barbatul 1

Antigenul specific al prostatei (PSA) este o enzima creata in prostata care in mod normal este secretata in cantitati foarte mici. In cazul in care prostata isi mareste volumul (inflamatie, infectie, cancer), nivelul de PSA creste mult. Cercetarile au aratat ca barbatii la care s-a identificat boala parodontala, adica gingii inflamate, rosii, sensibile la atingere precum si prostatita (inflamatia prostatei) aveau niveluri ridicate de PSA in sange, comparativ cu lotul de barbati care aveau doar una din cele doua afectiuni. Concluzia este ca sanatatea prostatei poate fi asociata cu sanatatea parodontala si invers.

BOLILE CARDIO-VASCULARE
Boala parodontala si barbatul 2

Numeroase cercetari certifica faptul ca boala parodontala si bolile cardio-vasculare sunt asociate: boala parodontala creste semnificativ riscul dezvoltarii bolilor cardio-vasculare. Ambele boli sunt de fapt stari inflamatorii cronice, iar cercetatorii sunt siguri ca INFLAMATIA este elementul comun intre boala parodontala si bolile de inima. Deoarece barbatii sunt mai predispusi la boli cardio-vasculare decat femeile, mentinerea sanatatii parodontale reprezinta un alt mod de a reduce acest risc.

 

IMPOTENTA SEXUALA
Boala parodontala si barbatul 3 

Conform cercetarilor, barbatii care sufera de boala parodontala, in special cei sub 30 de ani precum si cei trecuti de 70 de ani prezinta un risc crescut de a dezvolta impotenta sexuala.

MOTIVUL?  Tot INFLAMATIA cronica prelungita care de fapt afecteaza vasele de sange (ca si in cazul bolilor cardio-vasculare) ce au un rol major in producerea si mentinerea erectiei.

 

CANCER
Boala parodontala si barbatul 4

Cercetarile oamenilor de stiinta americani si britanici confirma faptul ca barbatii cu boala parodontala in istoricul medical au cu 14% mai multe sanse de a dezvolta o forma de cancer decat barbatii cu o sanatate orala buna.

Mai exact, barbatii care sufera de boala parodontala au comparativ cu femeile:

  • Cu 49% mai multe sanse sa dezvolte cancer renal,
  • Cu 54% sanse mai mari sa dezvolte cancer pancreatic,
  • Cu 30% sanse crescute sa dezvolte o forma de cancer de sange.