Cauze si mecanisme

O gura sanatoasa este colonizata cu mai mult de 700 de specii diferite de bacterii, dintre care cele mai multe sunt complet inofensive si traiesc in armonie cu gazda lor.

cauze

Cu toate acestea, atunci cand igiena orala nu se efectueaza corespunzator, in vecinatatea gingiilor se constituie depozite microbiene formand placa bacteriana, creindu-se premiza dezvoltarii unor specii bacteriene mult mai periculoase si agresive, in paralel cu alterarea mecanismelor de aparare locala ale organismului. Acum se rupe echilibrul – bacteriile periculoase se inmultesc, iar imunitatea locala scade!

cauze 2

In cazul in care placa bacteriana nu este indepartata zilnic prin periaj corect atat de pe dinti, cat mai ales dintre dinti, sub actiunea substantelor minerale din saliva aceasta se intareste (pietrifica) si se transforma in tartru.

Prezenta tartrului dentar pe dinti favorizeaza acumularea si inaintarea placii bacteriene catre radacinile dintilor. In mod normal, intre gingie si dinte si intre radacina si os exista fibrele parodontale care sigileaza spatiul si sustine dintele in alveola osoasa. Cu cat inflamatia patrunde in profunzime, intre radacina si os, fibrele parodontale sunt distruse si se formeaza un spatiu in forma de palnie numit punga parodontala.

Punga parodontala reprezinta spatiul ideal pentru acumularea de placa bacteriana si tartru, adica pentru colonizarea si inmultirea bacteriilor, agravand din ce in ce mai tare boala parodontala. In noul sau habitat, metabolismul bacterian conduce la eliberarea de toxine determinand organismul sa declanseze accelerat mecanismele de aparare.

cauze 3

Substantele secretate local de catre organism prin mecanismele de aparare distrug o parte din bacterii insa din pacate distrug si fibrele parodontale care sustin dintele in os. Astfel, boala parodontala evolueaza prin mecanism autoimun.

Spatiul rezultat prin distructia osului (punga parodontala) se mareste pana la distructia completa a osului din jurul radacinii, ceea ce conduce in final la pierdrea dintelui.

Severitatea si viteza de progresie a bolii parodontale depinde de echilibrul dintre o serie de factori si anume:

  • Numarul si tipul de bacterii prezente,
  • Reactia si forta mecanismelor de aparare (imunitatea) ale pacientului,
  • Prezenta sau absenta factorilor de risc.

Astfel, cu cat bacteriile fac parte din specii mai agresive si cu cat mecanismele de aparare ale pacientului sunt mai slabe (imunitate scazuta) cu atat boala parodontala va fi mai activa. Anumiti factori de risc cum ar fi fumatul sau diabetul zaharat slabesc si mai mult imunitatea organismului, accelerand progresia bolii parodontale.

In acelasi mod, anumite medicamente cum ar fi imunosupresoarele vasodilatatoarele sau antihipertensivele afecteaza raspunsul inflamator la placa bacteriana facand ca acesti pacienti sa fie mai succeptibili la gingivita.

De aceea, reamintim ca fara acumularea de placa bacteriana (factorul determinant), parodontita (boala parodontala) nu apare!