Anestezia prin adormire si anestezia generala

Anestezia prin adormire si anestezia generala.

La Implantodent, durerea este gestionata eficient, astfel incat pacientul sa beneficieze de un tratament nedureros.

Gratie optiunilor diverse de anestezie pe care pacientul le are in clinicile Implantodent, confortul si siguranta acestuia sunt la cote maxime. Din pacate, de multe ori, interventiile in sfera orala, dentara sau maxilo-faciala sunt asociate cu durere si experiente traumatizante. Total gresit!

anestezie-prin-adormire

Aparatura moderna, atat cea de anestezie, cat si cea de urgenta, asistate de un generator de mare putere, rezervele confortabile, precum si medicamentele de ultima generatie, completate de prezenta specialistului nostru in ATI, dr Adrian Fono, medic primar, ce detine competenta in „managementul durerii”, fac ca si cel mai anxios pacient, indiferent de varsta, sa se bucure de tratamente dentare de calitate, indiferent de gradul de complexitate.

aparatura-inhalosedare

Statisticile arata ca peste 67% dintre copii si peste 25% dintre adulti sufera de frica de stomatolog. Tehnicile si aparatura  de sedare-anestezie de ultima ora vor transforma vizita la Implantodent intr-una placuta, generand surprinzator, o stare generala de calm si relaxare.

specialist-ati

Traditional, anestezia specifica medicinii dentare este cea locala sau loco-regionala, cea care produce „amortire” pe o perioada limitata de timp. Poate fi topica, de contact sau injectabila, folosind carpule speciale si ace foarte subtiri, atraumatice.

Pacientul este complet treaz si desi este amortit in zona de lucru, exista alte senzatii care pot genera disconfort, cum ar fi presiunea, vibratiile, mirosul sau sunetele.

Laserul dentar utilizat in clinicile Implantodent reprezinta o buna alternativa pentru toate acestea. Sedativele orale precum Valium sau Xanax pot relaxa pacientul daca sunt administrate inainte cu o ora de procedura, bineinteles la indicatiile medicului. Din pacate, medicatia este absorbita prin sistemul digestiv si prin urmare, efectul clinic si gradul de relaxare sunt destul de variabile si imprevizibile.

 

Exista trei optiuni de anesteziere in completarea anesteziei locale:

  • Anestezia prin sedare intravenoasa (adormire):

Aceasta este abordarea cea mai recomandata si frecvent  solicitata de majoritatea pacientilor.

implant dentar2

Preoperator, pentru a evita orice risc, oricat de mic ar fi acesta, recomandam analize si controlam functiile cardiaca si respiratorie prin realizarea unui EKG si a unei spirometrii. Procedura de anestezie este simpla si nedureroasa. Gratie unui dispozitiv prevazut cu microprocesor, pacientul primeste pe vena in doza perfect calculata un cocktail medicamentos prin care este relaxat si adormit in timpul procedurii si trezit imediat dupa finalizarea acesteia.

Sedarea este constienta, pacientul pastrandu-si reflexele nealterate. Este o tehnica foarte sigura si care presupune monitorizarea continua a functiilor vitale pe parcursul tratamentului si aici ne referim la respiratie, ritm cardiac, oxigenare si tensiune arteriala.

Dupa trezirea controlata, pacientii se simt excelent, nu isi aduc aminte de nimic legat de tratament si stationeaza pana la revenirea completa intr-una din rezervele confortabile ale clinicilor noastre, putand pleca acasa dupa un interval de recuperare de circa 20-30 minute.

13_aditii si augmentari osoasePeste 90% dintre pacientii supusi procedurilor chirurgicale in sfera orala aleg sedarea medicamentoasa pe cale intravenoasa pentru confort optim si siguranta in timpul actului operator.

De exemplu, interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte este de multe ori o procedura migaloasa si dificila, fiind realizata in cel mai sigur mod atunci cand pacientul este sedat, linistit si se simte confortabil. Chirurgul lucreaza intr-o zona restransa, in apropierea unor formatiuni anatomice vitale cum ar fi artere, vene, nervi sau sinusuri maxilare si este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul interventiei. Sedarea intravenoasa va ajuta sa va simtiti foarte confortabil, permitand chirurgului sa se concentreze total asupra procedurii in mod sigur si rapid.

  • Anestezia prin inhalosedare, cu protoxid de azot, cunoscuta in mod frecvent ca „gazul comic” datorita starii pe care o induce pacientului, ii ofera acestuia senzatia de relaxare si dezinhibitie. Pacientul este treaz si constient pe tot parcursul procedurii, raspunzand la comenzile medicului.anestezie-cu-protoxid-de-azot

Abordarea poate fi adecvata in cazul procedurilor simple, pentru pacientii mai putin anxiosi sau pentru cei cu fobie de ace sau zgomot de turbina dentara. Procedeul de inhalosedare implica inhalarea unui amestec de protoxid de azot si oxigen, dozat cu ajutorul unui aparat special, pentru a evita riscurile unei supradozari. Azotul nu se metabolizeaza in organism, ceea ce face ca eliminarea lui sa se faca rapid, in 3 maxim 5 minute, fata de celelalte metode de sedare unde eliminarea substantelor poate dura intre 2 si 3 ore.

Reamintim ca prin inhalosedare, pacientul isi pastreaza caile respiratorii deschise si raspunde in continuare la stimulii fizici sau comenzile verbale pe care le primeste. Este ideala pentru copil: acesta nu simte nici un fel de durere, pare sa fie adormit sau amuzat de ceea ce sa intampla, dar este constient si poate colabora cu medicul, raspunzand chiar si la intrebari. In schimb, nu mai percepe sunete, mirosuri si cel mai important, nu simte nimic in timpul interventiei dentare. Cand isi va reveni, va fi odihnit si fara amintiri neplacute legate de vizita la medicul dentist.

  • Anestezia generala, prin intubare nazo-traheala, este folosita in medicina dentara doar pentru operatii complexe, in sfera orala si maxilo-faciala, in special asupra adultilor, in traumatisme intinse, extirpari de tumori sau reconstructii majore ale oaselor maxilare. Totodata, este utilizata in implantologia speciala, atunci cand la pacientii cu maxilar sever atrofiat se insera mai multe implanturi zigomatice, simultan.intubare-nazo-traheala

Implantodent este prima si printre putinele clinici stomatologice din tara unde s-a implementat si se foloseste anestezia generala oferita in regim de bloc operator pentru interventiile complexe descrise anterior. Procedura in sine implica urmatoarele aspecte: pacientul este intubat, i se administreaza substante si gaze specifice direct in plamani, de acolo fiind preluate de sange si transportate catre creier, loc unde acestea rup complet bariera dureroasa. In aceasta situatie, respiratia se realizeaza artificial, asistata de aparate ultramoderne, care in acelasi timp monitorizeaza toate functiile vitale ale pacientului. Acest tip de anestezie se realizeaza numai cu participarea si asistenta medicului anestezist. Inainte de efecuarea anesteziei generale, pacientul este minutios examinat clinic, pentru a fi depistate eventualele probleme de sanatate incompatibile cu anestezia generala. Sunt necesare radiografia pulmonara, rezultatul examenelor cardiace si acordul scris al specialistului cardiolog ca pacientul este apt pentru anestezia generala prin intubare.

Ca si sfaturi preoperatorii, nu trebuie sa consumati lichide si alimente cu 6 ore inainte de interventie, regula generala fiind ”fara alimente solide incepand cu miezul noptii precedente”. Uneori, anestezia generala poate avea si efecte secundare, printre care ameteala, greata, somnolenta sau pierderea abilitatii de coordonare, simptome care vor fi depasite cu bine in conditii de siguranta si confort in rezervele confortabile ale clinicii, impreuna cu personalul nostru specializat.

Din pacate, anestezia generala implica costuri medii spre mari, datorita faptului ca implica o echipa mai numeroasa si bine pregatita, aparatura necesara este foarte scumpa si intra in dotarea clinicilor care detin un bloc operator, la randul lui foarte costisitor ca si investitie. Substantele utilizate sunt de ultima generatie, capabile sa asigure o anestezie foarte buna, cu riscuri cat mai mici, iar costurile aferente specializarii medicilor specialisti in anestezie si terapie intensiva sunt destul de mari.

rezerva-post-operator