Maseaua de minte

Extractia molarilor (maselelor) de minte pare a fi un ritual de initiere a celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 21 de ani. Denumirea de „molari de minte” implica faptul ca in intervalul 17 – 25 de ani o persoana a dobandit o oarecare intelepciune. Denumirea stomatologica a molarului de minte este „MOLARUL TREI”.

FRECVENT RAMAN BLOCATI IN SPATELE MOLARULUI 2 – De cele mai multe ori, molarii de minte au radacini atipice, sunt incovoiati si rau pozitionati. Deseori se blocheaza in spatele celui de-al doilea molar, problema cunoscuta sub denumirea de „incluzie”. Multe persoane resimt durere si tumefieri în jurul acestor molari la o varsta frageda.

PROVOACA CARII SI BOALA PARODONTALA – In mod frecvent, chiar daca reusesc sa erupa, molarii de minte dezvolta carii sau afectiuni gingivale (boala parodontala) deoarece sunt pozitionati intr-o zona dificila de curatat prin periaj, fapt care permite acumularea de placa bacteriana. In orice caz, molarii de minte sunt asociati cu numeroase probleme.

2

NU AU NICI UN ROL FUNCTIONAL – Din punct de vedere functional, molarii de minte joaca un rol infim sau niciunul in masticatie. In mod normal, exista patru molari de minte (molarii nr. 18, 28, 38 si 48), insa unii pacienti pot avea mai multi sau mai putini. Uneori lipsesc cu desavarsire (situatia fericita) si nu se formeaza niciodata (lipsesc mugurii).

 

cadrane si dinti

AU FOLOSIT OMULUI PRIMITIV – Molarii de minte sunt molari reziduali folositi de stramosii nostri pentru a mastica tesut lemnos sau alimente crude. O teorie raspandita este aceea ca stramosii nostri aveau cranii cu maxilare mai mari cu mai multi dinti, care este posibil sa fi fost folositi la masticatia frunzisului sau a carnii crude, pentru o digestie mai usoara. Pe masura ce dieta umana s-a modificat si a devenit mai usor digerabila, maxilarele au devenit mai mici. Totusi, molarii numarul trei sau molarii de minte continua sa se dezvolte pe maxilarele umane.

4

Adevar si fictiune despre maseaua de minte (molarul de minte)

Adevaruri:

 • Deseori, molarii de minte determina inflamatii localizate, infectii, carii dentare si afectiuni gingivale.
 • In mod frecvent, molarii de minte determina deteriorarea maxilarului si a dintilor adiacenti (vecini).
 • Complicatiile sunt extrem de rare atunci cand extractiile sunt efectuate cu ajutorul tehnicilor chirurgicale moderne, a tehnologiei avansate si de catre specialisti experimentati.
 • Cea mai buna abordare a tratamentului este indepartarea timpurie a tuturor celor patru molari de minte, simultan sau 2 cate 2, intre varsta de 15 si 20 de ani (radacinile nu sunt complet formate, iar osul este inca „elastic”).
 • Pe langa anestezia locala, pentru confortul total al pacientului, este indicata utilizarea mijloacelor suplimentare de sedare – inhalosedarea sau sedarea medicamentoasa pe cale intra-venoasa.
 • De obicei, recuperarea are loc in mod rapid, majoritatea pacientilor revenind la lucru sau scoala in una sau doua zile.

Fictiune

 • Indepartarea molarilor de minte determina deplasarea in spate a dintilor deja ingramaditi.Fals: Dintii nu se deplaseaza in spate, iar indepartarea molarilor de minte nu determina corectarea dintilor îngramaditi (usureaza actiunea fortelor determinate de aparatul ortodontic care indreapta dintii).
 • Dintii care nu ridica probleme nu ar trebui indepartati. Fals: Molarii de minte ramasi intacti pot dezvolta o serie de probleme deoarece se ajunge foarte greu cu periuta pana la ei, se acumuleaza placa bacteriana, iar dintele dezvolta astfel carii si probleme parodontale.
 • Intrucat molarii de minte sunt aproape de un nerv, indepartarea poate determina deteriorarea nervului. Neintemeiat: In mod normal, exista un spatiu intre molarii de minte si nerv. Ideal este ca diagnosticul sa se faca pe o imagine tridimensionala (tomografia dentara), sa existe tehnologie avansata in dotare (laser sau piezotom), iar chirurgul sa detina experienta necesara in astfel de manopere. Problemele cu functia nervoasa sunt rare.
 • Indepartarea molarilor de minte determina caderea pometilor. Fals: Indepartarea molarilor de minte nu are niciun efect asupra formei fetei.
 • Daca nu doare, nu interveni. Rationament gresit: Cariile, afectiunile gingivale si alte forme de patologie se pot dezvolta rapid la molarii de minte fara simptome si pot afecta ireversibil structurile adiacente.

Majoritatea problemelor asociate molarilor de minte au legatura cu accesul dificil pentru asigurarea igienei corespunzatoare si acumularea de tartru, fapt care determina inflamatia si infectia.

De ce trebuie indepartati molarii de minte?

In mod frecvent, molarii de minte sunt inclusi sau blocati in spatele molarilor numarul doi si sunt foarte dificil de curatat. Tartrul, impreuna cu accesul redus pentru realizarea igienei orale, determina inflamarea care poate duce la infectie, carii sau afectiuni gingivale.

Molarii de minte pot, de asemenea, cauza chisturi la nivelul maxilarului.

Acestia sunt, totodata, implicati in deplasarea dintilor adiacenti.

Cele mai obisnuite probleme asociate molarilor de minte sunt:Radiografie molar / masea de minte

 • Durerea si tumefierea: Acestea sunt cele mai obisnuite simptome initiale. Sunt cauzate de inflamatie (pericoronarita) sau infectia tesutului gingival.

6

 • Afectiune gingivala (afectiune parodontala): Afectiunea gingivala se poate dezvolta intre al doilea molar si molarul de minte. Acestia se afla pe acelasi os si tesut gingival, iar cand tesutul este deteriorat, refacerea sau regenerarea este extrem de dificila, daca nu imposibila. Acest aspect afecteaza in mare parte molarii numarul doi, care sunt foarte importanti pentru masticatie.

radiografie masea de minte

 • Carii: Cariile pot aparea pe molarii de minte sau pe suprafata radiculara a molarilor numarul doi. Acestea sunt dificil, daca nu imposibil, de tratat. Daca un al doilea molar dezvolta o carie profunda pe o latura, deseori trebuie extras.

Carie si infectie masea de minte

 • Chisturi la nivelul maxilarului: Chisturile determina o distrugere semnificativa a osului si deteriorarea structurilor inconjuratoare (dinti, nerv, maxilar). Unele devin destul de mari si slabesc osul maxilarului, existand riscul de fractura.

Chist masea de minte

 • Deplasarea dintilor adiacenti: Acesta nu este un aspect inteles in totalitate de dentisti, insa molarii de minte inclusi pot reprezenta un factor care contribuie la ingramadirea dintilor. Deseori, ortodontii recomanda indepartarea molarilor de minte pentru a preveni deplasarea.

Literatura de specialitate si experienta colectiva a multor dentisti sustin un lucru: molarii de minte determina in mod previzibil probleme in cazul unui procent mare al populatiei.

Conform unei analize ample a literaturii de specialitate realizate de Asociatia Americana a Chirurgilor Maxilo-Faciali si Orali (AAOMS), se precizeaza ca:

 • Molarii de minte inclusi afecteaza negativ sanatatea tesutului gingival si a dintilor adiacenti.
 • Molarii de minte inclusi isi pot schimba in continuare pozitia dupa varsta de 23 de ani.
 • Molarii de minte erupti (neinclusi) nu indica in mod necesar o stare de sanatate buna. Acestia sunt asociati cu o incidenta mai mare a afectiunilor gingivale (parodontale) si pierderii osoase.
 • Lipsa simptomelor precum durerea si tumefierea nu indica absenta bolii.
 • Exista bacterii in numar foarte mare in jurul molarilor numarul trei (de minte), multe din ele puternic patogene.
 • Afectiunea gingivala evolueaza chiar si in absenta simptomelor si pe masura inaintarii in varsta.
 • Incidenta complicatiilor postoperatorii ca urmare a indepartarii molarilor numarul trei este mai mare dupa varsta de 25 de ani.
 • Indepartarea timpurie este recomandata atat in cazul molarilor inclusi, cat si al celor neinclusi, precum si la pacientii simptomatici cat si asimptomatici.

Analiza literaturii de specialitate AAOMS concluzioneaza:

 • Indepartarea timpurie a molarilor de minte este recomandata pentru prevenirea infectiei, a patologiei si a deteriorarii dintilor inconjuratori.
 • Filozofia, „Daca nu doare, nu interveni” nu este sustinuta de literatura de specialitate.
 • Riscul de complicatii in cazul indepartarii molarilor de minte poate creste odata cu inaintarea in varsta.
 • Dezvoltarea afectiunii se poate produce atat la molarii de minte inclusi, cat si la cei neinclusi (erupti).

Literatura de specialitate si cea referitoare la chirurgia orala nu sustin filozofia „Daca nu doare, nu interveni”.