Aditia si augmentarea osoasa

“IMPLANTODENT – EXPERTI IN RECONSTRUCTII COMPLEXE, COMPLETE, ESTETICE SI FUNCTIONALE ALE DANTURII”

Ati pierdut un dinte sau mai multi dinti si doriti sa-i inlocuiti cu implanturi dentare?

Poate ati suferit un accident, un traumatism in zona maxilara iar pe langa dinti ati pierdut si o cantitate de os.

Ati extras dintii cu ani in urma, datorita unor infectii sau pentru ca erau mobili dar nu i-ati mai inlocuit sau i-ati inlocuit cu punti dentare?

Purtati proteze mobile, fie partiale fie totale insa ati observat ca ele misca din ce in ce mai tare, sunt largi si nu se mai lipesc de gingii nici cu cantitati mari de adeziv?

Este posibil sa fi avut un chist maxilar pe care chirurgul l-a indepartat insa locul vindecat este inestetic?

Aveti punti dentare care de ceva timp arata ca si cum ar fi scurte deoarece sub ele a aparut un spatiu vizibil?

Toate aceste situatii sunt o parte din scenariile in care s-a pierdut os maxilar, fenomenul fiind numit RESORBTIA sau ATROFIA oaselor maxilare. Practic, portiuni din osul maxilar sau chiar intreg osul si-au micsorat volumul.

Aditia si augmentarea osoasa1

Din fericire, exista modalitati previzibile de a regenera sau repara osul, astfel incat sa fie evitat orice compromis terapeutic.

Acestea sunt tratamentele de ADITIE sau AUGMENTARE de tesuri: dure (os) si moi (gingii si mucoase).

Aditia si augmentarea osoasa2

ADITIILE OSOASE SUNT SPECIALITATEA NOASTRA!

La Implantodent utilizam o varietate de materiale si tehnici de grefare pentru a repara sau regenera predictibil osul deteriorat, astfel incat acesta sa ofere fundatia perfecta pentru implanturile dentare.

Aditia si augmentarea osoasa3

Echipa medicala specializata si cu vasta experienta, dotarile specifice, materialele de calitate si tehnologia de varf ne recomanda ca alegere favorita atunci cand pacientii doresc tratamente de grefare (aditii, augmentari) si regenerari de tesuturi (dure si moi).

Specialistii nostri (dr. Chemal, dr. Dumitru, dr. Vasileios) sunt calificati sa realizeze proceduri de aditie si regenerare tisulara, fiind supraspecializati in SUA, Germania, Austria si Elvetia, realizand cu succes aproape zilnic, de peste 10 ani astfel de  proceduri la mii de pacienti. Si pentru ca nu sunt simple vorbe, oricand, albumul foto al cazuisticii noastre poate fi consultat in clinica.

Aditiile si augmentarile osoase sunt tratamente predictibile atunci cand se respecta protocoalele riguroase: atat cele pre, intra si postoperatorii, cat si cele care tin de calitatea biomaterialeor si sterilizare.

Premergator unui astfel de tratament, cavitatea orala (gura) trebuie asanata de orice infectie sau inflamatie, fie dentara, osoasa sau gingivala. Marele avantaj la Implantodent este ca toate tratamentele premergatoare sau postaditie se desfasoara interdisciplinar insa „sub acelasi acoperis” – parodontologul trateaza infectiile si inflamatiile gingivale si ale osului ce inconjoara dintii, dentistul restaurativ trateaza cariile plomband estetic dintii cu materiale compozite sau incrustatii din portelan, chirurgii extrag dintii irecuperabili sau cei care intretin focare infectioase, ortodontul repozitioneaza corect dintii, implantologii insera implanturile iar proteticienii realizeaza lucrari estetice si mai ales functionale pe acestea si pe dintii naturali.

Pacientii care au pierdut dinti si os sufera de probleme functionale si cosmetice.

Aditia si augmentarea osoasa4

Optiunile conventionale de inlocuire a dintilor sunt reprezentate de:

 • Puntea dentara (este fixa),
 • Proteza dentara (este mobila).

Aceste doua optiuni nu reprezinta cea mai buna optiune deoarece sunt inadecvate pentru  masticatie, vorbit si in mod cert pentru un zambet acceptabil.

Aditia si augmentarea osoasa5

Prin procedurile de grefare osoasa, se reface osul deteriorat intr-un mod natural, astfel incat acesta sa sustina cu succes radacinile dentare sau implanturile, oferind longevitate tratamentelor de refacere a danturii. Rezultatele vor fi eficiente din punct de vedere cosmetic si functional pentru multi ani.

Aditia osoasa

 • Ofera suportul ideal pentru implanturile dentare;
 • Creste longevitatea dintilor naturali si a implanturilor;
 • Creaza un aspect gingival natural, ca forma si nivel;
 • Imbunatateste estetica si echilibrul vizual;
 • Imbunatateste igiena dentara.

Care este rata de succes a aditiei osoase?

Tratamentul de aditie osoasa este sigur si predictibil cu o rata foarte mica de complicatii atunci cand:

 • Chirurgul detine experienta si manualitatea necesara si este specializat in astfel de manopere,
 • Se utilizeaza biomateriale de calitate, certificate si aparatura avansata, capabila sa ofere caracterul „minim invaziv” (piezochirurgie, laser, etc),
 • Pacientul respecta cu strictete toate indicatiile medicului (igiena orala, fumat, dieta speciala, medicatie, controale, etc).

Aditiile osoase orizontale (ingrosarea osului) sunt mai predictibile si au o sansa de succes mai mare decat aditiile osoase verticale (inaltarea osului).

Procedurile de grefare osoasa – sunt proceduri specifice ce au ca scop cresterea (refacerea) volumului osos – pe inaltime (aditie verticala) si pe latime (aditie orizontala) pentru a crea fundatia solida pentru implanturile dentare si lucrarile de pe acestea.

a. Conservarea alveolei postextractionale – daca imediat dupa extractie nu se poate insera implantul dentar, pentru ca osul sa-si pastreze forma si sa nu se deformeze, ideal este ca alveola sa fie umpluta cu material de aditie (substitut osos). Dupa vindecare (4-6 luni) implantul dentar va fi inserat in pozitia perfecta, intr-un os intact si cu densitate corespunzatoare. Daca dintele se afla intr-o zona vizibila, o coroana provizorie si personalizata va fi plasata de catre specialistul protetician pentru a ghida vindecarea gingivala corecta.

Aditia si augmentarea osoasa6

b. Aditia osoasa orizontala – se realizeaza atunci cand osul maxilar este prea subtire pentru a suporta un implant dentar. O solutie de compromis este reprezentata de inserarea unui implant cu diametru mai mic (subtire) decat cel recomandat insa acesta nu va functiona pe termen lung. Astfel, prin aditie orizontala, osul va fi ingrosat oferind posibilitatea pozitionarii ideale a unui implant de diametru corect. Totodata, realizam o forma corespunzatoare a gingiei ceea ce va usura igiena locala si va imbunatatii considerabil estetica dentara.

 Aditia si augmentarea osoasa7

c. Aditia osoasa verticala – se realizeaza atunci cand osul maxilar este prea scurt pentru a suporta un implant dentar. O solutie de compromis este reprezentata de inserarea unui implant cu lungime mai mica (scurt) decat cel recomandat insa acesta nu va functiona pe termen lung. Astfel, prin aditie verticala, osul va fi inaltat oferind posibilitatea pozitionarii ideale a unui implant de lungime corecta.

Aditia si augmentarea osoasa8 

Cauzele frecvente ale pierderii verticale de os sunt: boala parodontala, traumatismele, extractia dentara si pneumatizarea (marirea volumului) sinusului. Inaltarea osului in sinusul maxilar PNEUMATIZAT se numeste sinus lifting si augmentare osoasa sinuzala.

d. Augmentarea sinuzala – extractia dintilor posteriori de la maxilarul superior permite ca sinusul maxilar, care in mod normal se afla deasupra acestor dinti, sa-si mareasca volumul, ocupand osul.

Aditia si augmentarea osoasa9

Implanturile nu pot fi inserate in sinus, adica in aer (in sinus se gaseste aer) si de aceea, procedura vizeaza refecerea volumului osos in aceasta regiune.

In functie de gravitatea leziunii (cantitatea de tesut lipsa), aditiile se pot realiza intr-o singura etapa sau pot necesita mai multe etape. In timpul consultatiei de specialitate, asistati de tomografia dentara (3D), dr. Chemal Taner si colegii acestuia va vor oferi informatii exacte asupra acestui aspect.

Aditia si augmentarea osoasa10

Tipul de aditie osoasa se bazeaza pe:

 • Inaltimea si latimea osului existent;
 • Localizarea implanturilor;
 • Cerintele functionale a dintilor ce urmeaza a fi inlocuiti;
 • Elementele estetice a dintilor ce urmeaza a fi inlocuiti;
 • Necesitatea conservarii sau a augmentarii;

Acestea includ:

 • Grefari cu bloc osos;
 • Grefari cu os particulat;
 • Ridicare de membrana sinuzala („sinus lifting”) si augmentarea sinusului maxilar;
 • Elongari de creasta maxilara;
 • Osteogeneza prin osteodistractie;
 • Proceduri de regenerare osoasa ghidata.

Factori de crestere biologici – la Implantodent utilizam numai produse biologice avansate tehnologic create in vederea vindecarii si augmentarii osului. Utilizand „factori de crestere” naturali, fara adaosuri de chimicale sau conservanti reusim sa regeneram rapid si eficient cantitati considerabile de tesuturi, in special de os, atat de necesar ancorarii ferme a implantului dentar.

Aditia si augmentarea osoasa11

De aceea, utilizam cu succes in orice terapie regenerativa revolutionarul PRF (platelet-rich-fibrin = concentrat trombocitar imbogatit cu fibrina), atat sub forma de membrana (A-PRF) cat si in forma lichida, concentrata (I-PRF).

Aditia si augmentarea osoasa12

Materiale si aparatura specifice – conform standardelor internationale, utilizam o varietate de materiale si tehnologie avansate pentru a transforma procedurile de grefare osoasa in manopere minim invazive si maxim de eficiente.

Aditia si augmentarea osoasa13

Acestea includ:

 • substitute de os natural,
 • membrane bariera (resorbabile si neresorbabile) in vederea regenerarii ghidate,
 • membrane substitut gingival,
 • os autolog (blocuri, granule) recoltat de la pacient in vederea amestecului cu osul substitut,
 • tehnologie piezo,
 • tehnologie laser,
 • sisteme de fixare a grefelor osoase (suruburi, cofraje, membrane si plase din titan).
Aditia si augmentarea osoasa14

Cum se resoarbe osul maxilar?

Cand pierdem dintii, osul care mai inainte le-a sustinut radacinile nu-si mai serveste scopul propus si incepe sa se deterioreze, micsorandu-si volumul. Acest fenomen se numeste resorbtie sau atrofie osoasa.

Aditia si augmentarea osoasa15

Resorbtia osului maxilar

Protezele mobile accelereaza procesul de resorbtie osoasa, presand osul si gingiile permanent datorita instabilitatii. Dupa o vreme, pacientul constata ca acestea sunt largi, fiind si mai instabile. Astfel, pentru a compensa pierderea de os de sub ele, dentistul le umple periodic cu material, transformandu-le in piese groase, inestetice si foarte putin functionale.

Aditia si augmentarea osoasa16

Resorbtia mandibulei

Cauze principale ale resorbtiei oaselor maxilare:

 • pierderea dintilor si neinlocuirea acestora cu implanturi;
 • boala parodontala;
 • infectii osoase si gingivale;
 • traumatisme;
 • chisturi si tumori maxilare.
Aditia si augmentarea osoasa17

Rezultatul resorbtiei se traduce prin deformari ale osului maxilar si gingiilor care compromit  suportul pentru mentinerea dintilor sau cel necesar inserarii de implanturi dentare, generand probleme functionale si estetice.

Aditia si augmentarea osoasa18

Solutia

Daca osul s-a resorbit nu inseamna ca dvs. veti ramane cu o anomalie dentara! Dar nici nu inseamna ca trebuie sa va faceti proteze mai groase sau punti dentare supradimensionate, insestetice si nefunctionale, in incercarea de a masca defectul.

Astazi exista solutii extraordinare! Atunci cand lipseste os acesta poate fi refacut prin proceduri de aditie, recreindu-i-se forma si dimensiunile normale pentru a putea gazdui implanturi de dimensiuni normale.

Aditia si augmentarea osoasa19

 Ce sunt biomaterialele?

Biomaterialele sunt materiale non-vitale care pot fi implantate pentru a inlocui sau repara tesutul lipsa.

Originea biomaterialelor:

 • Naturale;
 • Sintetizate in laborator.

Cand au aplicatie medicala, biomaterialele pot fi implantate pentru a inlocui sau repara tesutul lipsa!

Biomaterialele, cum ar fi inlocuitorii (substituentii) de os si membranele de colagen, sunt utilizate cu regularitate in stomatologia regenerativa, precum si pentru regenerarea oaselor si cartilajelor in ortopedie.

Toate biomaterialele Geistlich sunt derivate din tesuturi animale (bovine si porcine), fiind utilizate pentru a promova formarea de tesuturi noi (regenerare), fie de natura osoasa, fie de natura moale (gingie).

Datorita similitudinii lor cu tesutul uman, aceste materiale sunt optime formarii de os nou si vindecarii tesuturilor moi in corpul uman. Acestea fie sunt integrate in tesuturile umane in cursul procesului de vindecare, fie sunt degradate treptat de catre procesele metabolice ale organismului.

Substitutul osos

 • Este derivat , purificat si sterilizat din oase bovine;
 • Obtinute doar din portiunea minerala, dura (orice rest organic este eliminat prin liofilizare in procesul de fabricare);
 • Similar cu osul uman;
Aditia si augmentarea osoasa20

Substitut si inlocuitor de tesuturi moi (membrane)

 • Fabricate din colagen porcin de inalta puritate (colagenul este o componenta principala a pielii si a tesutului moale uman);
 • Membranele au rol de bariera (protectie) contribuind esential la regenerarea osoasa si la vindecarea tesuturilor;
 • Matricea de colagen accelereaza regenerarea tesuturilor moi.
Aditia si augmentarea osoasa21

Maxilare puternice pentru un zambet sanatos

O dantura luminoasa, cu dinti puternici si sanatosi asigura un sentiment de siguranta si bunastare, sporindu-va considerabil personalitatea – atat in viata privata cat si in cea profesionala.

Tratamentul de regenerare a oaselor maxilare afectate de resorbtie poate imbunatati functia si aspectul danturii dvs. Pentru a face acest lucru, noi dentistii utilizam biomateriale care indeplinesc cele mai inalte standarde de siguranta, fiind dovedite clinic in practica curenta de multi ani. Aceste biomateriale de regenerare detin numeroase teste de calitate si isi  bazeaza utilitatea pe dovezi stiintifice si eficienta clinica, ceea ce le recomanda ca principala alegere in terapia regenerativa.

Care sunt cauzele resorbtiei (atrofiei) osoase?

Principalele cauze care conduc la pierderea volumului oaselor maxilare sunt:

 • Traumatismele;
 • Boala parodontala (inflamarea gingiilor si infectarea osului) produsa de bacterii;
 • Extractia dentara – odata cu disparitia radacinii, in lipsa stimulilor mecanici si datorita procesului natural de vindecare, osul pierde din latime (resorbtie orizontala) si din inaltime (resorbtie verticala).

Un volum optim de os este esential pentru mentinerea pe termen lung a dintilor naturali sau a implanturilor dentare, fiind totodata un factor critic in estetica dentara si gingivala – gingia se sprijina pe os iar daca osul se resoarbe, gingia se retrage si ea, oferind un aspect inestetic zambetului.

Aditia si augmentarea osoasa22

Consecintele extractiei dentare

Dupa extractia dintelui, daca nu se iau masurile corespunzatoare si nu se fac tratamentele potrivite, osul si gingia au tendinta de a se atrofia, micsorandu-si volumul. Astfel, volumul osos restant poate fi insuficient pentru inserarea ulterioara a implantului sau poate determina aparitia unui spatiu inestetic si care aduna resturi alimentare, sub puntea dentara.

Aditia si augmentarea osoasa23

Ideal este ca imediat dupa extractie sa putem insera in alveola un implant dentar (implant imediat). Insa, acest lucru nu este intotdeauna posibil. De aceea, putem recurge la conservarea alveolei prin umplerea acesteia cu substitut osos si ulterior putem insera implantul dentar.

Prin umplerea imediat dupa extractie a alveolei (golul ramas in urma extractiei) cu substitut osos, pastram intact volumul osos si cream posibilitatea pentru o gama larga de optiuni de tratament pentru viitor.

Daca imediat dupa extractie in alveola se plaseaza un implant imediat, diferenta de forma pe sectiune axiala, dintre alveola (oval) si implant (rotund) se materializeaza printr-un spatiu in care osul acoperitor se poate resorbi. De aceea, pentru a preveni resorbtia si a mentine volumul de os necesar ancorarii stabile a implantului, este important ca atunci cand spatiul din jurul implantului este mai mare de 1,5 mm, acesta sa fie umplut cu acelasi substitut osos.

De ce este necesara regenerarea osoasa?

 1. Pentru a ancora ferm implanturile dentare – asigurand o cantitate osoasa suficienta jur-imprejurul implantului, daca volumul osos existent este insuficient stabilitatii pe termen lung a acestuia;
 2. Pentru a pastra dintii naturali existenti care si-au pierdut din structurile de sustinere (gingie si os) datorita bolii parodontale;
 3. Pentru a reface osul distrus datorita traumatismelor sau a pierderii dintilor;
 4. Pentru a corecta defectele de os din regiunea sinusurilor maxilare (partile posterioara a maxilarului superior);
 5. Pentru a regenera osul in defectele osoase rezultate dupa indepartarea chisturilor de radacina;
 6. Pentru a conserva alveola dentara dupa extractie, prevenind colapsul osului si al gingiei;

 

Augmentarea osului

Osul uman detine capacitatea de a se reface partial, dar in cele mai multe cazuri, acest proces necesita asistenta. Biomaterialele pot spori capacitatea naturala a organismului de a regenera osul pierdut.

Osul nou format (os de neoformatie) are nevoie de o „schela” sau o structura de sprijin si ghidaj pe care sa cresca in timpul regenerarii. Cand au fost introduse in practica  acum 25 de ani, substitutele osoase cu porozitate crescuta au demonstrat abilitatea de a oferi structura necesara.

Aditia si augmentarea osoasa24

In plus, o membrana cu rol de bariera care ajuta si grabeste vindecarea este aplicata pe perioada vindecarii peste materialul de regenerare, cu rolul de a-l stabiliza si a-l proteja de invadarea cu tesut moale (gingie) care creste repede, ocupand spatiul necesar cresterii osoase.

Augmentarea de tesut moale

Pacientul poate pierde tesut moale (gingie) care inconjoara dintii din multiple motive. Tipic, tratamentul ce vizeaza recrearea tesuturilor moi pierdute implica recoltarea de gingie din cerul gurii si aplicarea acestuia in zona deficitara, pentru a compensa lipsa. Efectele secundare nedorite ale acetei abordari pot fi manifestate prin durere sau disconfort, precum si cu eventuale complicatii la locul de recoltare.

Aditia si augmentarea osoasa25

La Implantodent, cu ajutorul biomaterialelor moderne fabricate de nr 1 mondial, compania elvetiana Geistlich, reusim sa regeneram tesuturile moi (gingia) fara sa fie nevoie sa recoltam tesut din bolta palatina (cerul gurii).

Aditia si augmentarea osoasa26

Substitutul (inlocuitorul) de gingie poate:

 • Sa restabileasca aspectul natural al gingiei;
 • Elimina sensibilitatea de la nivelul dintelui de pe care s-a retras gingia;
 • Consolideaza estetica generala a zambetului;
 • Mentine dintii naturali sanatosi;
 • Reduce duerea contribuind la imbunatatirea calitatii vietii.
Aditia si augmentarea osoasa27

Importanta sanatatii gingivale

Ce se intampla atunci cand gingia se retrage de pe dinte?

 • Radacina dentara expusa dobandeste o sensibilitate crescuta la variatiile de temperatura (rece/cald) sau la modificarile chimice din gura (dulce/acru);
 • Periajul dentar (igiena orala) devine dificil de realizat (sensibilitate la atingere cu periuta sau la clatirea cu apa rece) si apar problemele dentare – carii, boala parodontala;
 • In functie de severitate, pierderea ulterioara de gingie si os maxilar va conduce la tratamente lungi si scumpe (costisitoare).

Ce se intampla daca nu aveti suficienta gingie?

Gingia este formata dintr-un tesut gros, protector, care inconjoara dintii ca o manseta, strans. Lipsa acestui strat keratinizat de gingie in jurul dintilor sau implanturilor poate conduce la:

 • Dificultate in mentinerea igienei orale;
 • Inflamarea gingiei;
 • Resorbtie (topire) osoasa si gingivala;
 • Tratamente prelungite si scumpe rezultate in pierderile avansate de os si gingie.

Postoperator

Urmand indicatiile noastre postoperator veti contribui decisiv la succesul terapiei regenerative!

 • Aplicati comprese reci in primele 24 de ore dupa operatie pentru a reduce umflatura fireasca;
 • Utilizati numai medicamentele (analgezi/antiinflamator, antibiotic) prescrise de catre specialistii nostri;
 • Evitati periajul la locul operatiei pentru 2 saptamani;
 • Clatiti gura cu apa de gura prescrisa (contine clorhexidina);
 • Pastrati restul dintilor foarte curati, pentru a evita infectarea din vecinatate, utilizand o periuta moale, chirurgicala;
 • Evitati categoric cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase, alimentele condimentate, fumatul in prima saptamana de dupa operatie; veti reduce riscul de sangerare si infectare, ajutand procesul de vindecare;
 • Respectati cu strictete controalele regulate ce v-au fost programate, chiar daca vindecarea se desfasoara fara probleme;
 • Fumatul excesiv si igiena orala deficitara reduc semnificativ sansele de succes ale tratamentului;

Urmati cu constiinciozitate protocolul de tratament stabilit de catre specialist!

Procesul de fabricatie

Biomaterialele Geistlich Pharma (Elvetia) utilizate in clinicile Implantodent sunt produse din materii prime meticulos selectate, fiind supuse  unor controale riguroase si in conformitate cu cele mai inalte standarde de securitate.

Procesul de fabricatie al liderului mondial in domeniu, Geistlich Pharma include:

 • Selectia atenta a materiilor prime;
 • Osul si colagenul sunt furnizate exclusiv de unitati reglementate si monitorizate la nivel mondial;
 • Procese de curatare si purificare extrem de eficiente;
 • Inspectii periodice a liniei si a procesului de productie de catre institutii independente si autoritati guvernamentale;
 • Sterilizare meticuloasa ale produselor finite;
 • Fabricarea si ambalarea biomaterialelor se desfasoara in camere presurizate si sterile;
 • Numeroase controale de calitate individuala si audituri interne efectuate in Elvetia;
 • Sistem documentat de asigurare a calitatii.