Etapele tratamentului

 1. Consultatia – pasul fara de care nu putem raspunde la intrebarile „cat costa” si „cat dureaza”. A se retine – In medicina nu exista anticipare si predictie de 100%!
Etapele tratamentului

Consultatia are ca scop principal identificarea si diagnosticarea afectiunilor existente. Consecutiv , se realizeaza planul de tratament pentru aceste afectiuni. Consultatia nu se poate realiza de la distanta, via telefon sau e-mail ci presupune prezenta fizica a pacientului, interactiunea cu specialistul care va depista suferinta in urma unor investigatii.

In mod logic aceasta presupune: investigatii – examen clinic – diagnostic – plan de tratament. Diagnostic fara investigatii, plan de tratament fara diagnostic??? Nu se poate!

Este de 2 feluri la Implantodent:

 • Consultatia simpla – care dureaza circa 30 de minute si include o radiografie panoramica (bidimensionala) si setul de fotografii diagnostice. Dupa ce se realizeaza examinarea clinica, pacientului ii sunt prezentate pe aceste investigatii problemele dentare existente, stabilindu-se un plan de tratament general insotit de un deviz aproximativ (in lipsa tomografiei dentare, investigatie tridimensionala, precizia de diagnosticare este relativa). Este indicata pentru pacientii care nu au probleme majore (de chirurgie, implantologie, parodontologie) ce necesita o analiza complexa si consultatie de specialitate.
 • Consultatia de specialitate – dureaza peste 1,5 ore si presupune investigatii amanuntite, diagnosticare, plan de tratament si un deviz cu un grad ridicat de exactitate. Acest tip de consultatie include numeroase investigatii, printre care si tomografia dentara (tridimensional) care reprezinta „standardul de aur” in diagnosticarea stomatologica. Include consultul clinic, diagnosticarea, planul de tratament recomandat si planuri alternative de tratament, precum si devizul aferent planului recomandat.

Din motive de eficienta si respect, pentru a evita neprezentarile neanuntate si implicit sincope in activitatea specialistilor, consultatia de specialitate se achita integral, in avans, in baza unui OP emis de catre clinica.

CONSULTATIA DE SPECIALITATE DEVINE GRATUITA – in cazul in care pacientul ia decizia de a realiza tratamentele in clinicile Implantodent, din costul total al devizului prezentat si agreeat se scade integral suma platita pentru consultatie, pacientul beneficiind de gratuitatea promisa.

 1. Analize de sange
Etapele tratamentului1

Operatia pentru implant dentar, indiferent de gradul de complexitate a acesteia, reprezinta un act medical chirurgical. Gura (cavitatea orala) este parte a organismului, cu interdependenta totala. Este intelept si prudent sa fim precauti inainte de operatie, avand in vedere faptul ca siguranta pacientului reprezinta un obiectiv primordial la Implantodent. Sunt multe afectiuni care debuteaza si avanseaza tacut, fara simptomatologie zgomotoasa. Acestea pot agrava situatia in timpul operatiei (ex. probleme de sangerare si coagulare) sau dupa operatie (afectiuni ce influenteaza mecanismele prin care trebuie sa se integreze implantul, imunitatea, etc). Nu putem lua in calcul aditii si regenerari osoase fara sa stim preoperator daca organismul dvs. este capabil sa sustina regenerarea.

Din pacate, uneori, rezultatul analizelor poate temporiza (amana) realizarea operatiei pentru a nu expune pacientul la riscuri. „Primum non nocere” spune un dicton in medicina…In aceste situatii, este posibil sa fie nevoie chiar de consult interdisciplinar – cardiolog, diabetolog, pneumolog, neurolog, ORL, etc. In foarte putine cazuri inserarea implantului dentar este total contraindicata.

 1. Asanarea cavitatii orale (a gurii)
Etapele tratamentului2

Local, inainte de orice procedura chirurgicala in cavitatea orala, aceasta va fi asanata de infectii  – carioase, parodontale sau de orice alta natura. Implantul este un dispozitiv medical steril, biomaterialele (osul substitut, membrana, etc) sunt sterile iar acestea nu trebuie sub nici o forma contaminate cu microbi patogeni din gura. De aceea,  inainte de operatie se va realiza igienizarea profesionala, completa, atat supra cat mai ales subgingival, se vor curata si desfiinta pungile parodontale, se vor curata si obtura (plomba) cariile dentare active, se vor extrage dintii irecuperabili care intretin infectii. Mai mult ca sigur, pacientul va primii o reteta cu antibiotice, intre sedinta de asanare si cea chirurgicala.

 1. Inserarea implantului dentar
Etapele tratamentului3

Implantul dentar este plasat in os printr-o procedura chirurgicala total nedureroasa si pe cat se poate de minim invaziva. Experienta vasta in domeniul implantologiei dentare, specializarile si tehnologia din dotare face ca specialistii Implantodent sa poata realiza orice tratament cu implant dentar – de la cele simple, clasice si standardizate, pana la cele complexe, cu grad mare de dificultate.

etape implantare1 etape implantare2

Astfel, in functie de situatie si calitatea implantului dentar, acesta va fi lasat sub gingie sa se ostrointegreze cateva luni sau va fi incarcat imediat cu o coroana, provizorie insa estetica (in zona anterioara, in ariile vizibile). Exista 3 tipuri de abordare a tratamentului:

 • Implantare imediata – implantul se insera imediat dupa extractia dintelui; in general, in jurul sau, spatiul restant necesita aditionare cu os substitut;
 • Implantare amanata – se realizeaza extractia iar implantul se insera dupa circa 1-2 luni cand s-a vindecat gingia;
 • Implantare intarziata – se realizeaza extractia iar implantul se insera dupa circa 4-6 luni, cand s-a refacut integral osul;
 • Incarcare imediata – se insera implantul dentar iar la acesta se ataseaza imediat coroana dentara care nu atinge de dintii antagonisti (opusi);
 • Incarcare si functie imediata – se insera implantul dentar iar la acesta se ataseaza imediat coroana dentara care este in contact cu dintii antagonisti.

Daca implantul va fi incarcat imediat, la acesta se va atasa bontul protetic (elementul de legatura intre implant si coroana).

etape implantare3

Daca implantul va fi incarcat ulterior, acesta va fi acoperit cu:

 • Surub de vindecare (rol de protectie a filetului intern) – nimic nu va fi vizibil in gura deoarece gingia va fi suturata deasupra;
 • Conformator gingival (rol de modelare corecta a gingiei) – va fi vizibil in gura si va necesita o igienizare minutioasa zilnic, gingia fiind suturata in jurul acestuia.

 

 1. Timpul de vindecare

Pacientul trebuie sa-si administreze medicamentele prescrise in reteta, sa se prezinte la toate controalele solicitate si sa mentina o igiena orala impecabila. Totodata, este important ca acesta sa nu fumeze.

Stabilitatea implantului in os, imediat dupa inserare, este cruciala pentru reusita tratamentului. Aceasta stabilitate imediata se numeste stabilitate primara si este de natura pur mecanica. Dupa cateva luni, pe suprafata de titan a implantului creste os, inglobandu-l in totalitate. Astfel, stabilitatea mecanica se transforma in stabilitate biologica, numita osteointegrare.

Vindecarea (osteointegrarea) reprezinta o caracteristica individuala, bazata pe calitatea osului si difera de la un pacient la altul. In orice caz, la Implantodent veti primii toate indicatiile, contraindicatiile, reteta medicamentoasa, dieta speciala, etc. si veti fi atent monitorizat dupa operatie.

 1. Lucrarea definitiva
Etapele tratamentului4

Dupa vindecarea in os, la implant se va atasa coroana dentara (la implanturi se va atasa lucrarea dentara). In clinicile Implantodent aceasta este fabricata cu ajutorul tehnologiei avansate (cad/cam) din materiale estetice si perfect biocompatibile (ceramica integrala, zirconiu, rasini polimerice de inalta performanta, titan, etc) dar si din materiale clasice (compozit, metalo-ceramica), pretul variind in functie de materialul ales. Lucrarile (coroanele, puntile, protezele) pe implanturi sunt realizate de specialisti in aceste manopere, numiti proteticieni, in colaborare cu maestrii tehnicieni. Componentele tratamentului  implica 3 elemente distincte:

 1. Implantul propriu-zis;
 2. Bontul protetic (elementul de legatura intre implant si coroana);
 3. Coroana dentara – se poate cimenta sau se poate insuruba la bontul protetic.

La randul sau, bontul protetic, in functie de cerintele estetice ale pacientului poate fi fabricat din:

 1. Metal (titan);
 2. Zirconiu/ceramica integrala.

 

 1. Controalele periodice

Succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fara o igiena orala impecabila, rezlizata zilnic de catre pacient la domiciliu, dar si periodic, profesional, cu instrumentar si aparatura speciala, la medic.

Specialistii Implantodent va vor antrena sa realizati un periaj corect si va vor recomanda cele mai eficiente tehnici si produse de ingrijire orala, atat cele standard, cat si cele speciale care vizeaza implanturile dentare. Igienizarile profesionale periodice se vor efectua de catre personal specializat in astfel de manopere, cu instrumente si aparatura speciala, menite sa protejeze atat implantul (sa nu-l zgarie, contaminandu-l) cat si tesuturile vindecate cu grija si efort in jurul sau.

La Implantodent, pacientii beneficiaza de un astfel de program de monitorizare periodica. Pe langa igiena orala, va fi verificata de fiecare data, atent, ocluzia (muscatura) mai ales in zona implanturilor, astfel incat sa nu apara modificari de natura mecanica (suprasolicitari) care ar conduce la compromiterea si pierderea implantului.

Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta alternativa de inlocuire a dintilor lipsa. Succesul tratamentului se bazeaza pe dovezi stiintifice si pe rezultate clinice pe mai bine de 50 de ani. Procedura este economica (pe termen lung), sigura, nedureroasa si cu rezultate functionale si estetice.