Optiuni de anestezie

Interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte nu trebuie sa fie traumatizanta. Experientele negative ale unei persoane in cadrul unui cabinet stomatologic sau de chirurgie orala pot schimba conceptia acesteia despre stomatologie pentru tot restul vietii, in special in cazul tinerilor. Chiar daca indepartarea molarilor de minte pare o interventie de rutina, aceasta nu este simpla, iar alegerea corecta a modalitatii de anesteziere poate avea un rol major in experienta dumneavoastra.

Există trei opţiuni de anesteziere:

1)   Sedarea intravenoasa: Aceasta este abordarea cea mai recomandata si frecvent  solicitata de majoritatea pacientilor.

Optiuni de anestezie

Dotarile unice ale clinicilor Implantodent transforma manoperele chirurgicale in tratamente sigure si predictibile. Preoperator, pentru a evita orice risc, oricat de mic ar fi acesta, controlam functiile cardiaca si respiratorie prin realizarea unui EKG si a unei spirometrii.

Screenshot_1.jpgOptiuni de anestezie 1.jpg

Pacientul primeste pe vena un cocktail medicamentos prin care este adormit in timpul procedurii si trezit imediat dupa finalizare. Este o tehnica foarte sigura care implica monitorizarea continua a functiilor vitale, (respiraţie, ritm cardiac, tensiune arteriala), precum si oxigenarea in timpul procedurii. Dupa trezire, pacientii stationeaza pana la revenirea completa intr-una din rezervele confortabile ale clinicilor si apoi pot pleca acasa dupa un interval de recuperare de 20-30 minute.

2)   Protoxid de azot: Este cunoscut in mod frecvent ca „gaz ilariant”. Aceasta ofera relaxare, iar pacientul este treaz si constient in timpul procedurii. Abordarea poate fi adecvata in cazul procedurilor simple, pentru pacientii mai putin anxiosi.

Optiuni de anestezie 2

3)   Anestezia locala: Aceasta este abordarea prin „amortire”. Pacientul este complet treaz. Desi, pacientul este amortit in mod corespunzator pentru a indeparta complet durerea in timpul lucrului, exista alte senzatii care pot genera disconfort, cum ar fi presiunea, vibraţiile sau sunetele. Laserul dentar reprezinta o buna alternativa pentru acestea.

Optiuni de anestezie4

Sedativele orale precum Valium sau Xanax pot relaxa pacientul daca sunt administrate inainte cu o ora de procedura. Medicatia este absorbita prin sistemul digestiv, prin urmare, efectul clinic si gradul de relaxare sunt destul de variabile si imprevizibile.

Optiuni de anestezie5

Peste 98% dintre pacientii cu afectiuni ale molarilor de minte aleg pentru extractia acestora sedarea medicamentoasa  intravenoasa, pentru confort si experienta optime.

Mai multe despre sedarea intravenoasa

Peste 98% dintre pacienti aleg sedarea intravenoasa pentru confort optim si cea mai placuta experienta. Interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte este o procedura dificila, fiind realizata in cel mai sigur mod cand pacientul este sedat, linistit si se simte confortabil. Chirurgul lucreaza intr-o zona restransa, in apropierea unor formatiuni anatomice vitale (artere, vene, nervi, sinusuri maxilare) si este important ca pacientul sa nu se miste in timpul interventiei.

Optiuni de anestezie6

Sedarea intravenoasa va ajuta sa va simtiti foarte confortabil, permitand chirurgului sa se concentreze asupra procedurii in mod sigur si rapid.

De ce este sedarea intravenoasă o metodă sigură?

 • Aparatura si tehnicile de monitorizare specializate asigura o supraveghere precisa si continua.
 • Cantitate suplimentara de oxigen in timpul procedurii.
 • Utilizarea medicamentelor cu efect rapid care dau o reactie sigura si previzibila daca sunt administrate corespunzator si de personal autorizat.
 • Fiecare medicament este administrat in doze mici, in functie de anumite constante ale organismului, cu ajutorul unui aparat cu microprocesor (injectomat) ca parte a unui „cocktail”, pentru minimizarea efectelor adverse.
 • Anestezia este „dozata pentru a avea efect” ceea ce inseamna ca initial este administrata o doza mica, iar apoi nivelul de adormire a pacientului este monitorizat. Ulterior, sunt administrate treptat alte doze pana cand pacientul se simte confortabil si este suficient de adormit pentru ca interventia sa inceapa.
 • Dotare de siguranta pentru situatii putin probabile – sali de chirurgie dotate cu defibrilatoare si alimentate paralel cu energie electrica de la generatoare de mare putere.Optiuni de anestezie7
 • Chirurgii si implantologii clinicilor sunt instruiţi si certificati in administrarea anesteziei locale si prin inhalosedare iar specialistii ATI sunt licentiati sa administreze anestezia prin sedare intravenoasa sau anestezia generala prin intubare.

Substanţele medicamentoase utilizate in mod obisnuit pentru sedarea intravenoasa includ:

 • Narcotice (ex. Fentanyl)
 • Benzodiazepine (ex. Valium sau Midazolam/Dormicum)
 • Barbiturice (Brevital) sau Propofol (Diprivan)

Alte substante medicamentoase care pot fi administrate in timpul sedarii intravenoase:

 • Steroizi pentru a minimiza tumefierea, administrati ca doza intravenoasa unica.
 • Antibiotice daca exista infectie.
 • Medicamente antiemetice (ex. Zofran).

Tehnica de combinare a substantelor medicamentoase face din sedarea intravenoasa o procedura sigura, deoarece sunt necesare doze mici pentru atingerea starii dorite de somnolenta.