Ingrijirea implanturilor

INGRIJIREA IMPLANTURILOR DENTARE

Nu uitati!

Succesul tratamentului cu implanturi pe termen lung depinde crucial de modul in care acestea sunt intretinute si igienizate, atat la domiciliu cat si profesional, in cabinetul dentar, din 6 in 6 luni, asistati de personal calificat (medic sau igienist familiarizat cu igienizarile implanturilor) precum si de tehnologie speciala (aparate speciale care nu traumatizeaza gingia din jurul implantului, anse care nu zgarie titanul si nu produc traumatisme ireversibile prin vibratii necontrolate pe implant).

 1. Mancati orice aliment insa cu putina grija!

Dupa osteointegrarea lor, implanturile dentare sunt foarte solide, oferind un suport optim lucrarilor dentare, asemeni radacinilor naturale.

mancati-orice-aliment

 

Insa, ca si in cazul acestora, nu exista nici un risc atat timp cat nu se recurge la actiuni extreme si nesabuite cum ar fi deschiderea ambalajelor, rosul unghiilor, oaselor sau a diverselor obiecte dure (instrumente de scris, etc), muscatul acadelelor, spartul semintelor.

aveti-grija-de-implanturi

Ati cheltuit o suma importanta de bani si ar fi bine sa aveti grija de implanturile realizate!

nu-rupeti-cu-dintii
 1. Nu beti lichide foarte fierbinti!
Ingrijirea implanturilor1

Implanturile dentare sunt dispozitive metalice (titan) iar metalul conduce si retine caldura mult mai rapid decat tesutul moale de origine umana. Cand consumati lichide foarte fierbinti, caldura se va inmagazina in corpul implantului si va fi eliberata in osul inconjurator, distrugand prin ardere celulele din stratul de la suprafata acestuia. Deteriorarea repetata a acestor celule, combinata cu fortele mecanice pe care le suporta implantul in timpul masticatiei va conduce la pierderea stabilitatii si implicit la pierdrea implantului dentar. Regula este: daca recipientul in care se afla lichidul nu poate fi atins cu mana, nu beti!!!

cana-rosie
 1. Nu consumati combinatii de lichide fierbinti si alimente reci!
coroana-ancorata

Coaroana ancorata pe implantul dumneavoastra este mai mult ca sigur confectionata din portelan (ceramica dentara). Portelanul, care este o sticla, se dilata la caldura si se contracta la rece. Asa ca, daca alternati alimente sau lichide foarte reci urmate de cele foarte fierbinti, in masa portelanului vor aparea fisuri care in scurt timp, sub actiunea unor alimente mai dure se vor transforma in fracturi ale ceramicii.

gheata

Nu de putine ori pacientii spun ca „s-a spart coroana cand nu mancam/cand mancam ceva moale”. De fapt, fisura a aparut anterior ca urmare a unei alternante nocive de fiebinte-rece iar inevitabilul s-a produs pe neasteptate. Portelanul dentar este la fel de dur sau chiar depaseste in duritate smaltul dentar. De aceea, el nu se poate fractura in „paine, cozonac sau ciorba”.

inghetata

Acelasi lucru se poate intampla si cu dintii naturali. Alternand fiebinte-rece puteti determina mai intai fisuri si apoi fracturi la nivelul smaltului dentar, devenind mai intai sensibili si apoi durerosi. Asa ca, daca ati baut supa sau cafeaua fierbinte, nu mancati imediat inghetata la desert. Riscati sa va treziti cu o bucata de smalt sau portelan in aliment. Si atunci va veti supara degeaba pe dentistul dumneavoastra…

 1. Opriti sau macar reduceti fumatul!

Este binecunoscut faptul ca fumatul determina o serie de afectiuni dentare: boala parodontala, resorbtia oaselor maxilare, retractia gingiilor, pierderea dintilor, etc. Totodata, este demonstrat faptul ca fumatul conduce la pierderea implantului dentar.

tigare

A fost demonstrat stiintific ca nicotina reduce drastic fluxul sanguin, inclusiv cel la nivelul gurii (maxilare, gingii, etc). Ori tesuturile din cavitatea orala, ca de altfel toate tesuturile din organism se hranesc prin intermediul sangelui. Fumatul pipei poate fi si mai nociv decat fumatul tigaretelor datorita temperaturilor ridicate generate in gura. Afectarea tuturor tesuturilor din gura (oase, gingii, mucoasa limbii si a obrajilor) va afecta indirect si implantul dentar (implantul este sustinut in os si daca osul se pierde, se va pierde si implantul). Nemaipunand la socoteala ca fumatul poate determina forme de cancer la nivelul tesuturilor moi orale (limba, buze, obraji).

Pacientii care nu intrerup fumatul inainte si pe perioada vindecarii implanturilor se pot astepta la o rata crescuta de complicatii, in special de infectie a locului operat.

De aceea, pentru a evita eventualele esecuri si pentru imbunatatirea rezultatelor, insistam ca fumatul sa fie in totalitate intrerupt cu 3-4 saptamani inainte de operatie si inca 3-4 saptamani dupa operatie. Pacientii fumatori care fac implanturi ignorand aceste indicatii trebuie sa fie constienti de riscul pe care si-l asuma!!!

Multi din pacientii nostri fumatori au profitat de ocazie si au renuntat definitiv la fumat. Stim ca puteti si dumneavoastra, noi va vom ajuta din plin!

 1. Nu folositi periute de dinti electrice care vibreaza!

In primul rand trebuie sa intelegeti componentele complexului implantar:

 1. Coroana artificiala (lucrarea) care inlocuieste coroana pierduta
 2. Surubul care fixeaza bontul protetic la implant
 3. Bontul protetic – elementul de legatura intre implantul propriu-zis si coroana artificiala
 4. Implantul dentar propriu-zis – inlocuieste radacina dintelui pierdut
coroana-cimentata

Astfel, bontul protetic se fixeaza la implant prin intermediul surubului. Acum, coroana artificiala are pe ce sa se aseze – fie prin cimentare (coroana cimentata la implant), fie prin insurubare (coroana insurubata la implant).

periaj

Cand utilizati o periuta de dinti electrica se creeaza vibratii care slabesc surubul intern ce fixeaza bontul protetic. E de ajuns ca acesta sa slabeasca putin pentru ca stabilitatea coroanei sa se piarda. Sub actiunea fortelor masticatorii surubul se slabeste din ce in ce mai tare si coroana incepe sa miste semnificativ ingrijorand destul de tarziu pacientul. In situatia fericita in care pacientul s-a prezentat la cabinet inca de la primele semne de instabilitate a coroanei, medicul nu o mai poate scoate (fiind cimentata) si este nevoit sa taie coroana artificiala, confectionand una noua, cu costuri aditionale, bineinteles. Sunt si situatii nefericite in care pacientul ignora mobilitatea coroanei de pe implant, ajungandu-se la mobilizarea si pierdrea implantului. Si din nou…va veti supara degeaba pe dentistul dumneavoastra…

De aceea, din punctul nostru de vedere, coroanele insurubate sunt mult mai preferate coroanelor cimentate pe implanturi, chiar daca acestea sunt un pic mai scumpe.

 1. Nu utilizati ata dentara in jurul implantului!

In primul rand va trebui sa intelegeti ca implanturile dentare nu sunt dinti naturali. Gingia se prinde la dinte prin intermediul unui ligament foarte puternic, cu receptori si nervi proprii. Acesta se numeste ligamentul parodontal. Atunci cand curatati dintele natural cu ata dentara este bine sa impingeti ata in gingie. Ligamentul fibros va proteja zona iar nervii vor transmite senzatia dureroasa permitandu-va dozarea corecta a fortei de curatare, prevenind eventualele traumatisme.

gingival-complex

In cazul implantului, nu exista ligament parodontal atasat la acesta. In jurul implanturilor exista doar o zona de gingie ingrosata care sigileaza acest spatiu, cu rezistenta scazuta si fara terminatii nervoase. Astfel, acest „sigiliu” gingival va fi usor de deteriorat de ata dentara si nici nu va aparea durere in momentul penetrarii gingiei, neexistand terminatii nervoase. Utilizarea agresiva a atei dentare la nivelul implanturilor va deschide „pungi” in gingie in care se vor acumula bacterii generand inflamatii (mucozita periimplantara). De la acest nivel, bacteriile acumulate si neindepartate vor patrunde inspre osul care acopera implantul, producand infectarea si distrugerea acestuia (periimplantita). Periimplantita, netratata la timp sau tratata incorect conduce la pierderea implantului dentar.

gingie-atasata-la-implant
 1. Gingie atasata la implant („sigiliul” periimplantar)
 2. Utilizarea prudenta a atei dentare (sa nu produca deteriorari ale gingiei)
 3. Utilizarea viguroasa a atei dentare si taierea „sigiliului” gingival
 4. Deschiderea spatiului protector si patrunderea bacteriilor catre os si implant
 5. Pierderea osului care acopera implantul (periimplantita) ce conduce la pierderea implantului

Daca simtiti ca puteti curata cu ata dentara in jurul implantului fara sa patrundeti mai mult de 1-2mm sub gingie (ca in poza „b”), atunci puteti continua. Din contra, daca considerati ca nu aveti rabdarea si dexteritatea manuala sa faceti acest lucru, mai bine renuntati la utilizarea atei dentare decat sa produceti daune ireversibile la nivelul implantului.

Acelasi concept trebuie amintit si atunci cand se utilizeaza alte instrumente de igienizare la domiciliu a implanturilor dentare, cum ar fi miniperiutele interdentare. Aceste „miniperiute” sunt foarte bune pentru curatatul in jurul dintilor naturali, la baza lor, langa gingii. Daca insa, spatiul dintre implanturi sau dintre implanturi si dintii naturali este prea mic (stramt), atunci gingia din jurul implantului va putea fi usor traumatizata prin utilizarea lor cu miscari viguroase.

O metoda foarte buna de a curata in jurul implanturilor dentare este spalarea la nivelul gingiei cu irigatorul (dusul) oral (ex. Waterpik). Acesta genereaza un jet (spray) de apa cu presiune care curata spatiul dintre dinti fara sa-l atingem. Insa inca odata, si in acest caz, presiunea jetului trebuie bine dozata, astfel incat sa nu traumatizeze gingia care inconjoara implantul. Recomandam Waterpik in versiunea portabila, unde directia jetului si puterea acestuia pot fi mai bine dozate.

Igienizarea profesionala – nu oricine este atestat, are experienta si detine tehnologia pentru igienizarea implanturilor dentare!

Implanturile reprezinta tratamente scumpe si tocmai de aceea au nevoie de ingrijire avansata!!!

In cazul in care tratamentul cu implanturi dentare a fost realizat in clinicile Implantodent si dintr-un motiv sau altul alegeti sa efectuati igienizarea profesionala in alta parte informati medicul sau igienistul respectiv ca aveti implanturi dentare. Igienistul sau dentistul respectiv trebuie sa stie care din dintii dumneavoastra au fost inlocuiti cu implanturi dentare. Implanturile dentare nu se vad iar coroanele artificiale, sustinute de implanturi pot fi confundate cu coroane naturale sau coroane pe dintii naturali.

In situatia in care igienizarea incepe fara o radiografie panoramica (ideal digitala pentru a minimiza doza de radiatii), medicul sau igienistul respectiv nu vor sti care coroane sunt sustinute de implanturi dentare (in clinicile Implantodent istoricul dvs. radiologic este complet si arhivat in soft-uri de specialitate). Din graba sau neavand experienta necesara in astfel de igienizari speciale, acestia pot incepe igienizarea fara a identifica coroanele sustinute de implanturi.

Implanturile si coroanele acestora necesita instrumente speciale de curatare care sa nu traumatizeze gingia si sa nu zgarie portiunea de titan din vecinatatea coroanei. Titanul se zgarie rapid si apar suprafete aderente pentru placa bacteriana, astfel incat, dupa o igienizare neefectuata corespunzator, in scurt timp, placa bacteriana si tartrul vor invada zona curatata. Aparatele comune cu ultrasunete, special create pentru curatarea dintilor naturali vor produce adevarate dezastre la nivelul implanturilor! Nu permit o dozare fina a vibratiilor produse de ultrasunete traumatizand ireversibil implantul si utilizeaza anse comune din otel care distrug suprafata titanului. Utilizarea jeturilor de curatare cu pulberi abrazive (air-flow) necesita prudenta, aparatura si pulberi speciale pentru implant. Decontaminarea finala cu laser implica utilizarea unor dispozitive speciale, cu putere predozata si foarte bine controlata pentru a preveni combustia tesutului moale si inmagazinarea caldurii emanate de laser in implantul dentar. In plus, dentistul sau igienistul trebuie sa detina experienta necesara in igienizari speciale, astfel incat tratamentul sa fie unul conservativ si profilactic, nu unul distructiv care sa conduca la anularea unui tratament initial de succes.

In clinicile Implantodent, personalul este calificat si cu experienta in realizarea igienizarilor profesionale speciale pe implanturi. Tehnologia utilizata este speciala:

 • Generator cu ultrasunete si functie speciala de detectare digitala a tartrului subgingival – Perioscan (Sirona-Germania)
 • Generator cu ultrasunete si dispozitiv special de curatare subgingivala in jurul implanturilor – PiezonMaster (EMS-Elvetia)
 • Sistem avansat de laser dentar cu functie de decontaminare peri-implantara – Sirolaser (Sirona-Germania)
 • Laser dentar de mare putere (decontaminare profunda in cazul periimplantitelor) – Waterlase (Biolase-SUA)
 • Sistem air-flow profesional cu functie de masare si stimulare a circulatiei sanguine la nivel gingival – EMS AirFlow (EMS-Elvetia)
 • Anse si instrumente speciale din teflon pentru curatare in jurul implantului fara a produce zgarieturi pe suprafata titanului – EMS (Elvetia), Hu-Friedy (SUA)
 • Solutii si paste antiseptice profesionale pentru decontaminarea spatiului periimplantar – EMS (Elvetia), Curaprox (Germania), Pericare (Israel)
 • Senzor radiologie digitala retroalveolara – radiografii digitale macro, de mare acuratete la nivelul implantului –Xios XG Supreme (Sirona-Germania)
 • Radiologie 2D (panoramica) – permite identificarea implanturilor – Orthophos XG3D (Sirona-Germania)
 • Radiologie 3D (tomografie dentara) – ofera un diagnostic precis 360 grd in jurul implantului – Orthophos XG3D (Sirona-Germania)

Astfel, pacientii nostri apreciaza calitatea tratamentelor efectuate la Implantodent si sunt constienti de importanta igienizarilor profesionale periodice, realizate la un nivel avansat si menite sa protejeze pe termen lung investitia facuta in tratamentul cu implanturi dentare.

 1. Respectati periodicitatea igienizarilor profesionale!

Daca va pretuiti sanatatea dentara si doriti informatii complete despre programul special de profilaxie oferit de Implantodent pacientilor sai, apasati aici.

Este crucial sa va verificati implanturile dentare intr-un centru specializat si cu personal calificat in acest sens macar o data pe an!

Este foarte important sa realizati o igienizare profesionala (in adevaratul sens al cuvantului) o data la 4 sau la 6 luni!

Costa mult mai putin decat o revizie auto, decat un gadget inutil sau un tratament estetic/cosmetic dar va protejeaza investitia mare facuta in implanturile dentare!

In clinicile Implantodent, in cadrul verificarilor periodice, vom verifica cu mare atentie si cu tehnologie unica in Romania nivelul osos in jurul implanturilor (element critic), starea gingiilor ce acopera implanturile precum si ocluzia (muscatura) dvs. Controlul periodic al ocluziei previne suprasolicitarea implanturilor care poata sa apara fara semne clinice menite sa va atraga atentia. Ca si in multe alte situatii din medicina, in general si in stomatologie, in particular, cu cat eventualele problemele sunt depistate precoce, cu atat tratamentul si corectarea acestora poate fi mai simpla si necostisitoare. Preventia este mai indicata decat tratamentul! Depinde numai de dumneavoastra cat de mult va pretuiti sanatatea!!!