Grefarea osoasa pentru molarii de minte

Grefarea osoasa pentru molarii de minte

 

In timpul procedurii de extractie a molarilor de minte, poate fi indicata grefarea osoasa daca exista o pierdere semnificativa de substanta osoasa, chisturi, afectiuni gingivale sau daca molarul de minte se afla in proximitatea celui de-al doilea molar (pentru a-i consolida acestuia din urma osul de ancorare).

gredarea osoasa pentru maseaua de minte

 

Grefarea osoasa este cel mai bine realizata in acelasi moment cu extractia, fapt care permite regenerarea ghidata a osului unde este cazul. Materialele de grefare osoasa utilizate cel mai des sunt osul bovin (xenogrefele) sau osul sintetic sub formă de granule calcifiate in recipiente preambalate (grefe aloplaste). Aceste materiale sunt foarte sigure fara a ridica probleme de transmitere a bolilor. Odata introdus, materialul folosit pentru grefarea osoasa este acoperit cu o membrana resorbabila din colagen cu rol de bariera, care il protejeaza de microbi si tesut gingival permitand inlocuirea acestuia cu osul pacientului intr-un interval de patru pana la sase luni. Grefarea osoasa poate fi indicata in urmatoarele situatii:

grefarea osoasa 21. Pierdere de substanta osoasa datorata afectiunilor gingivale (periodontita): Aceasta este o situatie obisnuita in cazul molarilor de minte ­neglijati. Defectul care rezulta afecteaza negativ cel de-al doilea molar deoarece molarii impart acelasi os de sustinere.grefarea osoasa 3

2. Pierdere de substanta osoasa datorata chisturilor: Pe masura ce chisturile cresc, acestea distrug osul inconjurator. Odata dintele extras si chistul indepartat, defectul poate fi grefat pentru refacerea osului pierdut, fapt care permite o vindecare osoasa completa si un mai bun suport osos pentru dintele adiacent.grefarea osoasa 4

3. Pierderea de substanta osoasa din cauza proximitatii molarului de minte: Osul poate fi foarte subtire in prezenta molarilor de minte puternic inclusi orizontal unde coroana este in contact direct cu radacinile si dintii adiacenti. Fara grefare osoasa, se poate dezvolta punga parodontala cronica (defect parodontal), determinand inflamatia tesutului gingival, durere, sangerare si pierdere treptata de substanta osoasa.

grefarea osoasa 5