Radiografii necesare

Radiografii necesare pentru molarii de minte

Radiografia panoramica (sau „panorex”) este imaginea standard, bidimensionala, pentru diagnosticarea si planificarea adecvate. Ofera informatii importante privind numarul molarilor de minte, pozitia acestora, precum si proximitatea fata de nervii din apropiere si cavitatile sinuzale. De asemenea, evidentiaza cariile (nu cu aceeasi acuratete ca si radiografiile retroalveolare), afectiunile parodontale, chisturi si orice zone afectate de infectie. Radiografia panoramica este usor de obtinut si destul de confortabila pentru pacient deoarece aparatul se roteste in jurul capului, nefiind necesara introducerea unui film in cavitatea bucala. In clinicile Implantodent utilizam tehnologia radiologica digitala de la Sirona (Germania).

radiografii

Radiografiile digitale de acest tip implica mult mai putine radiatii si ofera o imagine imediata care poate fi usor partajata intre doctori in mod electronic.

radiografii 2

Panorex este radiografia de diagnosticare standard pentru extractiile molarilor de minte. Din pacate, nu are valoarea diagnostica a TOMOGRAFIEI DENTARE care reprezinta imagini tridimensionale

Tomografia dentara cu fascicul conic ofera informatii tridimensionale detaliate despre pozitia molarilor de minte siproximitatea acestora fata de nervi si sinusuri.Desi nu este indicata in mod obisnuit pentru molarii de minte, acest tip de imagine este utila pentru pacientii cu molarii de minte puternic sau grav inclusi, in cazul in care chirurgul oral este preocupat de proximitatea nervilor, sinusurilor sau a chisturilor. Tomografele volumetrice cu raza conica (CBCT) ofera „standardul de aur” in diagnosticul radiologic dentar. Cu mai putine costuri si mult mai putine radiatii, tomograful computerizat este utilizat tot mai des in locul radiografiei panoramice.

radiografii 3radiografii 4

Tomograful computerizat este utilizat in mod obisnuit pentru molarii de minte foarte inclusi si complecsi sau in cazul in care exista anomalii semnificative.

radiografii 5

Radiografia retroalveolara reprezinta o radiografie dentara de rutina, bidimensionala, obtinuta prin plasarea unui senzor digital în cavitatea orala. Imaginea este mica si nu capteaza in intregime molarul de minte sau structurile inconjuratoare. Prin urmare, este insuficienta pentru diagnosticarea molarilor de minte, fiind foarte utila in diagnosticarea cariilor sau a bolii parodontale.

Orice radiografie sau tomografie computerizata trebuie efectuata in termen de sase luni de la interventia planificata pentru diagnosticare si planificare adecvate. Radiatia asociata radiografiilor dentare, in special in cazul celor digitale, este extrem de redusa si nesemnificativa. Prin urmare, este destul de sigur sa efectuati radiografii multiple, daca este cazul. Radiografiile deja disponibile pot fi trimise chirurgului oral anterior vizitei dumneavoastra.

radiografii 6